Aanmeldingsprocedure

De aanmelding

Hoe meld ik me aan?
Dit kan online via apply.mercyships.org. Reken voor het invullen van het aanmeldingsformulier anderhalf tot twee uur (dit hoeft niet per se in een keer, je kunt tussendoor uitloggen en je gegevens blijven bewaard). Daarnaast heb je een medische verklaring, twee referenties, je CV en een kopie van je beroepsdiploma’s nodig. Pas als alle antwoorden zijn ingevuld, dan kan het formulier digitaal ingestuurd worden.

Wil je pas over een jaar of langer aan boord, dan kun je de verkorte aanmelding invullen. Voordat je de aanmelding gaan starten, wordt deze vraag gesteld.

De aanmelding afronden kost inderdaad tijd, maar hou je doel/avontuur voor ogen: je inzetten voor kostbare mensen in Afrika! Kom je er niet uit, neem hiervoor contact op met Inge den Hollander (inge.denhollander@mercyships.nl). Je aanmelding is twee jaar geldig.
Welke referenties zijn er nodig bij de aanmelding?
We vragen twee referenties: een werkgever en een geestelijk leider/voorganger. Let op! Deze moeten in het Engels aangeleverd worden. Als je als medische professional aan boord gaat, gebruik dan het ‘Medical Professional Reference Form’ in plaats van het formulier voor de referentie van een werkgever. Is het niet mogelijk om een geestelijk leider/voorganger te vragen als referentie, vraag dan een mentor of coach om dit formulier voor je in te vullen.

Hoe verloopt de procedure?
De aanmeldingsprocedure loopt via het International Support Center (ISC) in Texas en het kantoor van Mercy Ships Holland in Rotterdam. Het traject is onder te verdelen in 4 stappen.

1. Welcome
Als je je aanmeldingsformulieren hebt ingevuld, komen deze in Texas binnen. Na ongeveer een week krijg je een mail waarin vervolgstappen worden uitgelegd.

2. Reviews
Vervolgens wordt er door drie afdelingen naar je aanmelding gekeken. In Texas bekijken ze je medische gegevens, aan boord controleren Chaplaincy en de afdeling waar je wilt komen te werken jouw aanmelding. Dit neemt zo’n twee tot zes weken in beslag.

3. Acceptance
De belangrijkste mail is de ‘Acceptance Letter’, die je ontvangt als er geen bezwaren gevonden zijn tijdens de reviews. Hierin staat dat je welkom bent aan boord. Afhankelijk van of er plaats is, staan hier ook de data in van wanneer je aan boord wordt verwacht. Is er geen plek, dan kom je in de zogeheten Talent Pipeline.

4. Pre-service
Dan is er nog één hobbel te nemen: een checklist met actiepunten. Het gaat om zaken als het mailen van je inentingenlijst, de gegevens van je vluchten en de financiën. Vlak voor je gaat krijg je ook je visum toegestuurd en ben je klaar voor vertrek.

In deze fase ontvang je ook een mailtje van de financiële afdeling (FinACE) in Texas, met wat vragen over de financiering van je reis. Een aantal inhoudelijke tips: er komt een hoop op je af in deze mail, maar het gaat erom dat je de vijf vetgedrukte vragen in het mailtje beantwoordt.
A) Bij vraag 1 kun je uitgaan van de hoogte van de crewfees + een bedrag voor ‘zakgeld’. Een richtlijn is 200 dollar, maar dat is helemaal afhankelijk van hoeveel je zelf extra wilt uitgeven aan restaurants en tripjes.
B) De bijgevoegde excelbestanden zijn voor je eigen gemak en hoef je niet per se in te vullen.
C) In deze fase kun je ook aangeven of je een Designation Code wilt, waarmee je via Mercy Ships fondsen kunt werven (zie voor meer info: Geldzaken en verzekeringen). Regel je je fondsen op deze manier, dan wordt iedere twee weken 3% van je giften ingehouden, met een maximum van 15 euro per keer. Krijg je 1000 euro aan giften, dan krijg je 985 op je rekening. Krijg je 100 euro aan giften, dan wordt er 97 euro gestort.

Ook voor deze punten geldt: kom je er niet uit, neem dan contact op met Inge den Hollander (inge.denhollander@mercyships.nl / 010-3107901).
Waar kan ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen?
Voor enkele beroepen aan boord (afdeling Finance, Sales, Academy) en als mentor van een groep met kinderen geldt dat je ook een document van ‘goed gedrag’ moet meesturen. Mocht je dat verzoek krijgen, laat het ons weten. Via Mercy Ships kun je een gratis VOG aanvragen. Neem hiervoor contact op met Inge den Hollander via inge.denhollander@mercyships.nl.
Wat wordt er bij mijn aanmelding bedoeld met de term [vul maar in]?
Navigator
Dit is het intranet van Mercy Ships, waar je na je aanmelding op terecht kunt voor allerlei interne informatie van de organisatie.

Outlook
Hier wordt het programma mee bedoeld waarmee gewerkt wordt op de pc’s van de Africa Mercy.

myMercy
Dit is de online community van potentiële vrijwilligers, bemanningsleden en alumni. Ook jij kunt je aanmelden via mymercy.mercyships.org.