Algemene vragen

Vrijwilliger bij Mercy Ships

Als vrijwilliger aan boord, wat houdt dat in?
Samen met ruim 400 anderen werk je op ziekenhuisschip Africa Mercy in een Afrikaans land (of tijdens Shipyard) om met jouw talenten direct of indirect medische hulp voor mensen in armoede mogelijk te maken. Niet alleen het leven van de patiënten, maar ook jouw eigen leven wordt voorgoed veranderd door dit avontuur!

Als vrijwilliger solliciteer je op een vacature van één van de 150 posities aan boord. Mercy Ships werkt met vrijwilligers die geen salaris ontvangen. Iedereen betaalt zijn eigen kost en inwoning, reiskosten, vaccinaties en andere uitgaven. Voor meer over de kosten van het verblijf kun je hier terecht.
Op welke functies kan ik solliciteren?
Er zijn niet alleen chirurgen en verpleegkundigen aan boord, maar bijvoorbeeld ook koks, boekhouders, techneuten, leraren en zelfs een kapper! Een schip gevuld met mensen vanuit alle hoeken van de wereld. Een overzicht van de meer dan 150 verschillende posities:

>> Medische functies
>> Technische functies
>> Algemene functies
>> Functies zonder specifieke opleiding

Let op: voor de beroepen in rood hebben we momenteel veel meer aanmeldingen dan plaatsingsmogelijkheden. Overleg voor deze beroepen eerst met het HR-team om de juiste verwachtingen te hebben.

Ga vervolgens naar apply.mercyships.org, zoek via ‘Department filter’ de juiste afdeling, vind jouw functie en meld je aan! Als je het vakje ‘Show only available options’ aanvinkt, zie je welke functies er momenteel beschikbaar zijn. Bij elke functie zie je ook de minimumtermijn. Van elke functie is een uitgebreide omschrijving op te vragen via Inge den Hollander (technisch/algemeen): inge.denhollander@mercyships.nl en Eric Vis (medisch): eric.vis@mercyships.nl.
Hoe kort/lang kan ik aan boord?
Dit is afhankelijk van de functie. Vanaf twee weken tot minstens twee jaar. Als je voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het Onboarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord.
Welke eisen zijn er aan gezondheid/leeftijd?
Vrijwilligers dienen minimaal 18 jaar oud te zijn. Er is geen maximumleeftijd. We verwachten van al onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Alle vrijwilligers wordt gevraagd een medische verklaring, doktersverklaring en een complete inentingenlijst in te dienen. Sommige medische aandoeningen kunnen uitsluiting betekenen, door maritieme regelgeving en gebrek aan beschikbaarheid van de juiste medische zorg. Informeer voor specifieke informatie: hr@mercyships.nl / 010-3107901.
Kunnen mindervalide mensen ook aan boord als vrijwilliger?
Omdat het schip niet voldoet aan de eisen voor rolstoelgebruikers is het voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op de Africa Mercy.
Kan Mercy Ships me helpen met het werven van fondsen?
We hebben bij Mercy Ships Holland allerlei materialen die je kunt gebruiken bij presentaties en het onder de aandacht brengen van je werk als vrijwilliger. Vraag ze aan via www.mercyships.nl/materialen.

Een van onze vrijwilligers kan een presentatie verzorgen, bijvoorbeeld in je gemeente of voor je achterban. Vraag deze aan via hr@mercyships.nl.

Ga je aan boord, dan kun je gebruikmaken van een Designation code. Tijdens de aanmeldingsprocedure kun je aangeven dat je door je achterban gesponsord gaat worden. Je ontvangt dan een Designation code van het Amerikaanse kantoor. Jouw achterban kan vervolgens doneren via Mercy Ships Holland, o.v.v. deze code. Het geld wordt vervolgens op jouw bankrekening aan boord gezet. Mercy Ships Holland is een ANBI, dus de giften zijn aftrekbaar van de belasting.
Kan ik me aanmelden als ik geen christen ben of momenteel niet bij een kerk ben aangesloten?
Bij Mercy Ships ben je welkom om je tijd, inzet en deskundigheid in te zetten. Voor alle vrijwilligers die aan boord gaan geldt dat ze de kernwaarden en de Code of Conduct onderschrijven en dus achter onze missie staan. De meeste vrijwilligers aan boord zijn christen, maar ook niet-gelovigen werken regelmatig op de Africa Mercy. Lees hier een ervaringsverhaal.
Waar kan ik meer informatie vinden over vrijwilliger worden/hoe kom ik in contact met vrijwilligers aan boord?
Bezoek myMercy, de Engelstalige online community voor alle (aankomende) vrijwilligers en alumni van Mercy Ships.

Regelmatig organiseren we introductieavonden, kijk hier voor meer informatie.

Ook adviseren we het Europese introductieweekend van Mercy Ships (IMS), dat twee keer per jaar in Nederland wordt gehouden. Lees hier meer over dit event.


De Africa Mercy

Welke schepen heeft Mercy Ships momenteel in de vaart?
Momenteel is er één schip in de vaart, de Africa Mercy. De thuishaven voor 450 bemanningsleden. Lees er hier alles over. In 2020 komt er een tweede schip in de vaart. Deze krijgt de naam Global Mercy en wordt op dit moment gebouwd in China. Op dit schip kunnen 600 bemanningsleden wonen. Meer informatie.
Welke taal wordt er aan boord gesproken?
Engels. Mercy Ships is een internationale organisatie en wij werken met vrijwilligers uit meer dan veertig verschillende landen. Door deze hoeveelheid aan nationaliteiten is Engels de voertaal binnen de organisatie. De Engelse taal hoef je niet perfect te spreken. De gemiddelde Nederlander kan zich met zijn/haar Engels prima redden aan boord. Op het kantoor in Nederland wordt wel Nederlands gesproken.
Ik heb last van zeeziekte, is het dan slim om mee te gaan?
Er wordt slechts twee keer per jaar gevaren, periodes van ongeveer twee weken. De Africa Mercy ligt tien maanden in de haven van een Afrikaans land. Het schip zal dan hooguit wat schommelen. In de zomerperiode (juni) vaart het schip naar een haven (op de Canarische Eilanden) voor onderhoud. Het ziekenhuis is dan gesloten. In augustus vaart het schip terug naar Afrika.
Hoe is het eten aan boord? Zijn er speciale diëten?
Doordeweeks wordt er in de eetzaal drie keer per dag (in het weekend twee keer) op vaste tijden een gevarieerde maaltijd aangeboden (lopend buffet). Er staan tevens elke maaltijd brood en salades klaar. Het menu is per week aangegeven. Vlees en groenten worden apart geserveerd. Helaas kunnen we niet voldoen aan speciale diëten (zoals glutenvrij, veganistisch). Er is aan boord ook een keuken voor de bemanning, waarin je het eten wat je in de Ship Shop of op de lokale markt hebt gekocht, kunt klaarmaken. Je bent vrij om te eten in de lokale restaurants.
Waar pikt Mercy Ships me op?
Zodra je op de luchthaven in het land van bestemming bent gearriveerd, staan er mensen van Mercy Ships klaar om je met de auto naar het schip te brengen.
Waar slaap ik?
Je slaapplaats aan boord is waarschijnlijk de grootste uitdaging. Aan boord zijn er hutten voor één tot tien personen. Afhankelijk van je functie, lengte van je verblijf en of je met je gezin komt, word je ingedeeld. De kans is dus aanwezig dat je op een kamer komt met 6-8 personen, ieder uit een eigen cultuur en met eigen slaapgewoonten.

In de meeste slaapkamers staan stapelbedden en er is vaak geen raam. Wel vind je op de meeste gedeelde slaapkamers een of meerdere badkamers, voor ieder een kleine kast voor je spullen, een gedeelde, kleine zitruimte en er is WiFi!

Op je kamer heb je beperkt ruimte voor je spullen, houd daar rekening mee. Je eigen plek in de slaapkamer kun je versieren/personaliseren met de hulp van magneten (vrijwel alle muren zijn van metaal), waarmee je kaartjes, foto’s en dergelijke kunt ophangen.
Krijg ik veel van het medische werk te zien aan boord?
Dit is afhankelijk van je functie en in welke periode je aan boord bent. Het medische personeel heeft natuurlijk veel contact met de patiënten. Maar ook als je bijvoorbeeld in de eetzaal werkt zijn er mogelijkheden om de patiënten te ontmoeten. Je kunt meedoen aan de 'hospital experience', dat is een rondleiding langs alle medische afdelingen.

Daarnaast kun je elke avond op ziekenbezoek op de zalen, en als je rooster het toelaat, kun je elke middag op deck 7 terecht als de patiënten een uurtje naar buiten gaan. Als je wat langer aan boord bent kun je meedoen met 'Befriend a patient', daarbij word je aan een patiënt toegewezen en kun je hem of haar regelmatig bezoeken. Ook kun je je inschrijven voor de Mercy Ministries, je gaat dan met een groepje vrijwilligers bijvoorbeeld op bezoek in het HOPE Center (het patiëntenonderkomen aan wal), bij een weeshuis of dovenschool.

Van half augustus tot begin juni is het schip in Afrika. Buiten deze periode is het schip voor onderhoud op de Canarische Eilanden, is het ziekenhuis gesloten en zijn er geen patiënten aan boord.
Is het veilig aan boord van de Africa Mercy in landen in Afrika?
De veiligheid van de bemanning heeft de hoogste prioriteit. Voorafgaand aan het besluit om ergens heen te varen, wordt er door het voorbereidingsteam en de diverse ambassades en overheidsfunctionarissen overlegd over de veiligheid. Mercy Ships vaart alleen naar landen waar de situatie stabiel is.

Aan boord wordt de beveiliging gedaan door zes beveiligers, die fulltime in dienst zijn van Mercy Ships en dag en nacht het schip bewaken. Hoewel het schip altijd binnen een half uur moet kunnen wegvaren in geval van nood, is deze situatie in het bestaan van Mercy Ships gelukkig nog niet voorgekomen.
Werk je als vrijwilliger aan boord ook samen met de lokale bevolking?
Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in de keuken of eetzaal. Een deel van de bemanningsleden werkt samen met de dagwerkers. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.
Wat is er te doen in je vrije tijd? Mag ik ook het land in?
Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, mits je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer (SSO). Voordat de Africa Mercy in een land in Afrika arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center. Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Op dek 8 bevindt zich een (klein) zwembad. Ook is er een internetcafé en een grote bibliotheek met boeken en dvd’s. Er is een ‘huiskamergedeelte’ waar je spelletjes kunt doen, puzzelen, bijkletsen (door te skypen met het thuisfront) of mailen. Of je kunt terecht in het (jawel!) Starbuckscafé. Voor de muziekliefhebber: er zijn een vleugel en verschillende andere muziekinstrumenten aanwezig. Ook kun je fitnessen in een kleine fitnessruimte. ’s Ochtends wordt er door veel mensen hardgelopen op de kade.
Waar ligt de Africa Mercy de komende jaren?
Deze zomer ligt de Africa Mercy in Las Palmas, Gran Canaria. Voor augustus 2018-juni 2019 staat Guinee op het programma. In het seizoen 2019-2020 zal het schip in Dakar, Senegal verblijven.
Wie heeft Mercy Ships opgericht?
De oprichter van Mercy Ships is Don Stephens uit de Verenigde Staten. In 1964 raasde de orkaan Cleo over de Bahama’s, waar de toen negentienjarige Don Stephens met een team van Jeugd met een Opdracht (JmeO) verbleef. Terwijl ze schuilden voor de storm in een oude vliegtuighangar hoorde Don een gebed dat zijn leven voor altijd zou veranderen. Het gebed was van een meisje dat bad om een ziekenhuisschip, gevuld met vrijwilligers en medische apparatuur, om hulp te bieden aan mensen in nood. Dertien jaar later startte Don Stephens een avontuur dat leidde tot het oprichten van Mercy Ships.

Don ging samen met een team van JmeO op zoek naar een geschikt zeeschip om zijn droom van een ziekenhuisschip voor de allerarmsten werkelijkheid te zien worden. In 1978 werd zijn droom realiteit met de aankoop van het eerste schip, de Anastasis. In de jaren daarna komen er meer schepen bij, zoals de Island Mercy, de Caribbean Mercy en de Africa Mercy. Lees er alles over in zijn boek, Ships of Mercy.
Download de pdf van het boek.

In november 2017 bracht Don Stephens een bezoek aan Nederland. Bekijk hier de terugblik.

Mijn beroep is...

Ik heb Social Work (SPH/MWD) gestudeerd, wat kan ik doen aan boord?
Jammer genoeg zijn er op de Africa Mercy geen specifieke functies in dit beroepsveld. Wil je wel graag aan boord werken, maar dan in een andere functie? Kijk dan bij de functies zonder specifieke opleiding.
Ik ben verloskundige, is er een geschikte functie voor mij aan boord?
Helaas is er aan boord geen functie voor een verloskundige. Wil je wel graag aan boord werken, maar dan in een andere functie? Dan kun je kijken bij de functies zonder specifieke opleiding.
In het dagelijks leven ben ik beleidsmedewerker, welke functies op de Africa Mercy zijn voor mij interessant?
Neem contact op met Inge den Hollander (inge.denhollander@mercyships.nl / 010-4102877), om je persoonlijke situatie door te spreken en te kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn.
Ik heb die en die diploma’s en wil graag die en die functie, kan ik…?
Voor specifieke vragen, neem contact op met Inge den Hollander (technisch/algemeen): inge.denhollander@mercyships.nl of Eric Vis (medisch): eric.vis@mercyships.nl. Zij zijn telefonisch te bereiken via 010-3107901.