Martin Pool

Functie aan boord: Anesthesie Medewerker

Hallo. Mijn naam is Martin Pool, ik ben 53 jaar en ik woon in Groningen. In dezelfde stad werk ik in het ziekenhuis op de operatiekamers, als Anesthesie Medewerker.

In 2011 maakte ik via een collega, die drie maanden als vrijwilliger op de Africa Mercy had gewerkt, kennis met Mercy Ships. Zijn verhalen en foto’s troffen me diep en het idee met eigen handen hulp te gaan verlenen sprak me erg aan.

In 2013 was het voor het eerst mijn beurt en ging ik naar Conakry, Guinee, om vier weken aan boord komen en in mijn eigen vak aan de slag te gaan.

Het was een geweldige ervaring! Vakinhoudelijk verschilt het werk in nuances – bij Mercy Ships wordt chirurgische en anesthesiologische zorg naar westerse maatstaven gegeven, dat is kwalitatief op hoog niveau en herkenbaar. Maar om de gezondheidsproblemen, waar mensen in Afrika mee worstelen, van dichtbij mee te maken, dat was van een hele andere orde. En ik ben door mijn werkervaring in Nederland best wel wat gewend!

In Afrika dreigen mensen bijvoorbeeld letterlijk te stikken door uitgegroeide tumoren in het hoofd-/halsgebied, die zonder behandeling de luchtpijp zullen afsluiten. Maar mensen lijden ook door onbehandelde wonden als gevolg van brand of geweld, complicaties van reeds aanwezige, maar onbehandelde andere problemen, en ook, als gevolg van de lichamelijke handicap, lijden mensen door sociale uitsluiting. Om maar een paar dingen te noemen.

Inmiddels sta ik op het punt voor de vijfde keer naar Mercy Ships te gaan. Een belangrijke drijfveer voor mij om dit te doen is, zo verwoordt door iemand anders, dat de zorg die geboden wordt niet de wereld zal veranderen, maar het verandert wel de wereld voor een persoon.

Een andere motivatie is gericht op mijn eigen persoonlijke ontwikkeling – niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op ontwikkeling in het geloof, vanuit het gebod: “Heb uw naaste lief als uzelf”. Per definitie al een hele klus. Het vrijwillig aan kunnen wenden van mijn kennis en vaardigheden bij Mercy Ships is een goede omgeving om daar op praktische wijze handen en voeten aan te geven.

Ja, ik steun Martin Pool

Blogs

Sponsoracties