Blog 3 – 7 januari 2023 (Nederlands)
Ga naar de pagina van Natascha BakkerDag!
We zijn weer een week verder 😊 Ik maak mij de werkzaamheden steeds verder eigen, en kom er achter dat het schoonmaken van de hutten best wel intensief kan zijn als je een aantal op een dag doet. Het doet mij denken aan de periode dat ik voor Thuiszorg werkte (en dan vooral in de vakanties). Daarnaast gebeuren er ook met regelmaat onverwachte dingen. Denk aan een evenement waar men is vergeten om wat drinken en snacks te reserveren, of een dubbele boeking van kamers. Vandaag (zaterdag) had ik dienst en gebeurde er genoeg. Nu ben ik wel moe!
Wat ik nog niet onder de knie heb is alle administratie. Het is toch tamelijk ingewikkeld met diverse systemen. In outlook heb je een agenda voor de hospitality waar alle nieuwe en vertrekkende bemanningsleden in worden opgesomd. Echter, elke dag krijgen we ook een aparte lijst die we ophalen bij de receptie waar soms een persoon op staat die nog niet door ons was geregistreerd of met andere kamernummers dan wij hadden staan. Deze lijst controleren we dan ook nog even goed. Tussendoor komen weer per mail wijzigingen binnen of een bericht dat er een nieuwe bemanningslid binnenkort komt. Wijzigingen zijn bijvoorbeeld een andere dag van aankomst, of iets wat ook vaak gebeurt, het verlengen van je periode aan boord.
Dan ook nog bijhouden welke hutten je die dag gaat schoonmaken, welke klaar zijn, waar je de welkomstpakketjes gaat plaatsen, naambordjes opplakt. Verder hebben wij ook nog twee excel bestanden waar alle werkzaamheden in worden bijgehouden en kunnen we afvinken wat we hebben gedaan per hut. Gelukkig werk ik met een aantal ervaringsdeskundigen en is de verwachting dat ik dit ook onder de knie ga krijgen 😉
Cafe van boven gezien
Dek 8
Dit keer is dek 8 aan de beurt. Op dek 8 vind je een aantal kantoren (voor bijvoorbeeld hospitality, ICT, personeelszaken), training en vergader ruimtes, een gebedsruimte, maar ook de ‘ship shop’ waar je allerlei zaken kunt kopen (magneten, snacks, vuilniszakken, kleding, etc). In deze winkel kan je ook zelfgemaakte artikelen of lekkernijen kopen van bemanningsleden waardoor ze wat extra’s kunnen verdienen (met name relevant als je uit een arm land komt).
Ship shop
Verder heb je hier een café (met name verschillende soorten koffie), de bank (waar je je financiën aan boord kunt regelen) en de boetiek met verrassende items (gratis mee te nemen). Momenteel houd ik de boetiek bij (zie foto met Ami en onze mooie groene brillen uit de boetiek – ‘spreading the love’). Aan boord kan je betalen met je bemanningspas (gelijk ook de ‘sleutel’ voor je kamer’). Bij de bank heb ik wat contant geld gestort om met mijn pas te kunnen betalen (ik had namelijk nog geen geld overgemaakt). Op dek 8 heb je trouwens ook nog een bibliotheek.
Eind januari komt er een kapster op het schip een tijd als vrijwilliger werken. Er is dus ook een kapperssalon, helemaal ingericht om te worden gebruikt. Momenteel gebeurt dat al wel door bemanningsleden. Vorige week kreeg ik de vraag of ze de salon mochten gebruiken.
Op dek 8 hebben we ook elke week onze overdenking, daar schreef ik in blog 2 al over. Je kan dus ook buiten zitten 😊
Leven op het schip
Receptie
Hart van het schip is misschien wel de receptie, daar gebeurt zeer veel. De medewerkers daar moeten van heel veel markten thuis zijn en het schip zeer goed kennen. Ze spelen een rol bij de ‘Fire drills’ (waarvan ik inmiddels al twee heb meegemaakt), zijn de vraagbaak voor van alles en nog wat (help er rijdt geen bus meer vanuit Santa Cruz, wat nu? tot, he Natascha je pinpas is gevonden…). Het inwerken in de functie receptionist is niet in één dag gebeurd, dus mede daarom zijn de mensen die hier werkzaam zijn toch wel langere tijd hiervoor inzetbaar. De receptie is 24 uur per dag bezet.
Eetzaal
Een ander plek waar veel te doen is, is de eetzaal! Er is ruimte voor 660 personen. Hier worden 3x per dag maaltijden geserveerd voor de bemanning. Het schip heeft ruimte voor 641 vrijwilligers. In volle capaciteit betekent dit dat er circa 1.000 maaltijden per maaltijd kunnen worden geserveerd (er zullen overdag ook mensen mee eten die hier gedurende de dag werken en niet te vergeten: ook voor de patiënten en hun ‘care giver’ wordt gekookt).
In het weekend wordt over het algemeen een maaltijd overgeslagen en moet je of een lunchpakket maken of extra opscheppen voor ’s avonds om het later op te warmen of koud op te eten. Het keukenpersoneel heeft een zeer intensieve baan. Ze werken in blokken van circa 2 tot 3 uur, 3x per dag. Hun werkdag begint rond 6 uur en eindigt ’s avonds rond 19 uur. Men gaat dan ook op tijd naar bed. Gelukkig heeft men een rooster en hoeven ze dit niet 5 dagen achter elkaar te doen. De eetzaal heeft ook een ‘brood lijn’. Dag en nacht is hier brood en allerlei beleg te vinden, kan je tosti’s bakken of brood roosteren. De kapjes van het versgebakken brood vind ik verrukkelijk!
Activiteiten
Afgelopen week waren er weer een paar bijzondere activiteiten. De eerste bijeenkomst als voorbereiding op de ‘Field service’ is gehouden. Een aantal Senegalezen vertelden wat over hun land en streek, wat gebruiken en begroetingen. In kleine groepen konden we vervolgens doorpraten en wat vragen stellen. Net zoals in andere Afrikaanse landen, heeft men hier meerdere stammen en taalgroepen. De meeste Senegalezen spreken meerdere lokale talen en Frans en als ze hebben gestudeerd spreken ze ook vaak Engels. Heel knap vind ik!
Op 6 januari was het 3 Koningen (afkomstig uit het Kerstverhaal – de 3 wijzen uit het oosten). In diverse Spaanssprekende landen is het de gebeurtenis van het jaar. Het lijkt ook wel op Sinterklaas, kinderen zetten hun schoen op 5 januari en krijgen de 6de vele cadeautjes. De 3 koningen komen door het raam binnen om de schoenen te vullen. De 3 koningen reisden op kamelen en voor de kamelen wordt dan ook een bakje water en wat brood neergezet. Als je stout bent geweest krijg je steenkool als cadeau (geen grote straf, want het is gemaakt van suikergoed 😉). Men eet Roscón de Reyes, een soort brood dat versierd is met wat zoetigheden. Op het schip werd bij het eten hierop getrakteerd. Ik ben nog wezen luisteren naar het voorlezen van het verhaal van de 3 Koningen.
Elke vrijdagavond wordt er een film getoond. Dit keer Sense and Sensibility, een Britse kostuumdrama. Ik was uitgenodigd en vond het leuk om die film weer eens te zien.
Ik zou het bijna vergeten, ik was ook nog maandag naar Ikea geweest in Santa Cruz (een nieuwe ‘stevige’ kussen gekocht) en ik heb nog een korte verkenningstocht door de stad gemaakt. Ik was erg onder de indruk van een zwembad die ik daar tegenkwam.
Ik moet nodig wat gaan lezen over de verschillende plaatsen en gebieden. Ik heb voor volgend weekend namelijk een auto gehuurd en ga dan eens op verkenning uit, ik hoor met regelmaat enthousiaste verhalen over mooie plekken.
Tot de volgende keer!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Ha, in de Roscón de Reyes zit ook een koning en een boon verstopt. Wie de koning in zijn of haar stukje gebak heeft gevonden, mag een kroon op. Wie de boon heeft gevonden, mag de volgende keer / volgend jaar de Roscón kopen.
Leuke blog, groetjes uit Sevilla!
Naomi
Dat klopt! Er zijn daarin verschillende tradities. Groetjes!
Nou zo te lezen begin je aardig je draai te vinden, en is er genoeg te doen.
Leuk om te lezen dat mensen wat kunnen bij verdienen door zelf wat te maken en dan te verkopen!
Meid wat een hoeveelheid van indrukken en werk krijg je in zo,n korte tijd te verwerken. Maar veel afwisseling dat wel. sterkte 💪 er mee. PA.
Dank u wel!
Wat een mooi avontuur! Leuk om te lezen! Maar 3 Koningen op 6 december? 🤔
Geniet ervan!
Haha, ja een tikfout! Goed gelezen zeg! Groetjes!