Blog 6 – 9 februari 2023 (Nederlands)
Ga naar de pagina van Natascha Bakker“When you are given a gift, you are meant to share it” Dr. Odry Afbessi, Benin.
Inleiding
Maandag had iemand een artikel gedeeld over (economische) vluchtelingen uit Senegal. Senegal kent een grote groep jongeren en een werkeloosheid van 25%. Een onhoudbare situatie. Dus verschillenden schrapen wat geld bij elkaar en stappen op een bootje richting Spanje. Niet iedereen redt het, maar sommigen worden gered door de Kustwacht. Maandagmiddag zagen we dat in de praktijk, toen een bootje met ruim 20 vluchtelingen werden binnengesleept door de Kustwacht en men vlakbij de Global Mercy aanlegde. Toen ik ’s avonds langs het bootje liep, moest ik er niet aan denken om als het stormt in een dergelijk bootje te zitten. Je moet wel erg wanhopig zijn om iets dergelijks te doen. De volgende dag las ik een Bijbelvers (Leviticus 19:33-34) waarin staat: Iemand die als vreemdeling in je land verblijft, mag je niet onderdrukken. Behandel vreemdelingen die bij jullie wonen als landgenoot. Heb hen lief als jezelf.
Het bootje waarmee de vluchtelingen zijn aangekomen
We staan op het punt om te vertrekken uit Tenerife! Vrijdagmiddag gaan de trossen los en varen de African Mercy en de Global Mercy weg.
Vandaag staat echter zoals beloofd, het ziekenhuis centraal. Het wordt een lang verhaal! Op het schip zijn deck 3 en 4 in gebruik door het ziekenhuis. Eén van de redenen om het ziekenhuis in het onderste deel van het schip te plaatsen heeft te maken met de bereikbaarheid voor patiënten, het is niet te doen als ze door het hele schip moeten rondsjouwen 😉 Er is een aparte ingang voor de patiënten op deck 4 en de gewone bemanning heeft de toegang tot het schip op deck 5 (waar de receptie ook is gesitueerd).
De vorige keer vertelde ik over een aantal trainingen die ik had gevolgd. Eén van de presentaties ging over het ziekenhuis. Mocht je het leuk vinden om daar wat over te lezen? Ik geef aan het eind van de blog een samenvatting van de training (zie kopje achtergrond informatie).
De selectie van patiënten en proces tot operatie en herstel
Er zijn miljoenen personen die een operatie nodig hebben. Hoe vind je die patiënten (men schaamt zich bijvoorbeeld soms voor aandoeningen die men heeft) en hoe maak je een keuze? Mercy Ships werkt met criteria, maar het is erg lastig. Het liefst zou je iedereen willen helpen, maar dat gaat helaas niet.
In onderstaande tekening wordt het proces getoond.
Er is een team die het land doortrekt op zoek naar patiënten die een chirurgische ingreep nodig hebben en die in aanmerking komen voor een behandeling. Inmiddels heeft dit al plaatsgevonden in Senegal. Vervolgens worden de patiënten opgehaald en gebracht naar de “Hope Center”. Hier verblijft men gedurende langere tijd om diverse onderzoeken te doorlopen. De onderzoeken vinden grotendeels plaats aan boord waarna een diagnose kan worden gegeven. Dit is een eerste selectie (lang niet iedereen komt hierdoor heen). Daarna is er een consultatie dag met de chirurgen en wordt besloten wie een vervolg afspraak krijgt, wie wordt afgewezen en wie wordt opgenomen om te worden geopereerd. Na de operatie verblijft men of op het schip voor herstel en revalidatie (de zwaardere gevallen) of in de Hope center. Op een bepaald moment gaat men weer terug naar huis! Vol hoop met kans op een nieuw en beter leven 😊
Rondleiding dek 3 en 4
Het ziekenhuis hield maandagmiddag een open huis voor de bemanningsleden. Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor een rondleiding. Het medisch personeel had flink uitgepakt! Het was niet alleen kijken en luisteren, we mochten ook oefenen! Ik heb geholpen met het aanleggen van een verband om iemands hoofd. Ook heb ik op een kiwi mijn injectievaardigheden geoefend 😉 Verder kon je oefenen met het verplaatsen van een ‘ooglens’, kijkende door een microscoop (wat ook een vak apart is). Ook was er gelegenheid tot het doen van een maagoperatie (waarbij snoepjes tevoorschijn kwamen en af en toe een straal limonade). Eén van mijn Afrikaanse vrienden (Sorie) heeft zich daarop uitgeleefd. Aan het eind van de rondleiding konden we ook nog een spel spelen bij de Medical Capacity Building team en konden we een baby redden met ademhalingsproblemen!
Rechtsboven de oogoperatie, rechtsonder injecteren van kiwi en links een maagoperatie.
We begonnen de rondleiding bij de Pre operatie team (op dek 4). Men ziet de patiënten 3 x, en gaan in op vragen als waarom ben je hier, de gezondheid van de patiënten wordt onderzocht, er vindt een beoordeling plaats, consult met chirurg, afspraak met diëtist en natuurlijk is er ook een kantoorruimte aanwezig voor de verwerking van alle administratie.
Vervolgens kwamen we langs Radiologie. Ze hebben zeer geavanceerde en moderne machines zoals een CT scanner (geschonken door Philips) en ook een mobiele X-ray unit. Tumoren, benen, rug, gebit kunnen hier worden bestudeerd en onderzocht.
Daarna kwamen we langs de Revalidatie team. Zij vertelden wat zij doen (o.a. voor orthopedische aandoeningen, plastische chirurgie, herstel van oog operaties, het maken van hulpmiddelen voor revalidatie). Ook patiënten die elders herstellen komen hier langs indien nodig.
Op deck 4 vind je ook de ziekenhuisbedden in diverse ruimtes. Het is de bedoeling dat patiënten die een bepaald type operatie (bijvoorbeeld oogoperatie) hebben gehad ook de kamer met elkaar delen. Wel zo makkelijk voor het verplegend personeel en de artsen. Er is ook een intensive care met 3 bedden (nu was een knuffelbeer de patiënt) en een isolatieruimte. We hebben ook de low care unit bekeken. Hier heeft men 45 stapelbedden staan. Er is ruimte voor 45 patiënten en hun meegekomen verzorger. Voor deze groep patiënten heeft men ook een recreatie ruimte in het schip en buiten op het dek.
En toen naar deck 3 waar de operatieruimtes zijn gerealiseerd. Hier mochten we diverse ruimtes niet naar binnen omdat ze die steriel willen houden. Je vindt er de uitslaapkamer en apotheek. Wat ik interessant vond om te horen was dat de opstelling voor de oogoperaties zo is gemaakt dat er 2 bedden staan en de chirurg (oogspecialist) lopende band werk kan verrichten. De apotheek heeft al veel voorbereidend werk gedaan door heel veel medicatie pakketten te maken. Inmiddels al 2400 stuks! Veel instructies moeten ook in het Frans worden gedaan, Senegal is een Franssprekend land.
Laboratorium Recreatie ruimte op het dek
Het laboratorium vond ik super interessant. Ik ging weer terug in de tijd toen ik Proces en Milieutechniek studeerde en veel scheikunde had en laboratorium werk verrichte. Heeft potentie tot een nieuwe carrière 😉 Parasieten, microbiologie en immunologie kwamen hier voorbij. Bemanningsleden kunnen zich opgeven als bloeddonor, en dat vindt ook in deze ruimte plaats.
We sloten af bij de Medical capacity building. Zij reizen rond door Senegal en onderwijzen / trainen diverse personen / ziekenhuizen.
Zoals je kunt lezen, het is een echt ziekenhuis en men heeft zeer moderne en geavanceerde machines staan. En over 2 weken gaan ze in bedrijf!
De praktijk
We zijn zeer gezegend in Nederland met het zorgsysteem dat we hebben. Ja, we moeten steeds meer betalen en veel zit niet meer in onze pakketten. Heel veel echter nog wel! Het is vele malen beter dan elders op de wereld. Ook kunnen we diverse verzekeringen afsluiten wat elders niet kan (bijvoorbeeld een uitvaartverzekering).
Afgelopen week moest één van mijn Afrikaanse vrienden terug naar zijn geboorteland. Zijn oma was overleden. Ze had een tijd in het ziekenhuis gelegen. De rekening bedroeg circa € 22.000,00. Haar lichaam was nog niet overgedragen aan de familie om haar te kunnen begraven, eerst moet de rekening worden betaald. 5 februari hadden ze een speciale bijeenkomst om geld in te zamelen om de rekening te kunnen betalen en om voldoende geld in te zamelen voor de begrafenis en hebben ze de helft kunnen ophalen. Ik heb ook een bijdrage gedaan. Inmiddels zitten ze bijna op de helft van het benodigde bedrag en proberen ze een betaalregeling te treffen met het ziekenhuis.
In de presentatie die ik van het ziekenhuis kreeg, werden beelden getoond van patiënten, voor en na. De verpleegster die de presentatie gaf zei je kan zoveel zien aan hun ogen. Ze komen zonder hoop binnen en dan krijgen ze hun operatie en hun oogopslag verandert gigantisch! Ik werd geraakt door het verhaal van een moeder en dochter. Moeder had een gigantische tumor in haar gezicht / hals (het woog 8 kg) en had daar lang mee rondgelopen. En toen begon er ook een tumor te groeien bij haar dochter. Het filmpje dat ze daarover lieten zien toen ze geholpen waren, de vreugde in het dorp en bij de familie. Niemand herkende haar meer terug! Ik moest een traantje wegpinken.
Het laat zien wat het belang is als je naar een individu kijkt, iemand die geliefd is en hoop mag ervaren. Het is liefde in actie! Tot slot dan ook een super mooi filmpje waarin kinderen die geholpen zijn, vertellen wat liefde is. Love Is – YouTube
Achtergrond informatie
We hebben inmiddels bijna 8 miljard mensen op aarde. Circa 5 miljard personen hebben geen toegang tot veilige, betaalbare en tijdige chirurgie. Denk eens aan de persoon van wie je het meest houdt? Hoe afschuwelijk is het dat je die persoon niet de zorg kunt geven die hij / zij nodig heeft om af te komen van een vreselijke aandoening of een leven vol pijn?
Doelstelling voor Mercy Ships is het transformeren van levens en gezondheidssystemen. Dat doet men door te werken aan de volgende 3 pijlers:
- Directe medische diensten verlenen
- Het opbouwen van medische kennis
- Medische systemen en relaties ontwikkelen.
Mercy Ships richt zich met name op Afrika. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alleen al in West Afrika zo’n 22 miljoen mensen chirurgische ingrepen nodig hebben. Echter, het is te duur en vaak ook erg ver om te reizen. Ook is het twijfelachtig of de benodigde zorg aanwezig is en veilig. Als het de broodwinnaar is die hulp nodig heeft, dan gebeurt dat vaak niet want het salaris kan niet worden gemist. Vaak wordt men geconfronteerd met financiële ondergang doordat het onmogelijk is om te betalen voor (verleende) chirurgische zorg. Ook is het vaak onmogelijk om voor de reis en verblijf te betalen. De mensen zitten vaak in een hopeloze situatie en neerwaartse spiraal.
Mercy Ships bekostigt dan ook de reis en verblijfskosten en probeert zoveel mogelijk te ontlasten. Dit vanuit het centrale uitgangspunt dat elk individu waardevol is. Mercy Ships investeert ook in het opleiden van medisch personeel in de landen die ze aandoen, het opbouwen van een goed werkend gezondheidssysteem en men probeert ook waar mogelijk de samenwerking te zoeken met opleidingscentra. In Senegal bijvoorbeeld met een tandartsopleiding zodat de artsen in opleiding praktijkervaring kunnen opdoen, dat maakt namelijk niet altijd deel uit van de opleiding. Training bestaat ook uit het kunnen werken met machines en chirurgisch gereedschap of het steriliseren van apparatuur en omgeving. Ook doneert Mercy Ships allerlei materiaal aan ziekenhuizen (met benodigde cursus voor onderhoud ervan).
Waarom worden schepen ingezet?
Er zijn verschillende redenen waaronder: het is mobiel, veilig, stabiel, kan worden ingezet voor training en ontwikkeling, het is goedkoper dan steeds ergens wat opbouwen en er wordt voorzien in een gemeenschap voor de bemanning.
Welke chirurgische ingrepen worden gedaan en welke diensten worden er geleverd?
In de presentatie werden de volgende benoemd: gezichts- & kaakchirurgie, orthopedisch, plastische chirurgie (bijvoorbeeld brandwonden), kindergeneeskunde, vrouwen gezondheid, oogheelkunde, tandheelkunde, opleiding, revalidatie, palliatieve zorg en pastoraat / aandacht voor mentale gezondheid.
Soms lopen patiënten jarenlang rond met tumoren, die doordat ze niet worden behandeld zeer groot worden. Deze tumoren zijn soms het gevolg van voedingspatronen of genetisch bepaald. Zo gaaf dat mensen worden geholpen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Dank je wel voor je mooie beschrijving van jouw bijzondere belevenissen. Leuk te delen in wat je doet en meemaakt. Zo zie je dat de wereld groter is dan je eigen cocon. Hier staat veel in het teken van carnaval. Plezier maken en even oorlog, natuurgeweld, ziekte of zorgen vergeten moet ook kunnen . Ik wens je veel geluk en plezier, blijf gezond , lieve groet Dora
Dag Dora,
Je hebt helemaal gelijk! De wereld is vele malen groter. Hopelijk hebben de mensen plezier met carnaval! Dank voor je wensen!
Natascha
Hey Natascha! Zo te lezen ben je ondertussen onderweg naar Senegal. Ik ben al benieuwd naar je volgende blog om te horen hoe het gaat! Groetjes, Evelien
Nou, er komt er weer één aan Evelien!
Wat heb ik weer genoten van je belevenissen en je schrijft makkelijk om te lezen, behouden vaart!! Liefs je mam.
Dank!
Weer een mooie en uitgebreide uit leg. Je hebt een paar interessante en drukke weken voor de boeg, sterkte en geniet er van. PA
Ik ga mijn best doen papa!
Hey Natascha, wat een ongelofelijk verhaal elke keer weer. Het leest als een boek, en maakt dat we ons dagelijks nog beter zouden moeten realiseren hoe goed we het hebben. Ik zie je genieten van je avonturen en bedankt voor de spiegel die je ons hiermee geeft. Op naar het echte werk nu, trossen los en fijn voor alle mensen die zo naar jullie komst uitkijken.
Dank je wel Miranda 🙂 Leuk om van je te horen!