Geldzaken

Geldzaken, verzekeringen, gemeente en belasting

Wie zich aanmeldt, zal al snel in contact komen met de afdeling FinAce die gericht is op ondersteuning bij fondsenwerving, budgetteren, betalingen en opzetten van een bankrekening die aan boord toegankelijk is.

Voordat we doorverwijzen naar betrouwbare partners voor persoonlijke adviezen, volgt hieronder in hoofdlijnen Nederlands relevante informatie.

Wonen buiten Nederland en registratie van Nederlanders 

Als je in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Ook als je je huis in Nederland aanhoudt. De website van de rijksoverheid geeft je de meest actuele informatie hoe de uitschrijving in zijn werk gaat en welke gevolgen het heeft.

Verzekeringen

Afhankelijk van de duur van je verblijf in het buitenland gelden er wettelijke regels rondom je zorgverzekering.

Wij verwachten dat iedereen die aan boord gaat een ziektekostenverzekering heeft en adviseren er een die wereldwijde dekking biedt. Andere verzekering die je kunt overwegen zijn een vrijwilligersverzekering (biedt andere opties dan een reisverzekering) en een AOW-verzekering wanneer je bent uitgeschreven uit het basispersonenregister.

Goed om te weten voorafgaand aan het afsluiten en of aanpassen van verzekeringen;

Er is een dokter aan boord beschikbaar voor onze vrijwilligers.

Voor lange termijn vrijwilligers (>10 mnd.) is tandheelkundige zorg beschikbaar.

Vrijwilligers die op basis van korte termijn aan boord zijn, kunnen alleen voor noodgevallen terecht bij de tandarts voor de bemanning. Orthodontie behoort niet tot de mogelijkheden.

Dekking voor repatriëring geldt automatisch voor al onze vrijwilligers via Talent Trust.

Gemeente en belastingen 

Indien je in het buitenland geen inkomsten hebt, zijn er verder geen significante gevolgen volgens opgaaf van de belastingdienst. Ontvangen donaties op de crew-bank account hoeven niet opgegeven te worden voor de inkomstenbelasting. Zet tijdig je toeslagen stop indien je je uitschrijft uit het BPR en vul een voorlopige belastingopgave in, zo voorkom je dat je later moet terugbetalen.

Aanbevelingen voor persoonlijk advies over financiële zaken en verzekeringen, Gabriël Financiële Bescherming,  EZA en Oom.

Bankrekening aan boord

Aan boord is een bank voor de bemanning welke niet is verbonden aan andere banken. Iedere vrijwilliger krijgt een account. Om hierop geld te (laten) storten, is een bestemmingscode nodig. Deze ontvang je nádat je bent aangenomen. Als iemand onder vermelding van jouw persoonlijke bestemmingscode een donatie doet, wordt deze op je account gezet. Mercy Ships (is een ANBI) en giften via deze weg gegeven, zijn fiscaal aftrekbaar.

Vanaf het moment dat je aan boord bent, kun je vanaf de rekening betalingen doen. De bank aan boord wordt typisch gebruikt voor het betalen van de vrijwilligersbijdrage, cashopnames in de lokale munteenheid en uitgaven aan boord.

Ga je voor een maand of langer aan boord, dan raden we aan om betalingen via deze bank aan boord te laten lopen. Na vertrek, krijg je het geld dat nog op de bankrekening staat mee.

Internationaal rijbewijs 

In sommige functies is het in verband met je werkzaamheden nodig om een Mercy Ships auto te kunnen besturen. Maar ook anderen die langer dan 12 maanden aan boord wonen, kunnen toestemming vragen om een Mercy Ships auto te gebruiken. Een vereiste is 5 jaar rijervaring en een internationaal rijbewijs.

3% van de giften gestort op deze rekening, met een max. Van $ 15,- per keer wordt ingehouden voor administratieve kosten.

Wat betreft betalingen met de creditcard: dit wordt aangemerkt als een betaling in de Verenigde Staten waarvoor het creditcardbedrijf 3% kosten in rekening brengt van het opgenomen bedrag.


Waar drijf jij?

Deze website bevat veel informatie over het aanmeldingsproces, het leven aan boord en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Om dit te structureren hebben we de informatie verdeeld in drie fases, met elk een aantal veelgestelde vragen. Je bent nu bij Fase 3.

Fase 3

Ga je aan boord?


Recruitment-team Mercy Ships Holland

Heb je vragen of overweeg je misschien om aan boord te gaan? We horen graag van je! Neem gerust contact op met een van onze teamleden.

Annemarie de Rijke

Algemeen en technisch recruiter
recruiter.algemeen@mercyships.nl
recruiter.technisch@mercyships.nl

Eric Vis

Medisch recruiter
recruiter.medisch@mercyships.nl

Tabitha Ouwehand

Membercare
tabitha.ouwehand@mercyships.nl

Mogen we cookies gebruiken?

Lees meer in onze privacyverklaring of pas uw voorkeuren aan.

Privacyverklaring | Sluiten