Stel, je krijgt met Kerst een cadeautje. Als je het pakje opent komt er een lichtje uit met als afzender Jezus. Hoe zou je reageren? Verrast, verbaasd, teleurgesteld? Wat zou jij met het cadeau doen? In de kast zetten of het Licht laten schijnen om je heen? 

Geschenk uit de hemel

Meer dan 2000 jaar geleden kwam er een mooi Kerstcadeau vanuit de hemel naar de aarde. God had de wereld zo lief dat hij zijn enige geliefd kind Jezus gaf als Licht voor de mensen die in duisternis waren. Velen hebben het Cadeau niet gezien of begrepen omdat ze de afzender niet kenden of wilden kennen. Maria begreep wel dat haar kind het Licht was die verlossing, redding en uitkomst zou brengen. De herders en Simeon en Anna zagen het Licht ook en ze loofden en prezen God voor dit geschenk uit de hemel.  

Liefde die verschil maakt

Zo zijn de operaties en trainingen die door Mercy Ships worden gegeven ook een geschenk uit de hemel voor veel mensen in Afrika. Ze zijn dankbaar voor elke verbetering en de professionele zorg die ze ontvangen. Maar de meeste verandering komt op gang wanneer ze het Licht, Jezus’ liefde door alle handen, ogen en woorden van de bemanning heen zien. Zowel patiënten, dagwerkers, medisch personeel, als ook de bemanning wordt geraakt door de diepe liefde van God die op het schip aanwezig is. Met als gevolg dat ook zij gaan stralen. Het is prachtig om deze transformatie te zien, wetend dat zij terugkeren naar hun dorpen en gemeenschappen en daar het Licht verder verspreiden. Dat is precies het soort liefde dat we vieren met Kerst. Liefde die geeft, liefde die ontvangt, liefde die verschil maakt. Zo gaat Gods liefde door, niet alleen met Kerst maar elke dag. 

Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht 
Dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht 
En Hij wenst dat ieder tot zijn ere schijn’ 
Jij in jouw klein hoekje en ik in ’t mijn 

(Zangbundel Joh. de Heer, lied 827) 

Voor wie?

Ook nu is het donker om ons heen door oorlog, spanning en crisis. Het Licht is al gekomen en nu mogen wij het licht van Jezus verder brengen in deze wereld, dichtbij of ver weg. In Mattheüs 5 zegt Jezus tegen zijn leerlingen: jullie zijn het licht in de wereld, jullie moeten je licht laten schijnen voor de mensen opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel. Tijdens de feestdagen delen we liefde in geschenken of een klein gebaar. Voor wie ben jij een geschenk uit de hemel? 

Janetta Voogd
Janetta Voogd

Janetta was tot de zomer van 2022 pastoraal medewerker op ziekenhuisschip de Africa Mercy.