Christiaan Boogaard vaart samen met zijn vrouw op het binnenvaartschip MS Terra Maris (‘Land van de Zee’). Hij brengt met zijn schip van ruim 100 meter lang allerlei goederen naar plaatsen langs de Rijn. Maar naast hun dagelijks werk zijn Christiaan en zijn vrouw Anna ook gastheer en gastvrouw. Zij hebben een eigen B&B op hun schip en nemen regelmatig gasten mee op hun schip. De opbrengst hiervan doneren zij aan Mercy Ships.

Anna en Christiaan Bogaard

Wie zijn jullie en wat voor werk doen jullie?

Ik ben Christiaan en ik ben al ruim 25 jaar actief in de binnenvaart. Ik ben getrouwd met Anna en we hebben samen twee kinderen. Ik vaar samen met mijn vrouw op de binnenwateren van Nederland, België en Duitsland. De lading die we meenemen bestaat in veel gevallen uit zout, kunstmest of grind. We varen voornamelijk op de Rijn. Wij leven op het schip van week tot week. Ik weet nog niet wat ik volgende week meeneem en waar ik heen vaar. Dat maakt het ook wel heel leuk.

We hebben deze week in de buurt van Frankfurt onze vracht gelost, en hebben op de terugweg in het plaatsje Remagen weer vracht meegenomen. Wat we nu meenemen is een afgraving van het gebergte in Remagen. Dat gebruiken ze hier in Nederland voor bijvoorbeeld de wegenbouw en dergelijke. We liggen dit op het moment in Dodewaard te lossen, en als we leeg zijn gaan we richting Antwerpen.

Hoe bevalt het leven op een schip?

Het is heel leuk. We hebben het enorm naar ons zin. Dat moet ook wel, anders hou je het echt niet vol. Waar ik soms wel van baal is dat ik bepaalde leuke evenementen of activiteiten mis. Zo hadden we bijvoorbeeld graag naar de Global Mercy gewild in Rotterdam. Dit was alleen praktisch echt onhaalbaar in combinatie met ons werk. We proberen onze familie nog met regelmaat te bezoeken. Toevallig vaart de zus van mijn vrouw ook op de binnenwateren. Die komen we soms weleens tegen. Dat is echt leuk!

Hoe zijn jullie erop gekomen om gasten mee te nemen op jullie schip?

Wat ik mooi vind is dat we met mensen die we tot voorheen niet kenden hele mooie gesprekken kunnen hebben op de boot. De mensen die we aan boord meenemen zijn allemaal erg verschillend. Zo nemen we vriendenkoppels mee, maar ook stelletjes die al op leeftijd zijn. We vinden het erg mooi om te zien dat we andere mensen echt blij kunnen maken. We hebben meegemaakt dat mensen op het schip met tranen in hun ogen naar de bergen langs de Rijn stonden te kijken. Je eigen beroep combineren met iets voor anderen doen is het mooiste wat er is.

Waarom steunen jullie Mercy Ships?

Ik wist door één van mijn collega’s in de binnenvaartwereld al wel van het bestaan van Mercy Ships af. Hij had een dochter die weleens aan boord is geweest bij de Africa Mercy. Door de bouw van het nieuwe schip is het bij mij iets meer gaan leven. Ik zag van alles voorbij komen op internet en ben mij in het werk van Mercy Ships gaan verdiepen. Wij hebben al langere tijd een extra ingerichte woning op ons schip waarin wij gasten meenemen. In het verleden hebben wij de opbrengst hiervan ook aan het goede doel gegeven. Wij waren geraakt door het werk en hebben besloten dat we Mercy Ships zouden gaan steunen. Wat ik echt bewonder is dat de vrijwilligers aan boord zelf ook bijdragen en offers maken voor hun werk. Zij dragen dus op allerlei fronten bij aan Mercy Ships. Het feit dat zij zelf op allerlei fronten offers brengen om dit werk te doen in Afrika vind ik echt geweldig.

Dit doel past hiernaast ook nog erg goed bij ons. Veel van de aspecten van het werk van Mercy Ships komen terug in ons eigen leven. Ik werk zelf als schipper en mijn vrouw heeft een achtergrond in de gezondheidszorg. Wij vinden het erg mooi dat we dit werk op deze manier kunnen steunen.

Hoe gaat het meenemen van gasten in zijn werking?

We hebben in het verleden met een wachtlijst gewerkt. Dit doen we tegenwoordig niet meer. Er waren momenten dat er een wachtrij was van 1 á 2 jaar. Zoals ik net al zei leven wij van week tot week en weten we niet wat we bijvoorbeeld over een halfjaar meenemen, en waar we heen varen. Dit was eigenlijk dus niet te combineren. We zijn nu overgestapt naar een andere manier. De mensen die graag mee willen kunnen zich aanmelden via de site. Zij komen dan in ons mailbestand. Als ik weet dat ik volgende week een hele mooie reis maak naar Basel stuur ik al deze mensen een mailtje of ze dan beschikbaar zijn. Er is plek voor 2 dus wie het eerst komt wie het eerst maalt. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld plotseling een bepaalde periode vrij hebben en op zeer korte termijn graag mee willen varen. Deze mensen kunnen we met deze manier van werken ook meenemen. Onze gasten kunnen hun auto meenemen aan boord en dus eventueel ook vanaf een ander punt verder reizen of opstappen. Onze gasten hoeven niet mee te helpen bij ons dagelijks werk. Zij hoeven enkel te genieten.

Hoe vieren jullie dit jaar kerst?

Aanstaande kerst hopen we in de haven van Dordrecht te liggen. We blijven dan op het schip en vieren daar samen met onze kinderen en andere familieleden kerst. We lopen dan vanaf het schip naar de kerk en weer terug. We herdenken dan de geboorte van de HEERE Jezus. Dat is het mooiste wat er gebeurd is, en dat mogen we zeker vieren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de MS Terra Maris en de B&B aan boord op www.msterramaris.nl.