Ik herinner het me nog goed, vijfentwintig jaar geleden. Het was een romantisch moment, samen met mijn toen aanstaande man zat ik in de duinen met uitzicht op zee. Hij haalde een klein doosje tevoorschijn en schoof een blinkende ring om mijn linker vinger. Helemaal gelukkig gaf ik ook hem zijn ring. Onze ringen waren een mooi symbool van onze vriendschap, ze hebben een ronde vorm die eindeloos doorgaat. Wij beloofden elkaar eindeloos verbonden te blijven. En elke keer als ik naar de ring keek herinnerde ik onze belofte.

Voor eeuwig geliefd

In Johannes 14 lezen we dat Jezus, voor Hij terugging naar Zijn Vader in de hemel, Hij ook een belofte maakte met Zijn discipelen. Hij beloofde verbonden te blijven door ‘de vriendschapsring’ de Heilige Geest. Jezus zei: ‘omdat jullie Mij liefhebben en gehoorzamen blijf Ik met mijn Geest in jullie wonen en Ik zal jullie leiden tot Ik terugkom.’ Wat een belofte! Als jij je geloof en liefde aan Jezus heb gegeven dan geldt deze belofte ook voor jou. Heb jij zo’n soort vriendschapsring van de Heilige Geest of een kruisje dat je steeds herinnert: je bent voor eeuwig geliefd?

Terug naar Senegal

Tijdens de pandemie moest de Africa Mercy vertrekken uit Senegal. Uit hoop en liefde beloofden we dat we terug zouden keren en ons werk zouden afmaken. 1 februari 2022 was het langverwachte moment voor Mercy Ships en voor Senegal dat de belofte vervuld werd. De Africa Mercy keerde terug naar Senegal om weer hoop en genezing te brengen. Een belofte nakomen is in de Senegalese cultuur is heel belangrijk, want beloofd is beloofd.

Ja is ja, nee is nee
Beloofd, is beloofd
Jezus wil je helpen
Als jij in Hem gelooft
Hij is een God van liefde
Hij houdt heel veel van jou
Hij zal je nooit verlaten
Want Hij is altijd trouw

(Tekst Marcel Zimmer)

Hij geeft om jou

De Bijbel staat vol met beloften van God. Aan een van de beloften denken we met Kerst: de Here Jezus die werd geboren. Iets dat door de profeten Jesaja, Micha, Hosea, Daniël, Zacharia en Maleachi lang geleden al beloofd werd. Er is geen mens geweest die de profetie meer vervuld heeft dan Jezus: zowel Zijn maagdelijke verwekking, Zijn goddelijke natuur en Zijn reddingsmissie werden door de engel Gabriel beloofd. Jezus, de Zoon van de belofte. God komt Zijn beloftes na, ook met jou, want Hij geeft om jou!

Janetta Voogd
Janetta Voogd

Janetta was tot de zomer van 2022 pastoraal medewerker op ziekenhuisschip de Africa Mercy.