© Mercy Ships Holland – Disclaimer – Privacyverklaring
Dag 19 – Een feestelijk recept uit Senegal
Ha beste mensen in Nederland!
Een hartelijke groet vanuit de kombuis van de Africa Mercy. Ik ben Thomas Pagé, 28 jaar, afkomstig uit Grijpskerke. Sinds maart 2022 is de kombuis mijn nieuwe thuis! Als chef zorg ik ervoor dat er voor de bemanning van de Africa Mercy elke dag lunch en diner klaarstaat. Sommige vrijwilligers eten graag ‘het eten van thuis’, dus we koken maaltijden die breed en laagdrempelig zijn.
Gezegend
Maar ook de patiënten zetten we graag eten voor dat voor hen bekend is, zodat ze zich snel thuis voelen op het schip. Daarom zijn er twee Senegalese collega’s die speciaal voor hen bekende gerechten koken. Voor mij als chef erg interessant, omdat dit juist eten is waar ik niet bekend mee ben. Ik voel me erg gezegend dat ik altijd mee mag proeven én genieten van hun kookkunsten. Elke dag werp ik wel een blik in hun pannen zodat we uiteindelijk ook samen de Senegalese gerechten kunnen maken.
Samen eten verbindt
Mijn voorkeur is inmiddels al zo veranderd dat ik liever het lokale eten voor mezelf opschep dan het dagelijkse menu voor de vrijwilligers uit Europa of Amerika. De gerechten uit Senegal zijn zó vol van smaak en vaak ook lekker pittig. Zoiets moet je tegelijk ook leren eten en waarderen, moet ik wel zeggen. Ik ben erg dankbaar dat ik op deze manier de mensen en cultuur mag leren begrijpen, door samen te koken en verhalen te delen tijdens het werk of het eten. Samen eten verbindt!
Een speciaal plekje
Het gerecht dat ik met u deel heet Thieboudieune: hét nationale gerecht van Senegal. We hebben dit onder andere gemaakt bij de Day Crew Celebration: het viermoment waarbij we onze waardering uitten voor de dagwerkers uit Senegal, die dagelijks zo hard werken als tolk voor de patiënten, bijdragen aan de missie vanuit de keuken of huishouding, of in welke functie dan ook. Ze hebben een speciaal plekje in ons hart! Die dankbaarheid uiten we door een speciaal diner voor hen met een heel menu vol Senegalese gerechten.
Voor wie maakt u dit speciale gerecht?
Hartelijke groet vanaf de Africa Mercy, Thomas Pagé
Thieboudieune
Het nationale gerecht van Senegal
Dit recept is ongeveer voor 4 personen.
Ingrediënten:
- Rijst (voor 4 personen)
- 2 stuks vissen (Verse witvis, bijvoorbeeld snapper, zeebaars of kabeljauw)
- 1 stuk winterpeen
- 2 stuks rode paprika
- 1 rode peper
- 1 stuk aubergine
- 0,5 witte kool
- 2 tomaten
- 2 witte uien
- 5 tenen knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel groentebouillon poeder
- Zout naar smaak
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje tamarindeblad (kan eventueel ook weggelaten)
- 1 bosje witte bissap bloem (ook wel Hibiscus; in Nederland vooral verkrijgbaar in de rode variant, een prima alternatief)
- 20 gram gedroogde vis (bijvoorbeeld deze)
- Zonnebloemolie
Bereiding:
- Maak de vis schoon en snijd in grove stukken. Zet apart voor gebruik.
- Voor de marinade voor de vis: pureer de peterselie, 2 tenen knoflook, zout en peper in een blender tot een gladde massa.
- Maak kleine inkepingen in de vis en marineer de vis met de peterseliepuree. Zet dit een paar uur in de koelkast.
- Verhit een grote pan met zonnebloemolie en wacht tot het goed heet is. Voeg de gesneden uien en de rest van de knoflook toe. Roer goed door tot de uien zacht zijn.
- Voeg nu de gesneden tomaten en tomatenpuree toe en laat even doorkoken.
- Meng de specerijen en groentebouillonpoeder met elkaar, voeg dit ook toe aan de pan en roer door.
- Haal de vis uit de koelkast en voeg deze toe in de pan.
- Voeg (eventueel) het gewassen tamarindeblad, de bissapbloemen en de gedroogde vis toe en meng goed met elkaar.
- Voeg 200 ml water toe en laat zachtjes doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan. Voeg eventueel meer water toe als het niet genoeg is.
- Haal de vis uit de pan en voeg nu de overig grof gesneden groente toe.
- Voeg 200 ml water toe en kook de groente zachtjes gaar in de pan.
- Kook ondertussen de rijst voor 4 personen.
- Serveer je de groente en vis bovenop de rijst.