Dag 3 – Sira’s dappere stappen

Sira was een van de eerste orthopedische patiënten die dit jaar aan boord kwam van de Africa Mercy. Ontdek haar verhaal via de foto’s hieronder.

Dit is Sira, een sterk en gedreven meisje van 6 jaar. Ze woont in een dorp in het binnenland van Senegal, op 10 uur rijden vanaf de hoofdstad Dakar.

Toen ze 4 jaar oud was, begonnen haar benen te buigen door ondervoeding. Haar ouders wachtten en keken toe, in de hoop dat haar benen vanzelf weer recht zouden groeien. Maar dat gebeurde niet. Toen duidelijk werd dat het ook niet zou gebeuren, ging de familie op zoek naar een ziekenhuis. Maar de kosten waren te hoog, ze konden geen dokter betalen.

Tot de dag dat ze via de radio hoorden dat Mercy Ships naar Senegal zou komen om kinderen zoals Sira te helpen! Ze namen haar vol hoop en moed mee naar een screeningsdag en baden dat ze eindelijk hulp zouden krijgen. En, ze kregen goed nieuws!

De operatie komt steeds dichterbij. Samen met haar oma Diaite reist Sira naar de Africa Mercy in de haven van Dakar. Er worden verschillende onderzoeken gedaan voordat ze opgenomen kan worden in het ziekenhuis.

De operatie waarin Sira’s benen recht zijn gezet is geslaagd! Maar dit is pas het begin van een lange herstelperiode. En wat is Sira dapper! Pijn na de operatie, de eerste dagen niet uit bed mogen, een vreemde omgeving en zusters die een andere taal spreken.. Ondanks dat krijgt het medisch personeel elke keer een high five of grote lach van haar, en elke keer legt ze vol vertrouwen haar arm om de zuster heen als ze opgetild moet worden, ook al heeft ze geen idee wat er gaat gebeuren.

Het is zover, Sira mag voor het eerst proberen te lopen met rechte benen! Oma Diaite is haar grootste supporter: ‘Ik zal dansen als ze van hier [haar bed] naar de deur kan lopen!’

De eerste stapjes zijn nog wankel, maar na een paar minuten raakt ze al gewend aan haar rollator en gaat het steeds beter.

Na een paar weken volgt een ander spannend moment: het is tijd om het gips te wisselen. Onder toeziend oog van haar oma ziet Sira voor het eerst haar rechte benen.  

Inmiddels is Sira ontslagen uit het ziekenhuis en verblijft ze samen met haar oma en vele andere patiënten in het HOPE (Hospital Out-Patient Extension) Center in de stad. Hier blijft ze tot het gips eraf mag, leert ze opnieuw lopen en oefent ze om haar benen aan te laten sterken. Sira maakt al snel nieuwe vrienden, zoals Mariama. Een meisje dat precies begrijpt wat ze doormaakt!

Haar oma omschrijft Sira als vasthoudend. Dat is ze inderdaad, na een paar weken fysiotherapie wordt de vooruitgang zichtbaar en overtreft ze zelfs de verwachtingen. Elke stap brengt haar weer dichterbij haar grootste doel, weer kunnen rennen en spelen met de kinderen uit haar dorp!

Sira gaat uitdagingen niet uit de weg. Hoe kan je beter laten zien hoe goed het gaat, dan door te racen tegen je fysiotherapeut?!

Na ruim 10 weken mag Sira eindelijk weer naar huis. Haar oma kan niet wachten om Sira’s ouders de verandering te laten zien. Ze worden uitgezwaaid door vrijwilligers van het schip, op naar een nieuwe toekomst!

Deel dit verhaal