‘Eenzaam maar niet alleen’. Dit is de titel van het boek dat koningin Wilhelmina schreef over haar leven. Wilhelmina had geen gemakkelijk leven. Door haar positie leefde ze in een soort gouden kooi. Ook Amalia zal misschien op dit moment een soortgelijk gevoel hebben. Toch ervaarde Wilhelmina dat haar leven door God geleid werd. Zij had een diep geloof en wilde God dienen, dat gaf haar kracht om door te gaan.  

Leven in een ‘kooi’ 

Het leven in een ‘kooi’ is wel een beetje vergelijkbaar met het leven op de Africa Mercy en Global Mercy tijdens de coronatijd in de vorige jaren. Er zijn veel beperkingen ingesteld zodat de missie van Mercy Ships toch door kon gaan. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de bemanning aan boord. Voor sommigen is het een struikelblok, anderen kunnen er prima mee omgaan. Maar één ding is zeker: al de offers die gebracht worden zijn erop gericht om God te dienen. Het vertrouwen dat God erbij is, geeft de bemanning kracht om vol te houden. Gelukkig is de situatie dit jaar anders en kan er meer gevierd worden. Tijdens de Kersttijd waar velen niet bij hun familie kunnen zijn, maar kerst vieren op verschillende culturele manieren, bidden we de bemanning toe: Immanuel, dat God met hen zal zijn. 

Eenzaamheid 

Ook voor ons in Nederland kan de decembermaand die bekend staat om gezelligheid en het samen zijn, tegelijkertijd gevoelens van alleen zijn en eenzaamheid oproepen. Volgens een onderzoek van het Leger des Heils voelt een op de vier mensen zich eenzaam tijdens de feestdagen. Dit zijn vooral ouderen, jongeren en alleenstaanden. Eenzaamheid en alleen zijn is niet hetzelfde. Als je tijdens Kerst met familie of vrienden bent kun je nog steeds de verbondenheid met hen missen. Tegelijkertijd kun je ook tevreden zijn als je de feestdagen alleen bent. 

Immanuel 

Van Jezus weten we ook dat Hij zich soms eenzaam voelde. In Johannes 16:32 lezen we dat Hij spreekt over de toekomst wanneer de discipelen, zijn vrienden, Hem achter zullen laten. “Maar ik ben niet alleen, want de Vader is bij mij,” zegt Hij dan. Dit ervaarde ook Wilhelmina, en dit ervaren ook veel bemanningsleden op het schip. God is erbij. Of je in deze decembermaand omringd bent met mensen of alleen bent, ik hoop dat ook jij ervaart dat Immanuel – God met je is. 

Hij kwam bij ons, heel gewoon
De Zoon van God als mensenzoon
Hij diende ons als een knecht
En heeft Zijn leven afgelegd

Zie onze God, de Koning-knecht
Hij heeft Zijn leven afgelegd
Zijn voorbeeld roept
Om te dienen iedere dag
Gedragen door 
Zijn liefd’ en kracht 

(Opwekking 268) 

Ken je iemand die zich misschien eenzaam voelt? Probeer verbinding te zoeken door samen een kopje koffie te drinken, een wandeling te maken of een klusje te doen en – heel belangrijk – luister! Zo kan jij verschil maken heel dichtbij.  

Janetta Voogd
Janetta Voogd

Janetta was tot de zomer van 2022 pastoraal medewerker op ziekenhuisschip de Africa Mercy.