December: de tijd van feestdagen, gezelligheid, lichtjes en toeleven naar Kerst. Tegelijkertijd ook een maand van bezinning en terugkijken op het jaar dat bijna voorbij is. Het leven in Nederland wordt moeilijker, als we bijvoorbeeld kijken naar stijgende kosten van boodschappen en energie. Maar, hoe is onze situatie in vergelijking met anderen op deze wereld?  

Graag nemen we u mee in een fictief, maar op statistieken gebaseerde vergelijking tussen 2 mensen; de een in Nederland, de ander in Guinee.  

Komt een man bij de dokter… 

Locatie: Nederland 

 • De dokter heeft een praktijk in de plaats waar de man woont 
 • De eerstvolgende afspraakmogelijkheid is morgen 
 • De ambulance arriveert binnen 15 minuten in geval van een levensbedreigende situatie 
 • In het ziekenhuis staan tientallen specialisten klaar om in te grijpen
 • Er zijn steriele operatiekamers beschikbaar, uitgerust met alle benodigde apparatuur, goed onderhouden en met up to date software 
 • Het ziekenhuis heeft Wifi. Als de stroom uitvalt houdt de noodstroom de Wifi stabiel 
 • De zorgverzekering dekt alle gemaakte kosten af 

Komt een man bij de dokter… 

Locatie: Guinee 

 • De dichtstbijzijnde dokter heeft een praktijk in de stad, minimaal 1 uur rijden voor de man 
 • De eerstvolgende afspraakmogelijkheid is over 2,5 weken 
 • In geval van een levensbedreigende situatie moet de man zelf vervoer regelen naar de stad
 • In het ziekenhuis in de stad zijn geen specialisten, alleen algemeen opgeleide artsen 
 • Het ziekenhuis heeft geen operatiekamer die steriel is. De benodigde apparatuur is verouderd en de helft staat in storing omdat er geen technicus is die de apparatuur kan onderhouden 
 • Het ziekenhuis heeft Wifi, maar die werkt vaker niet dan wel 
 • De man moet zelf alle ziekenhuis- en vervoerskosten betalen 

Het gezondheidssysteem 

Dit hypothetische voorbeeld laat zien hoe verschillend de staat van gezondheidszorg wereldwijd is. Dr. M’Pelé, directeur van het Africa bureau van Mercy Ships, signaleert in een opinieartikel dat het grootste probleem op het gebied van medische zorg in Afrika het ontbreken van een gezondheidssysteem is. Hij zegt: ‘Om iets te doen aan dit probleem, moeten er 4 belangrijke zaken op orde zijn:

 1. Faciliteiten
 2. Materialen
 3. Personeel
 4. Systemen

Deze 4 onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nieuwe anesthesiemachines, bijvoorbeeld, zijn nutteloos zonder mensen die weten hoe ze te bedienen en te onderhouden, een operatiekamer waarin ze kunnen werken, en een systeem dat de noodzaak van chirurgie erkent en hier financiële middelen voor beschikbaar stelt.

Zonder deze vier essentiële zaken is het verbeteren van chirurgische systemen gedoemd te mislukken.’     

Verbetering & versterking 

Mercy Ships werkt samen met overheden van verschillende Afrikaanse landen aan verbetering van het volledige gezondheidssysteem. Het nieuwe ziekenhuisschip, de Global Mercy, draagt hier ook aan bij. Naast het uitvoeren van operaties aan boord – met de inzet van lokale artsen – is het schip speciaal ingericht om trainingen te bieden.

In het trainings- en simulatielab kunnen operaties in lokale omstandigheden nagebootst worden en kunnen lokale gezondheidswerkers nieuwe kennis en praktijkervaring opdoen. Zo wordt het gezondheidssysteem versterkt.   

Draag uw steentje bij

Een toekomst met een werkend gezondheidssysteem voor Afrika: draagt u ook uw steentje bij?  Doneer deze maand voor de verdubbelingsactie en steun het werk op de Global Mercy