Ga mee aan boord

Fase 1 – Het schip voor het eerst in zicht

Mooi dat je interesse hebt om samen met ruim 400 bemanningsleden uit alle delen van de wereld te komen werken aan boord van ons ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Zo maak jij het met je eigen talenten mogelijk dat de allerarmsten gratis medische zorg kunnen krijgen. Op deze pagina vind je meer informatie vinden over werken bij Mercy Ships en leer je welke eerste stappen je kunt zetten op weg daar naartoe.

Het leven aan boord

De Africa Mercy is net een drijvend dorp, met onder andere een school en een kleine supermarkt. Aan boord zijn meer dan 150 verschillende posities waarop je kunt solliciteren. Van kapper tot magazijnmedewerker, van chirurg tot loodgieter. Bij alle vacatures gaat het om een vrijwilligersfunctie, waarbij je zelf je reiskosten en verblijf aan boord betaalt. Op deze manier kunnen we de medische hulp gratis aanbieden. De periode waarin je aan boord werkt is minimaal twee weken. Voor veel functies is echter een langere termijn vereist.

De eerste stappen richting het schip

Om je te oriënteren op een eventuele werkperiode bij Mercy Ships kun je verschillende dingen doen:

1. Bezoek een introductieavond

Wil je je oriënteren op het werken bij Mercy Ships aan boord? Dan ben je van harte welkom op een van onze introductieavonden. Tijdens een introductieavond krijg je een goed beeld van de organisatie en de mogelijkheden die er zijn.

2. Doe een introductieweekend

Ben je al een stap verder en heb je behoefte aan meer uitgebreide informatie? Dan is een weekend ‘Introduction to Mercy Ships’ (IMS) misschien een goede optie voor je. Tijdens dit weekend ervaar je in het klein hoe het is om aan boord te leven.

3. Lees ervaringen van anderen

Wil je vast ervaringen van andere Mercy Shippers lezen van over de hele wereld? Meld je dan aan bij MyMercy. Een zee aan verhalen kun je er lezen.

4. Bekijk de vacatures

Toe aan de volgende stap? Op de vacaturepagina vind je een overzicht van alle posities aan boord. Met name bij de medische functies is het goed om door te klikken voor meer inhoudelijke informatie.

Veelgestelde vragen

Hieronder zie je de meest voorkomende vragen die mensen in deze fase hebben. Staat jouw vraag er niet tussen? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Algemene vragen

Moet ik mijn eigen werkkleding meenemen?

Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen.

Waar ligt de Africa Mercy de komende jaren?

De Africa Mercy ligt elk jaar voor een werkperiode van tien maanden (augustus-juni) in dezelfde haven. In de zomer gaat het schip twee maanden naar Gran Canaria (Las Palmas) voor onderhoud. De komende jaren doet de Africa Mercy de volgende landen aan:

  • 2019-2020: Senegal (Dakar)
  • 2020-2021: Liberia (Monrovia)

Werk je als vrijwilliger aan boord ook samen met de lokale bevolking?

Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in de keuken of eetzaal. Een deel van de bemanningsleden werkt samen met de dagwerkers. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.

Wat is er te doen in je vrije tijd? Mag ik ook het land in?

Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, mits je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer (SSO). Voordat de Africa Mercy in een land in Afrika arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center. Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Op dek 8 bevindt zich een (klein) zwembad. Ook is er een internetcafé en een grote bibliotheek met boeken en dvd’s. Er is een ‘huiskamergedeelte’ waar je spelletjes kunt doen, puzzelen, bijkletsen (door te skypen met het thuisfront) of mailen. Of je kunt terecht in het (jawel!) Starbuckscafé. Voor de muziekliefhebber: er zijn een vleugel en verschillende andere muziekinstrumenten aanwezig. Ook kun je fitnessen in een kleine fitnessruimte. ’s Ochtends wordt er door veel mensen hardgelopen op de kade.

Als vrijwilliger aan boord, wat houdt dat in?

Samen met ruim 400 anderen werk je op ziekenhuisschip Africa Mercy in een Afrikaans land (of tijdens Shipyard) om met jouw talenten direct of indirect medische hulp voor mensen in armoede mogelijk te maken. Niet alleen het leven van de patiënten, maar ook jouw eigen leven wordt voorgoed veranderd door dit avontuur!

Als vrijwilliger solliciteer je op een vacature van één van de 150 posities aan boord. Mercy Ships werkt met vrijwilligers die geen salaris ontvangen. Iedereen betaalt zijn eigen kost en inwoning, reiskosten, vaccinaties en andere uitgaven. Voor meer over de kosten van het verblijf kun je hier terecht.

Hoe kort/lang kan ik aan boord?

Dit is afhankelijk van de functie. Vanaf twee weken tot minstens twee jaar. Als je voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het Onboarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord.

Welke eisen zijn er aan gezondheid/leeftijd?

Vrijwilligers dienen minimaal 18 jaar oud te zijn en maximaal 69. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Alle vrijwilligers wordt gevraagd een medische verklaring, doktersverklaring en een complete inentingenlijst in te dienen. Sommige medische aandoeningen kunnen uitsluiting betekenen, door maritieme regelgeving en gebrek aan beschikbaarheid van de juiste medische zorg. Informeer voor specifieke informatie: hr@mercyships.nl / 010-3107901.

Kunnen mindervalide mensen ook aan boord als vrijwilliger?

Omdat het schip niet voldoet aan de eisen voor rolstoelgebruikers is het voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op de Africa Mercy.

Kan ik me aanmelden als ik geen christen ben of momenteel niet bij een kerk ben aangesloten?

Bij Mercy Ships ben je welkom om je tijd, inzet en deskundigheid in te zetten. Voor alle vrijwilligers die aan boord gaan geldt dat ze de kernwaarden en de Code of Conduct onderschrijven en dus achter onze missie staan. De meeste vrijwilligers aan boord zijn christen, maar ook niet-gelovigen werken regelmatig op de Africa Mercy. Lees hier een ervaringsverhaal.

Welke schepen heeft Mercy Ships momenteel in de vaart?

Momenteel is er één schip in de vaart, de Africa Mercy. De thuishaven voor 450 bemanningsleden. Lees er hier alles over. In 2021 komt er een tweede schip in de vaart. Dit wordt momenteel gebouwd in China. Op dit schip kunnen 600 bemanningsleden wonen. Meer informatie.

Ik heb last van zeeziekte, is het dan slim om mee te gaan?

Er wordt slechts twee keer per jaar gevaren, periodes van ongeveer twee weken. De Africa Mercy ligt tien maanden in de haven van een Afrikaans land. Het schip zal dan hooguit wat schommelen. In de zomerperiode (juni) vaart het schip naar een haven (op de Canarische Eilanden) voor onderhoud. Het ziekenhuis is dan gesloten. In augustus vaart het schip terug naar Afrika.

Welke taal wordt er aan boord gesproken?

Engels. Mercy Ships is een
internationale organisatie en wij werken met vrijwilligers uit meer dan veertig
verschillende landen. Door deze hoeveelheid aan nationaliteiten is Engels de
voertaal binnen de organisatie. Een goede beheersing van de Engelse taal is
nodig voor alle functies binnen onze organisatie. Het vloeiend Engels kunnen
spreken is vereist voor sommige hogere functies.

Op dit moment hanteren we geen ‘proeve
van bekwaamheid’, maar dien je je niveau van beheersing van een vreemde taal
aan te geven tijdens de aanmeldingsprocedure. Hiervoor wordt de Common European
Framework of Reference for Languages (CEFR) als referentie gebruikt. Alle
vrijwilligers moeten op niveau B1 zitten op deze CEFR-schaal Independent User –
Threshold or Intermediate, of hoger, om aan boord te kunnen werken.

Op het kantoor in Nederland wordt wel
Nederlands gesproken.

Hoe is het eten aan boord? Zijn er speciale diëten?

Doordeweeks wordt er in de eetzaal drie keer per dag (in het weekend twee keer) op vaste tijden een gevarieerde maaltijd aangeboden (lopend buffet). Er staan tevens elke maaltijd brood en salades klaar. Het menu is per week aangegeven. Vlees en groenten worden apart geserveerd. Helaas kunnen we niet voldoen aan speciale diëten (zoals glutenvrij, veganistisch). Er is aan boord ook een keuken voor de bemanning, waarin je het eten wat je in de Ship Shop of op de lokale markt hebt gekocht, kunt klaarmaken. Je bent vrij om te eten in de lokale restaurants.

Waar slaap ik?

Je slaapplaats aan boord is waarschijnlijk de grootste uitdaging. Aan boord zijn er hutten voor één tot tien personen. Afhankelijk van je functie, lengte van je verblijf en of je met je gezin komt, word je ingedeeld. De kans is dus aanwezig dat je op een kamer komt met 6-8 personen, ieder uit een eigen cultuur en met eigen slaapgewoonten.

In de meeste slaapkamers staan stapelbedden en er is vaak geen raam. Wel vind je op de meeste gedeelde slaapkamers een of meerdere badkamers, voor ieder een kleine kast voor je spullen, een gedeelde, kleine zitruimte en er is WiFi!

Op je kamer heb je beperkt ruimte voor je spullen, houd daar rekening mee. Je eigen plek in de slaapkamer kun je versieren/personaliseren met de hulp van magneten (vrijwel alle muren zijn van metaal), waarmee je kaartjes, foto’s en dergelijke kunt ophangen.

Krijg ik veel van het medische werk te zien aan boord?

Dit is afhankelijk van je functie en in welke periode je aan boord bent. Het medische personeel heeft natuurlijk veel contact met de patiënten. Maar ook als je bijvoorbeeld in de eetzaal werkt zijn er mogelijkheden om de patiënten te ontmoeten. Je kunt meedoen aan de 'hospital experience', dat is een rondleiding langs alle medische afdelingen.

Daarnaast kun je elke avond op ziekenbezoek op de zalen, en als je rooster het toelaat, kun je elke middag op deck 7 terecht als de patiënten een uurtje naar buiten gaan. Als je wat langer aan boord bent kun je meedoen met 'Befriend a patient', daarbij word je aan een patiënt toegewezen en kun je hem of haar regelmatig bezoeken. Ook kun je je inschrijven voor de Mercy Ministries, je gaat dan met een groepje vrijwilligers bijvoorbeeld op bezoek in het HOPE Center (het patiëntenonderkomen aan wal), bij een weeshuis of dovenschool.

Van half augustus tot begin juni is het schip in Afrika. Buiten deze periode is het schip voor onderhoud op de Canarische Eilanden, is het ziekenhuis gesloten en zijn er geen patiënten aan boord.

Is het veilig aan boord van de Africa Mercy in landen in Afrika?

De veiligheid van de bemanning heeft de hoogste prioriteit. Voorafgaand aan het besluit om ergens heen te varen, wordt er door het voorbereidingsteam en de diverse ambassades en overheidsfunctionarissen overlegd over de veiligheid. Mercy Ships vaart alleen naar landen waar de situatie stabiel is.

Aan boord wordt de beveiliging gedaan door zes beveiligers, die fulltime in dienst zijn van Mercy Ships en dag en nacht het schip bewaken. Hoewel het schip altijd binnen een half uur moet kunnen wegvaren in geval van nood, is deze situatie in het bestaan van Mercy Ships gelukkig nog niet voorgekomen.

Medische functies

Wat kan ik (als chirurg) verwachten gedurende mijn eerste werkperiode aan boord?

Vanwege de complexiteit van de operatieve ingrepen worden chirurgen die niet eerder bij Mercy Ships hebben gewerkt gekoppeld aan een alumni-chirurg, die eerste verantwoordelijke zal zijn tijdens de procedures.

Heb ik een aansprakelijkheidsverzekering medisch handelen nodig?

Mercy Ships werkt in een gastland waarvan de regering van dat land een Protocol Agreement heeft ondertekend. Daarin is vastgelegd dat de medische staf, evenals alle andere medische vrijwilligers van Mercy Ships, niet aansprakelijk zullen worden gesteld voor medisch handelen. Dit is gebaseerd op gepaste zorgvuldigheid van Mercy Ships om alleen te werken met hoog gekwalificeerd personeel, en dat nalatigheid geen rol speelt. De juridische raad heeft echter aangegeven dat er nog steeds de mogelijkheid is van een op te starten rechtsgang omtrent medisch handelen, komend van búiten het gastland.

De medische staf dient zelf te onderzoeken bij de eigen verzekeringsmaatschappij voor wat betreft het risico rondom medisch handelen als mogelijk gevolg van het doen van internationaal vrijwilligerswerk. Het genoemde protocol geldt alléén voor patiënten afkomstig uit het gastland. Er zijn uitzonderingen, waarbij Mercy Ships wél kosten draagt voor een aansprakelijkheidsverzekering medisch handelen: de Crew Physician (huisarts voor de bemanning), Hospital Physicians (zaalartsen), Crew Nurse (doktersassistente voor de bemanning) en de tandarts zijn standaard verzekerd voor medisch handelen. Reden hiervan is dat zij mogelijk ook de bemanning behandelen, naast patiënten uit het gastland.

Moet ik nog speciale werkkleding meenemen?

Voor sommige posities is een uniform vereist. Weet je niet zeker of dit voor jouw functie zo is, neem dan contact op met de Placement Facilitator (degene die jou je Acceptance letter heeft gestuurd).

Reception, Purser & Hospitality
Dit is het uniform: wit overhemd + epauletten, lange zwarte broek of zwarte rok en nette, dichte zwarte schoenen.

Zelf meenemen:
Mannen: lange zwarte broek en zwarte, nette, dichte schoenen.
Vrouwen: lange zwarte broek of zwarte rok tot over de knie en zwarte, nette, dichte schoenen.
Wil je zeker weten dat er overhemden in jouw maat zijn, neem ze dan van thuis mee (die geschikt zijn voor epauletten).

Medisch personeel
Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen. Elke vrijdag is er een ‘Crazy Scrub’ event waarbij alle medische staf z’n eigen meegebrachte maffe scrubs mag aandoen naar het werk.

Deck & Engineering
Meenemen naar het schip:
> Laarzen met of schoenen met stalen neuzen.
> Twee overalls (optioneel voor Deck Officers). Er is een aantal overalls aan boord aanwezig, maar als je zeker wilt weten dat je de juiste maat hebt, neem het dan zelf mee.
> Deck & Engineering Officers: tenminste een paar (lange en korte) kakibroeken en kakishirts (geschikt voor epauletten) voor algemeen werk en ‘on duty’-dagen, en een zwarte flanellen broek. Deze kleding kun je bijvoorbeeld bij www.vakkleding.nl kopen of bij Zalando.

Epauletten hoef je niet mee te nemen, aangezien er aan boord Amerikaanse epauletten worden gedragen. Er is veelal wel werkkleding aan boord, maar het is altijd afwachten of het je maat is. Veiligheidsmiddelen voor dek en machinekamer zijn aan boord aanwezig, ook oorkappen. Mocht je over aangemeten gehoorbescherming beschikken, neem deze dan zeker mee naar het schip.

Galley & Dining Room
> Je krijgt een uniform (overhemd). Deze zijn er in allerlei maten en worden aan boord verstrekt. Draag daaronder een zelf meegebracht T-shirt.
> Ook zijn er zwarte broeken vereist en aan boord beschikbaar. Wil je zeker weten dat je er een hebt die goed en lekker zit, neem deze dan zelf mee.
> Daarnaast draag je een pet met het logo van Mercy Ships en een schort, deze krijg je aan boord.
> Verder vereist: schoenen met profielzool. Geen schoenen met gaten aan de bovenkant. Plastic overschoenen zijn beperkt beschikbaar.
> Let op: in de Galley kan het erg warm zijn. Ook kun je tijdens het werken vuil worden, dus breng kleding mee die vies mag worden.

Heb ik ervaring nodig om aan boord te werken?

Mercy Ships vereist minimaal twee jaar (specialistische) ervaring voor de meeste medische functies in het ziekenhuis aan boord.

Voor verpleegkundigen geldt minimaal twee jaar werkervaring ná het behalen van het diploma. Recente werkervaring op een chirurgische verpleegafdeling is een vereiste.

Wat is de minimale periode om aan boord te gaan?

Dit is per functie verschillend, gebaseerd op de inwerktijd en de nodige continuïteit op de werkvloer. Kijk op apply.mercyships.org voor de minimale periode per functie.

Voor verpleegkundigen (in ieder geval die voor het eerst gaan) geldt een minimale werkperiode van acht weken; korter kan niet. Dit heeft te maken met de continuïteit van zorg aan de patiënten op de verpleegafdeling.

Hoe ziet mijn werkschema eruit?

Het schema hangt af van de afdeling waar je werkt.

> Het OK-personeel werkt op werkdagen overdag en draait diensten: gemiddeld een avond + nacht in de week en gemiddeld twee halve weekeinden (zaterdag of zondag) per maand. Je dient dan op het schip te blijven en bent bereikbaar via een pieper.

> Het personeel van de tandarts- en oogkliniek, de trainers van het lokale medische personeel, de geestelijke verzorgers en de palliatieve zorgverleners werken van maandag tot en met vrijdag. Dit betekent dat ze meestal in een warme (en tijdens het regenseizoen natte) omgeving werken.

> De verpleegkundigen op de afdeling en de Intensive Care werken in roterende diensten, ook in de nachten en weekenden. Verpleegkundigen werken gemiddeld tien shifts in een tijdsbestek van twee weken. Meestal krijg je om de twee weken een weekend vrij. Alle shifts duren acht uur, inclusief de weekenddiensten. Je werkt een mix van dag- en avonddiensten, met vier tot vijf nachtdiensten in een periode van vier weken. Van elke afdelingsverpleegkundige worden nachtdiensten verwacht. De werktijden zijn als volgt:

Dag: 7.00-15.00 uur
Avond: 14.00-21.30 uur
Nacht: 21.00-07.30 uur

Welke mogelijkheden biedt Mercy Ships voor paramedische professionals?

Tellen mijn werkuren aan boord van de Africa Mercy mee in de BIG-registratie?

Ja, gelukkig is dat het geval, zolang het maar officieel kan worden aangetoond. Ten behoeve van de herregistratie voor de BIG dienen er voor het Ministerie van Volksgezondheid twee documenten te worden aangeleverd. Deze moeten beiden origineel zijn en voorzien van een handtekening plus stempel. Een kopie volstaat niet.

Het eerste document is een Certificate of Non-Registration dat zal moeten worden aangevraagd bij de Council for Nurses and Midwives in Malta. De locatie houdt verband met het feit dat de Africa Mercy als schip is geregistreerd in Malta. Omdat Nederlandse verpleegkundigen niet worden vermeld in een daarvoor bestemd register in Malta, is er een officieel Certificate of Non-Registration noodzakelijk. Dit document kan het Mercy Ships-kantoor in Rotterdam voor je aanvragen.

Het tweede document is een aanvullende verklaring van Mercy Ships zelf, wat zal worden opgemaakt op ons hoofdkantoor in Garden Valley, Texas. Dit document moet de volgende onderdelen bevatten:

naam

functie

niveau van verpleegkundige (MBO-4 or HBO)

data van werken aan boord

uren per week en totaal aantal uren

een taakomschrijving

Wanneer er informatie ontbreekt in de bovenstaande onderdelen vragen we je om dat even aan te leveren.

Beide benodigde documenten worden dus door Mercy Ships Holland aangevraagd en naar jou verzonden. Je kunt deze dan vervolgens opsturen naar het BIG-register in Heerlen. Vergeet niet het Bijlagenformulier uit de brief van het Ministerie toe te voegen; deze bevat de barcodes met jouw persoonlijke informatie. Mochten er vragen zijn, neem dan even contact op met de HR-afdeling van ons Rotterdamse kantoor: 010-3107901.

Welke chirurgische ingrepen worden er uitgevoerd aan boord?

Werken jullie ook met algemeen chirurgen?

Ja. Algemeen chirurgen voeren voornamelijk operaties uit aan liesbreuken (open procedure) en schildkliervergrotingen.

Moet ik een geregistreerde verpleegkundige zijn om aan boord te mogen werken?

Ja, geregistreerde verpleegkundigen hebben de voorkeur voor de meeste verpleegkundigenposities, maar we hebben wel mogelijkheden voor personeel met andere licenties. Informeer voor de mogelijkheden bij Eric Vis (eric.vis@mercyships.nl).

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een verpleegkundige op de ziekenzaal?

Je draagt zorg voor vijf tot zeven patiënten. Tijdens een nachtdienst zijn dat ongeveer tien patiënten.
Als je aan boord komt, kun je aangeven hoe je ervaring is met de verschillende vaardigheden, dan wordt daar rekening mee gehouden. We hebben een Intensive Care Unit (ICU). Hier dragen de ICU-verpleegkundigen zorg voor de kritieke patiënten. Een concrete functieomschrijving kun je opvragen bij Eric Vis (eric.vis@mercyships.nl).

Ik zie bij de medische vacatures geen logopedie staan, klopt dat?

Dat klopt inderdaad. Aangezien we MKA-operaties uitvoeren, zou je verwachten dat er ook plaats is voor een logopedist. Helaas moeten we keuzes maken in verband met de beperkte ruimte aan boord voor bemanning en heeft Mercy Ships besloten hier geen vacature voor op te stellen.

Ik ben ziekenverzorgende. Kan ik aan boord werken?

Helaas is de opleiding tot ziekenverzorgende niet toereikend om op de verpleegafdeling aan boord te kunnen werken. Hiervoor is een diploma verpleegkundige vereist op niveau MBO-4, met tevens ervaring op een chirurgische verpleegafdeling. Wil je wel graag aan boord werken, dan kun je kijken bij de functies zonder specifieke opleiding.

Moet mijn licentie nog geldig zijn?

Je hebt een actieve licentie uit je thuisland nodig. Ook wordt bij aanmelding gevraagd om een kopie van diploma en andere relevante certificaten. Bij plaatsing kan je ook gevraagd worden om je registratiedocument in het land van verblijf in te dienen.

Is er een protocol rondom prikaccidenten?

Ja. Mocht er een prikaccident plaatsvinden dan gaat dit in werking, in samenspraak met de crew physician (scheepsarts), en zal er bloedonderzoek volgen. Er zal dan gecheckt worden op hiv bij de patiënt met wiens bloed je in aanraking bent gekomen. Uiteraard begint het met preventie. Dubbele handschoenen en gezichtsbescherming is op de operatiekamers standaard.

Kan ik ook stagelopen/als medisch student mee op de Africa Mercy?

Deze vraag krijgen we regelmatig, maar helaas is dit niet mogelijk. De meeste van de posities aan boord vereisen een licentie en we beschikken niet over slaapplekken en personeel om studenten/stagiairs te begeleiden. Er zijn posities aan boord waarvoor je geen diploma nodig hebt (bijvoorbeeld Hospital Supply Assistant), maar vaak voldoen deze niet aan de doelstelling van de student/stagiair.

Wat is een BLS-/CPR-certificaat en waar kan ik dit halen?

BLS staat voor Basic Life Support (training Eerste Hulp), CPR is de afkorting van CardioPulmonary Resuscitation (hartmassage of AED). BLS is bij de meeste mensen bekend als reanimeren. Het is een verplichte training voor medewerkers met een paramedisch beroep op de OK en de verpleegafdeling, zoals operatie-assistenten, anesthesiemedewerkers en (recovery-)verpleegkundigen.

Deze training duurt ongeveer een halve dag, met theorie en praktijk. Met de vaardigheden leer je de kans van overleven van een slachtoffer aanzienlijk vergroten. Je leert te beademen, hartmassage te geven en een AED te gebruiken (Automatic External Defibrillator). Je krijgt een certificaat mee dat een jaar geldig is. Na dat jaar dien je een vervolgcursus te doen.

Meer informatie over deze certificaten is te vinden op de site van de Nederlandse Reanimatie Raad. Zij verzorgen zelf geen opleidingen, maar er kan wel gezocht worden op opleidingsinstituten die dit (tegen betaling) verzorgen (zie ‘Hulpverlener worden’ / ‘Zoek opleidingsinstituut’ op deze website).

Vindt alle zorg aan boord plaats?

De operaties gebeuren in de vier operatiekamers op het schip. Op de ziekenzalen aan boord staan ruim tachtig bedden waar patiënten kunnen herstellen. Op de kade staan tenten waarin de vooronderzoeken en ambulante hulp plaatsvinden. De tandheelkundige zorg vindt plaats in de tandartskliniek in de stad waar het schip verblijft.
Daarnaast is er aan land het HOPE Center, een kliniek waar patiënten kunnen verblijven om vooraf aan te sterken of verder te herstellen voordat ze de (lange) reis naar huis maken. [Als medische vrijwilliger werk je aan boord, op de kade of in de tandartskliniek]

Ik heb Social Work (SPH/MWD) gestudeerd, wat kan ik doen aan boord?

Jammer genoeg zijn er op de Africa Mercy geen specifieke functies in dit beroepsveld. Wil je wel graag aan boord werken, maar dan in een andere functie? Neem eens een kijkje bij alle vacatures.

Ik ben verloskundige, is er een geschikte functie voor mij aan boord?

Helaas is er aan boord geen functie voor een verloskundige. Wil je wel graag aan boord werken, maar dan in een andere functie? Dan kun je kijken bij de functies zonder specifieke opleiding.

Maritieme/technische functies

Vanaf welke rang krijg je een eenpersoonskamer?

In principe heeft elke officier een eigen hut.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Geldt de tijd aan boord ook als ‘sea time’?

Jazeker, voor de Nederlandse vrijwilligers geldt elke dag die aan boord is doorgebracht als 'sea time'.

Waarom registreert Mercy Ships zijn schepen op Malta?

Dit doen we vanwege het internationale karakter van onze organisatie. Malta is een van de weinige vlaggenstaten die weinig beperking legt op de nationaliteiten van de technische bemanningsleden.

Voldoet Mercy Ships aan de veiligheids- en milieuvoorschriften?

Malta onderschrijft de IMO-verdragen, inclusief SOLAS, MARPOL, ISM, ISPS en STCW. Wij voldoen aan deze en andere internationale regelgeving, zoals onderzocht en gecontroleerd door de aangesloten organisaties van de International Association of Classification Societies (IACS). Malta legt daarnaast, als lid van de Europese Unie, aanvullende nationale regels op waar het schip aan moet voldoen.

Hoe vaak is de Africa Mercy op zee te vinden?

Het jaarschema ziet er zo uit:
8-10 maanden in de haven gedurende de werkperiode in Afrika (augustus-mei)
6-8 weken op de werf en in droogdok (juni-juli)
4-6 weken varen van en naar de Afrikaanse havenstad en de werf (begin juni/begin augustus)

Vooral in de zomer tijdens de periode op de werf en in droogdok zijn er veel technische vacatures.

Heb ik mijn zeemanspapieren nodig?

Niet per se. De bemanning op de brug en in de machinekamer bestaat uit personeel met en zonder zeemanspapieren, dit is afhankelijk van de positie. Kijk op apply.mercyships.org voor de functies en de functie-eisen.

Welke certificaten zijn vereist om aan dek of in de machinekamer te werken?

Ook dit hangt af van de positie. Alle technische bemanningsleden moeten beschikken over een geldig certificaat van de Basic Training (BT) volgens de STCW-normen. Voor bemanningsleden met een licentie is een geldig certificaat van bekwaamheid vereist, in aanvulling op de andere specifieke eisen die in de functieomschrijving staan vermeld. Mis je een certificaat? We kunnen je wellicht helpen aan bepaalde certificaten via ons Maritime Training Center. Als je vragen hebt, neem dan contact op met Inge den Hollander (inge.denhollander@mercyships.nl).

Ik wil graag carrière maken in de maritieme sector, maar ik heb nog geen ervaring. Kunnen jullie mij helpen?

Dat kan, neem voor de mogelijkheden contact op met Inge den Hollander via inge.denhollander@mercyships.nl.

Waar drijf jij?

Deze website bevat veel informatie over het aanmeldingsproces, het leven aan boord en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Om dit te structureren hebben we de informatie verdeeld in drie fases, met elk een aantal veelgestelde vragen. Je bent nu bij Fase 1.

Fase 1

Het schip voor het eerst in zicht?

HR team Mercy Ships Holland

Heb je vragen of overweeg je misschien om aan boord te gaan? We horen graag van je! Neem gerust contact op via 010-3107901 of hr@mercyships.nl. Of laat even een berichtje achter via het formulier hieronder. Hopelijk tot snel!

Inge den Hollander

Eric Vis

Jeanine de Bruyn

Tabitha Ouwehand

Medische zorg voor ieder mens
Wij maken chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten, vanaf het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Dankzij de inzet van honderden professionele vrijwilligers én de betrokkenheid van vele anderen.

© Mercy Ships Holland – DisclaimerPrivacyverklaring

Mercy Ships maakt gebruik van cookies.

Wil je meer weten lees dan onze privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen