fbpx

Ga mee aan boord

Fase 1 – Het schip voor het eerst in zicht

Mooi dat je interesse hebt om samen met ruim 400 bemanningsleden uit alle delen van de wereld te komen werken aan boord van ons ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Zo maak jij het met je eigen talenten mogelijk dat de allerarmsten gratis medische zorg kunnen krijgen. Op deze pagina vind je meer informatie vinden over werken bij Mercy Ships en leer je welke eerste stappen je kunt zetten op weg daar naartoe.

Het leven aan boord

De Africa Mercy is net een drijvend dorp, met onder andere een school en een kleine supermarkt. Aan boord zijn meer dan 150 verschillende posities waarop je kunt solliciteren. Van kapper tot magazijnmedewerker, van chirurg tot loodgieter. Bij alle vacatures gaat het om een vrijwilligersfunctie, waarbij je zelf je reiskosten en verblijf aan boord betaalt. Op deze manier kunnen we de medische hulp gratis aanbieden. De periode waarin je aan boord werkt is minimaal twee weken. Voor veel functies is echter een langere termijn vereist.

De eerste stappen richting het schip

Om je te oriënteren op een eventuele werkperiode bij Mercy Ships kun je verschillende dingen doen:

1. Bezoek een introductieavond

Wil je je oriënteren op het werken bij Mercy Ships aan boord? Dan ben je van harte welkom op een van onze introductieavonden. Tijdens een introductieavond krijg je een goed beeld van de organisatie en de mogelijkheden die er zijn.

2. Doe een introductieweekend

Ben je al een stap verder en heb je behoefte aan meer uitgebreide informatie? Dan is een weekend ‘Introduction to Mercy Ships’ (IMS) misschien een goede optie voor je. Tijdens dit weekend ervaar je in het klein hoe het is om aan boord te leven.

3. Lees ervaringen van anderen

Wil je vast ervaringen van andere Mercy Shippers lezen van over de hele wereld? Meld je dan aan bij MyMercy. Een zee aan verhalen kun je er lezen.

4. Bekijk de vacatures

Toe aan de volgende stap? Op de vacaturepagina vind je een overzicht van alle posities aan boord. Met name bij de medische functies is het goed om door te klikken voor meer inhoudelijke informatie.

Veelgestelde vragen

Hieronder zie je de meest voorkomende vragen die mensen in deze fase hebben. Staat jouw vraag er niet tussen? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Algemene vragen

De volgende voorwaarden gelden voor gezinnen:

- Een van de ouders moet gekwalificeerd zijn voor een functie met een minimale inzet van 2 jaar uit deze lijst. (Maar dat betekent niet dat er ruimte is om al deze posities te laten vervullen door iemand die een familie mee neemt.) Er wordt verwacht dat de andere ouder altijd beschikbaar is voor de kinderen buiten schooluren.

- Een beschikbare woonruimte (hut) voor jullie als gezin

- Mogelijkheid tot plaatsing van jullie kind(eren) op school

Voor wie getrouwd is, zijn twee-persoons hutten beschikbaar. Als ongetrouwd stel verblijf je in aparte hutten. Vanzelfsprekend moet er in precies dezelfde periode een open vacature zijn voor iets wat bij jullie past.

Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen.

De Africa Mercy ligt elk jaar voor een werkperiode van tien maanden (augustus-juni) in dezelfde haven. In de zomer gaat het schip twee maanden naar Gran Canaria (Las Palmas) voor onderhoud. De komende jaren doet de Africa Mercy de volgende landen aan:

  • 2019-2020: Senegal (Dakar)
  • 2020-2021: Liberia (Monrovia)

Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in de keuken of eetzaal. Een deel van de bemanningsleden werkt samen met de dagwerkers. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.
Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, mits je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer (SSO). Voordat de Africa Mercy in een land in Afrika arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center. Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Op dek 8 bevindt zich een (klein) zwembad. Ook is er een internetcafé en een grote bibliotheek met boeken en dvd’s. Er is een ‘huiskamergedeelte’ waar je spelletjes kunt doen, puzzelen, bijkletsen (door te skypen met het thuisfront) of mailen. Of je kunt terecht in het (jawel!) Starbuckscafé. Voor de muziekliefhebber: er zijn een vleugel en verschillende andere muziekinstrumenten aanwezig. Ook kun je fitnessen in een kleine fitnessruimte. ’s Ochtends wordt er door veel mensen hardgelopen op de kade.

Samen met ruim 400 anderen werk je op ziekenhuisschip Africa Mercy in een Afrikaans land (of tijdens Shipyard) om met jouw talenten direct of indirect medische hulp voor mensen in armoede mogelijk te maken. Niet alleen het leven van de patiënten, maar ook jouw eigen leven wordt voorgoed veranderd door dit avontuur!

Als vrijwilliger solliciteer je op een vacature van één van de 150 posities aan boord. Mercy Ships werkt met vrijwilligers die geen salaris ontvangen. Iedereen betaalt zijn eigen kost en inwoning, reiskosten, vaccinaties en andere uitgaven. Voor meer over de kosten van het verblijf kun je hier terecht.

Dit is afhankelijk van de functie. Vanaf twee weken tot minstens twee jaar. Als je voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het Onboarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord.

Vrijwilligers dienen minimaal 18 jaar oud te zijn en maximaal 69. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Alle vrijwilligers wordt gevraagd een medische verklaring, doktersverklaring en een complete inentingenlijst in te dienen. Sommige medische aandoeningen kunnen uitsluiting betekenen, door maritieme regelgeving en gebrek aan beschikbaarheid van de juiste medische zorg. Informeer voor specifieke informatie: hr@mercyships.nl / 010-3107901.

Omdat het schip niet voldoet aan de eisen voor rolstoelgebruikers is het voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op de Africa Mercy.

Bij Mercy Ships ben je welkom om je tijd, inzet en deskundigheid in te zetten. Voor alle vrijwilligers die aan boord gaan geldt dat ze de kernwaarden onderschrijven en dus achter onze missie staan. De meeste vrijwilligers aan boord zijn christen, maar ook niet-gelovigen werken regelmatig op de Africa Mercy. Lees hier een ervaringsverhaal.

Momenteel is er één schip in de vaart, de Africa Mercy. De thuishaven voor 450 bemanningsleden. Lees er hier alles over. In 2021 komt er een tweede schip in de vaart. Dit wordt momenteel gebouwd in China. Op dit schip kunnen 600 bemanningsleden wonen. Meer informatie.

Er wordt slechts twee keer per jaar gevaren, periodes van ongeveer twee weken. De Africa Mercy ligt tien maanden in de haven van een Afrikaans land. Het schip zal dan hooguit wat schommelen. In de zomerperiode (juni) vaart het schip naar een haven (op de Canarische Eilanden) voor onderhoud. Het ziekenhuis is dan gesloten. In augustus vaart het schip terug naar Afrika.

Engels. Mercy Ships is een
internationale organisatie en wij werken met vrijwilligers uit meer dan veertig
verschillende landen. Door deze hoeveelheid aan nationaliteiten is Engels de
voertaal binnen de organisatie. Een goede beheersing van de Engelse taal is
nodig voor alle functies binnen onze organisatie. Het vloeiend Engels kunnen
spreken is vereist voor sommige hogere functies.

Op dit moment hanteren we geen ‘proeve
van bekwaamheid’, maar dien je je niveau van beheersing van een vreemde taal
aan te geven tijdens de aanmeldingsprocedure. Hiervoor wordt de Common European
Framework of Reference for Languages (CEFR) als referentie gebruikt. Alle
vrijwilligers moeten op niveau B1 zitten op deze CEFR-schaal Independent User –
Threshold or Intermediate, of hoger, om aan boord te kunnen werken.

Op het kantoor in Nederland wordt wel
Nederlands gesproken.

Doordeweeks wordt er in de eetzaal drie keer per dag (in het weekend twee keer) op vaste tijden een gevarieerde maaltijd aangeboden (lopend buffet). Er staan tevens elke maaltijd brood en salades klaar. Het menu is per week aangegeven. Vlees en groenten worden apart geserveerd. Helaas kunnen we niet voldoen aan speciale diëten (zoals glutenvrij, veganistisch). Er is aan boord ook een keuken voor de bemanning, waarin je het eten wat je in de Ship Shop of op de lokale markt hebt gekocht, kunt klaarmaken. Je bent vrij om te eten in de lokale restaurants.
Je slaapplaats aan boord is waarschijnlijk de grootste uitdaging. Aan boord zijn er hutten voor één tot tien personen. Afhankelijk van je functie, lengte van je verblijf en of je met je gezin komt, word je ingedeeld. De kans is dus aanwezig dat je op een kamer komt met 6-8 personen, ieder uit een eigen cultuur en met eigen slaapgewoonten.

In de meeste slaapkamers staan stapelbedden en er is vaak geen raam. Wel vind je op de meeste gedeelde slaapkamers een of meerdere badkamers, voor ieder een kleine kast voor je spullen, een gedeelde, kleine zitruimte en er is WiFi!

Op je kamer heb je beperkt ruimte voor je spullen, houd daar rekening mee. Je eigen plek in de slaapkamer kun je versieren/personaliseren met de hulp van magneten (vrijwel alle muren zijn van metaal), waarmee je kaartjes, foto’s en dergelijke kunt ophangen.

Dit is afhankelijk van je functie en in welke periode je aan boord bent. Het medische personeel heeft natuurlijk veel contact met de patiënten. Maar ook als je bijvoorbeeld in de eetzaal werkt zijn er mogelijkheden om de patiënten te ontmoeten. Je kunt meedoen aan de 'hospital experience', dat is een rondleiding langs alle medische afdelingen.

Daarnaast kun je elke avond op ziekenbezoek op de zalen, en als je rooster het toelaat, kun je elke middag op deck 7 terecht als de patiënten een uurtje naar buiten gaan. Als je wat langer aan boord bent kun je meedoen met 'Befriend a patient', daarbij word je aan een patiënt toegewezen en kun je hem of haar regelmatig bezoeken. Ook kun je je inschrijven voor de Mercy Ministries, je gaat dan met een groepje vrijwilligers bijvoorbeeld op bezoek in het HOPE Center (het patiëntenonderkomen aan wal), bij een weeshuis of dovenschool.

Van half augustus tot begin juni is het schip in Afrika. Buiten deze periode is het schip voor onderhoud op de Canarische Eilanden, is het ziekenhuis gesloten en zijn er geen patiënten aan boord.

De veiligheid van de bemanning heeft de hoogste prioriteit. Voorafgaand aan het besluit om ergens heen te varen, wordt er door het voorbereidingsteam en de diverse ambassades en overheidsfunctionarissen overlegd over de veiligheid. Mercy Ships vaart alleen naar landen waar de situatie stabiel is.

Aan boord wordt de beveiliging gedaan door zes beveiligers, die fulltime in dienst zijn van Mercy Ships en dag en nacht het schip bewaken. Hoewel het schip altijd binnen een half uur moet kunnen wegvaren in geval van nood, is deze situatie in het bestaan van Mercy Ships gelukkig nog niet voorgekomen.

Medische functies

Voor de meeste medische functies geldt een vereiste werkervaring van minimaal 2 jaar, ná het afstuderen. Bovendien is er recente werkervaring vereist; in veel gevallen moet deze binnen 12 maanden zijn. Voor verpleegkundigen geldt recente werkervaring op een chirurgische verpleegafdeling of SEH, en een dienstverband van tenminste 30 uur per week binnen deze 12 maanden.

Voor verpleegkundigen is een BIG-registratie vereist. Voor operatieassistenten en anesthesiemedewerkers geldt dit niet. Verpleegkundigen die langere tijd bij ons aan boord werken, kunnen een aanvraag indienen voor het laten meetellen van de werkuren aan boord bij een BIG her-registratie. De HR van Mercy Ships Rotterdam kan hierbij helpen.

Overdag draag je zorg voor vijf tot zeven patiënten, tijdens nachtdiensten zijn dat ongeveer tien patiënten. Een onderdeel van de aanmeldingsprocedure is de ‘skills list’; daarin kan aangegeven worden wat je specifieke vaardigheden zijn. We hebben een Intensive Care Unit (ICU) voor kinderen en volwassenen; deze is echter niet altijd in gebruik. Wanneer dit niet het geval is werken IC-verpleegkundigen gewoon op de afdeling.

BLS staat voor Basic Life Support (training Eerste Hulp) en is bij de meeste mensen bekend als reanimeren. CPR is de afkorting van Cardio Pulmonary Resuscitation (hartmassage of AED).

Voor de paramedische functies op de OK zoals operatieassistenten en  anesthesiemedewerkers,  alle röntgenlaboranten en alle verpleegkundigen zijn geldige certificaten een vereiste. O.a. op de site van de Nederlandse Reanimatie Raad kan gezocht worden op opleidingsinstituten die trainingen tegen betaling verzorgen.

Deze vragen krijgen we regelmatig.  

  • De medische zorg van Mercy Ships is specifiek gericht op chirurgische hulp. Vandaar dat we geen specifieke functies hebben in bovengenoemde werkvelden.  
  • Wat betreft medisch studenten; De meeste posities aan boord vereisen een licentie en we beschikken niet over slaapplekken en personeel om studenten en stagiairs te begeleiden. De posities binnen de medische afdeling waar geen medisch diploma voor nodig is, voldoen vaak niet aan de doelstelling van de student.  
  • Wat betreft logopedie; doordat er beperkte slaapplekken voor bemanning zijn, hebben we, ondanks de MKA-operaties besloten geen vacature op te stellen. 

Wil je wel graag werken binnen onze organisatie maar dan in een niet medische functie? 

We verwijzen graag naar ‘I just want to serve’ https://opportunities.mercyships.org/opportunities-listings/?fwp_sectors=i-just-want-to-serve 

Aanvragen van concrete functieomschrijvingen, informeren naar mogelijkheden en overige vragen betreffende medische functies kunnen gericht worden aan Eric Vis:  eric.vis@mercyships.nl 

Maritieme/technische functies

In principe heeft elke officier een eigen hut.
Jazeker, voor de Nederlandse vrijwilligers geldt elke dag die aan boord is doorgebracht als 'sea time'.
Dit doen we vanwege het internationale karakter van onze organisatie. Malta is een van de weinige vlaggenstaten die weinig beperking legt op de nationaliteiten van de technische bemanningsleden.
Malta onderschrijft de IMO-verdragen, inclusief SOLAS, MARPOL, ISM, ISPS en STCW. Wij voldoen aan deze en andere internationale regelgeving, zoals onderzocht en gecontroleerd door de aangesloten organisaties van de International Association of Classification Societies (IACS). Malta legt daarnaast, als lid van de Europese Unie, aanvullende nationale regels op waar het schip aan moet voldoen.
Het jaarschema ziet er zo uit:
8-10 maanden in de haven gedurende de werkperiode in Afrika (augustus-mei)
6-8 weken op de werf en in droogdok (juni-juli)
4-6 weken varen van en naar de Afrikaanse havenstad en de werf (begin juni/begin augustus)

Vooral in de zomer tijdens de periode op de werf en in droogdok zijn er veel technische vacatures.

Niet per se. De bemanning op de brug en in de machinekamer bestaat uit personeel met en zonder zeemanspapieren, dit is afhankelijk van de positie. Kijk op opportunities.mercyships.org voor de functies en de functie-eisen.

Ook dit hangt af van de positie. Alle technische bemanningsleden moeten beschikken over een geldig certificaat van de Basic Training (BT) volgens de STCW-normen. Voor bemanningsleden met een licentie is een geldig certificaat van bekwaamheid vereist, in aanvulling op de andere specifieke eisen die in de functieomschrijving staan vermeld. Mis je een certificaat? We kunnen je wellicht helpen aan bepaalde certificaten via ons Maritime Training Center. Als je vragen hebt, neem dan contact op met Inge den Hollander (inge.denhollander@mercyships.nl).
Dat kan, neem voor de mogelijkheden contact op met Inge den Hollander via inge.denhollander@mercyships.nl.

Waar drijf jij?

Deze website bevat veel informatie over het aanmeldingsproces, het leven aan boord en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Om dit te structureren hebben we de informatie verdeeld in drie fases, met elk een aantal veelgestelde vragen. Je bent nu bij Fase 1.

Fase 1

Het schip voor het eerst in zicht?

HR team Mercy Ships Holland

Heb je vragen of overweeg je misschien om aan boord te gaan? We horen graag van je! Neem gerust contact op via 010-3107901 of hr@mercyships.nl. Of laat even een berichtje achter via het formulier hieronder. Hopelijk tot snel!

Inge den Hollander

Eric Vis

Jeanine de Bruyn

Tabitha Ouwehand