fbpx

Ga mee aan boord

Fase 3 – Aan boord

Beste Mercy Shipper, je hebt je aanmelding afgerond, de reviews zijn gedaan en je data zijn bevestigd, gefeliciteerd!

Wanneer je van onze collega’s op het hoofdkantoor de zogeheten Offer Letter met data hebt ontvangen, ontvang je ook het Volunteer Guidebook. Hierin staat veel informatie over het werken en wonen op de Africa Mercy, gewoonten en regels.

Praktische zaken

In deze fase ontvang je ook een mailtje van de financiële afdeling (FinACE) in Texas, met wat vragen over de financiering. Lees hier meer over op de pagina Geldzaken en verzekeringen. Kijk ook bij de vragen omtrent je gemeente en de Belastingdienst.

Informatie over de voorbereiding, van welke sokken je mee moet nemen tot welke vaccinaties worden gevraagd, vind je in onderstaande vragen.

Als je de loopbrug op bent gelopen, kom je terecht bij de receptie en word je welkom geheten door een van onze gastheren/vrouwen. Hij/zij geeft je informatie over het schip en je krijgt een paar formulieren die ingevuld moeten worden. Vervolgens geef je je paspoort en inentingenboekje af, deze worden in de kluis bij de receptie bewaard. Daarna ga je op de foto en krijg je een badge, die je altijd bij je moet dragen. Je krijgt de cabin toegewezen, waar een welkomstboekje ligt met informatie.

Binnen de eerste 24 uur aan boord krijg je een
complete tour over het schip en word je verwacht bij de volgende meetings:

> New Crew Orientation

Op je eerste maandagmorgen krijg je van het
HR-team aan boord een algehele oriëntatie van het leven op het schip, inclusief
tijden en locaties van de services voor de bemanning, en de Community meetings.

> Basic Familiarization—Safety & Security

Bij deze meeting legt de Safety Officer de
veiligheidsregels uit en de procedures in geval van nood met betrekking tot de
Africa Mercy. De Ship Security Officer wijst je op de regels rondom de
beveiliging/veiligheid op het schip en in de havenstad en omgeving.

De eerste werkdag na aankomst aan boord word je
verwacht op je werkplek en kun je, nadat je de nodige instructies hebt gehad,
aan het werk!

Voor je vertrek naar Mercy Ships krijg je van de collega’s op het hoofdkantoor een aantal visumdocumenten/protocollen toegestuurd van het Afrikaanse land waar je naar toe gaat. Deze papieren moet je in kleur uitprinten en bij je paspoort houden zowel in Nederland als bij aankomst in Afrika. (Vergeet je deze papieren, dan kom je het land niet uit!)

Zodra je aangenomen bent voor een bepaalde functie bij de organisatie krijg je ook de data waarop je verwacht wordt. Met deze data kun jij je ticket gaan boeken. Boek geen ticket voordat je een definitief ‘ja’ van acceptatie hebt ontvangen en een bevestigingsmail hebt gehad van de financiële afdeling in Texas. De data die je hebt doorgekregen, zijn de aankomst- en vertrekdatum.

Aan boord van het ziekenhuisschip werken mensen van over heel de wereld. Daarnaast komt TB veel meer voor in Afrika. Om besmetting te voorkomen, nemen we zo min mogelijk risico en verwachten we van al onze vrijwilligers dat ze een tuberculose-test doen voordat ze aan boord gaan in Afrika. Dit verzekert ons er van dat geen van onze vrijwilligers actieve TB heeft wanneer ze aan boord gaan, met het gegeven dat er aan boord veel mensen op een relatief beperkt oppervlak zijn en er daardoor een verhoogd besmettingsrisico is voor de bemanning.

Voor veel landen geldt dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na het vertrek uit het land waar het schip ligt. Hou hier rekening mee.

Ja. Mercy Ships raadt je ten zeerste aan om jezelf te beschermen tegen malaria als je naar (West-)Afrika gaat, waar het schip momenteel ligt. Neem hiervoor contact op met de huisarts of travelclinic/ggd, zodat zij je kunnen informeren over de vormen van bescherming tegen malaria. Zij geven je vervolgens een recept, zodat je de medicatie kunt afhalen bij de apotheek. Ook al zijn malariatabletten ook aan boord te verkrijgen, toch wordt je vriendelijk verzocht om een voorraad van thuis mee te nemen (voor maximaal 3 maanden).

Zowel bij de Onboarding in Texas als op het schip ligt er een set beddengoed en een handdoek voor je klaar. Heb je nog een set nodig of wil je meer handdoeken, neem deze dan van thuis mee.

Mocht je via een reisbureau willen boeken, dan adviseren we je Anthony Veder of Keytravel. Deze reisbureaus kennen Mercy Ships. Medewerkers van Mercy Ships mogen met een zogenaamd zeemansticket reizen. Met deze tickets mag in de meeste gevallen 2 x 23 kilo bagage meegenomen worden.

Deze tickets hebben ook voordelen bij een enkele reis en bij eventuele wijzigingen van de reisdatum (denk bijvoorbeeld aan wijzigingen in persoonlijke omstandigheden of in het reisschema).

De luchtvaartmaatschappij kan in het geval van een zeemansticket vragen naar een verklaring van de rederij. Zo'n verklaring kun je bij de Placement Facilitator in Texas opvragen.

Anthony Veder Travel | www.anthonyvedertravel.nl | travel@anthonyveder.com | +31 (0)10 411 7914
Geeft 24 uur per dag service. Per geboekt ticket gaat een bedrag naar Mercy Ships.

Keytravel (travelteam 3) | www.keytravel.com | travelteam3.nl@keytravel.com | +31 (0)13 5323102

Mercy Ships heeft een goede regeling met Brussels Airlines. Mocht je van de goede aanbieding gebruik willen maken bij Brussels Airlines, dan kan Keytravel hiervoor zorgen.

Je bent vrij in je keuze voor je tickets en de aanvliegroute, mits je je houdt aan de richtlijnen en voorwaarden van Mercy Ships.

Zodra je de acceptatiebrief hebt ontvangen vanuit het kantoor in Texas en je hebt de exacte data doorgekregen wanneer je aan boord mag komen meewerken, kun je de vaccinaties gaan halen. Hiervoor krijg je bij je aanmelding een lijst met vereiste vaccinaties, die je uiterlijk vier weken voor vertrek ingevuld dient terug te sturen. Het gaat om de volgende vaccinaties:

Verplicht voor alle volwassen bemanningsleden:
> Yellow Fever
Gele koorts, eenmalig, levenslang geldig.
> Hepatitis B
Serie van 3. Zorg dat je in ieder geval de eerste twee hebt voordat je gaat.
Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.
> MMR – Measles, Mumps, Rubella
Bij ons bekend als ‘Bof, Mazelen en Rodehond’ (BMR). Hiervoor zijn drie mogelijkheden:
1) een serie van 2 vaccinaties. In Nederland geldt dat je deze als kind hebt gehad als je mee hebt gedaan aan het Rijksvaccinatieprogramma. Na 14 maanden krijg je de eerste en de tweede als je 9 jaar bent. Mocht je de exacte data niet meer weten, dan is dit een richtlijn.
2) Een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen .
3) Door het aangeven dat je de ziekten heb doorgemaakt, maar dan moet je als volwassene nog wel een booster krijgen.
> Tetanus/Diphtheria
In Nederland aangeboden als ‘Difterie, Tetanus en Polio’ (DTP). Deze moet je halen als je ‘m in de afgelopen tien jaar niet gehad hebt.
>Tuberculosetest
Om besmetting te voorkomen nemen we zo min mogelijk risico, daarom verwachten we dat iedere vrijwilliger deze test doet. Het gaat hierbij om de Mantouxtest (skintest). Is de uitslag negatief, dan hoef je niets te doen. Is de uitslag positief, dan is er een longfoto vereist. De Mantouxtest moet je maximaal een jaar geleden gehad hebben, een longfoto vijf jaar. Daarnaast vragen we je een korte vragenlijst in te vullen.
Let op! Als je een BCG-vaccinatie gehad hebt, werkt de Mantouxtest niet. Je moet dan een bloedonderzoek laten doen, bijvoorbeeld de Quanitferontest. Wanneer dit niet mogelijk is, is een longfoto het alternatief. Als je in het verleden een positieve uitslag van de Mantouxtest hebt gehad, is de longfoto en de vragenlijst verplicht.


Verplicht voor vrijwilligers die werken in het ziekenhuis, de tandartskliniek en de machinekamer:
> Typhoid
Buiktyfus, via injectie tot twee jaar terug geldig, via de mond tot vijf jaar terug geldig.
> Hepatitis A
Serie van 2. Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.

Aanbevolen voor volwassen bemanningsleden:
> Typhoid
Buiktyfus, via injectie (max. twee jaar geleden), via de mond (max. vijf jaar geleden).
> Hepatitis A
Serie van 2. Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.
> Pertussis (Whooping Cough)
Kinkhoest
> Polio booster
Geldig als je deze in de afgelopen tien jaar gehad hebt.
> HIB (Haemophilus influenza type B)
Booster
> Meningitis ACWY
Hersenvliesontsteking, geldig als je deze in de afgelopen vijf jaar gehad hebt.
> Rabies
Hondsdolheid, serie van 3.

Kinderen
Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen bij zijn met de vaccinaties die ze in hun kindertijd krijgen. Informeer als ouders ook bij een reiskliniek of kinderen aanvullende vaccinaties kunnen krijgen voor ze aan boord gaan. Neem alle vaccinatiedocumentatie mee naar de Africa Mercy. De prik voor gele koorts is vereist voor kinderen van negen maanden en ouder.

Vraag vooraf bij je ziektekostenverzekeraar of de vaccinaties vergoed worden. Verschillende verzekeraars vergoeden de inentingen geheel of gedeeltelijk, maar soms moet je dan naar een specifieke locatie om de vaccinaties te halen. Bij aankomst aan boord wordt je gevraagd je inentingenboekje te laten zien. Deze wordt samen met je paspoort in een kluis bewaard tijdens je verblijf aan boord.

Ieder die tijdelijk of permanent naar het buitenland gaat kan zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht. In geval van een nood kan een ambassade of consulaat dan contact met je opnemen. Registreren is gratis. Meer informatie.

Voor je familie en vrienden in Nederland is het leuk om zo nu en dan van je te horen. Iedere vrijwilliger doet dat op zijn of haar eigen manier. Het kan vanaf het moment van inschrijven of vanaf het moment van arriveren aan boord van de Africa Mercy. De een houdt het klein en kort, de ander schrijft lang en deelt het met iedereen. Hoe dan ook, hier wat tips en ideeën.

Eigen website/weblog
Op de website van Mercy Ships kun je een persoonlijke pagina aanmaken. Zie hier de pagina’s van medevrijwilligers: mercyships.nl/bemanning/. Op deze pagina kun je kort jezelf voorstellen en is er ook de mogelijkheid om te doneren (mits je een designation code hebt, zie de pagina over geldzaken en verzekeringen).

Social media
Ben je meer van de foto’s en korte teksten, overweeg dan eens om een (openbare) Facebook-pagina of Instagramaccount te openen waar iedereen jouw posts kan bekijken. Je achterban kan op deze manier meeleven met jouw tijd aan boord. Een nadeel: mensen zonder social media kunnen dan niet reageren, alleen lezen/bekijken.

Nieuwsbrief
Andere manier is om een update te sturen via de mail, bijvoorbeeld een nieuwsbrief in Word of in de mail getypt. Tip: let hierbij op het gebruik van de cc (adressen voor iedereen zichtbaar) en bcc (adressen voor niemand zichtbaar). Een voordeel: gericht gestuurd.

Vlog
Is filmen jouw ding? Maak dan een wekelijkse/maandelijkse vlog voor het thuisfront. Je kunt ‘m bijvoorbeeld posten op Youtube of Vimeo. Een voordeel: een beter beeld kun je bijna niet geven van het leven aan boord. Een nadeel: in het monteren kan best wat tijd gaan zitten.

Inhoud van je nieuwsbrief
Zeker als je al een tijdje aan boord bent, wordt het dagelijks leven gewoon en is het lastig om iets nieuws te vertellen aan je achterban. Dit zijn vragen die je achterban in Nederland zou kunnen stellen als je op het schip bent:

> [Hoe ging de reis?]
> [Wat valt je op aan boord?]
> Hoe ziet je kamer eruit? Hoe is het om je kamer te delen met anderen? Met wie deel je je kamer?
> Welke werkzaamheden heb je in de afgelopen dagen/weken uitgevoerd?
> Hoe ziet een gemiddelde week eruit?
> In wat voor team werk je? Uit welke landen komen je collega’s?
> Wat heb je zoal naast je werk gedaan?
> Heb je ook patiënten gezien, hoe vond je dat? (niet-medisch beroep)
> Hoe is het eten?
> Hoe is de stad en kom je daar vaak?
> Wat zie je van de armoede?
> Heb je meegedaan aan Mercy Ministries?
> Onderwerpen die je ook eens kunt belichten: de gezamenlijke meetings, het weer, een gemiddelde dag aan boord (drijvend dorp), welke functies er zoal zijn aan boord, verschillen Nederland-land van verblijf, de Nederlandse gebruiken aan boord, ‘rondleiding’ op de AFM.

Aanvullende tips
• Gebruik gerust de verhalen en foto’s van deze website: www.mercyships.nl/verhalen.
• In het internetcafé aan boord kun je op de pc-schijf ook veel foto’s vinden die je kunt gebruiken.
• Informeer eens bij anderen hoe zij contact met het thuisfront onderhouden.

Of en hoe je familie en achterban op de hoogte gaat houden, wij lezen ook graag met je mee. Laat het ons weten op hr@mercyships.nl.

Jazeker. Op de Africa Mercy is een internetcafé.
Daarnaast kun je met je eigen laptop/tablet/smartphone op het WiFi-netwerk aan
boord. Tevens is er in elke hut een draadloze verbinding. De inloggegevens
hiervoor krijgt je bij aankomst aan boord. Hou er rekening mee dat het internet
best traag kan zijn, met name in de ochtend- en avonduren. Afhankelijk van de
snelheid van het internet kan het zijn dat het volgende niet is toegestaan:
grote downloads, het gebruik van Skype, Facetime, webcams en het streamen van
video’s.            

> Geldbank voor de bemanning
> Fitnessruimte
> Internetcafé
> Postkantoor
> Ship Shop
> Starbucks Café
> Snackbar
> Keuken voor de bemanning
> (klein) zwembad

Voordat de Africa Mercy in een land arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center (patiëntenverblijf aan land). Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

Als je de loopbrug op bent gelopen, kom je terecht bij de receptie en word je welkom geheten door een van onze gastheren/vrouwen. Hij/zij geeft je informatie over het schip en je krijgt een paar briefjes die ingevuld moeten worden. Vervolgens geef je je paspoort en inentingenboekje af, deze worden in de kluis bij de receptie bewaard. Daarna ga je op de foto en krijg je een badge, die je altijd bij je moet dragen. Je krijgt je kamer toegewezen, waar je een welkomstboekje ziet liggen met alle informatie die je nodig hebt.

Binnen de eerste 24 uur aan boord krijg je een complete tour over het schip en word je verwacht bij de volgende meetings:

New Crew Orientation
Op je eerste maandagmorgen krijg je van het HR-team aan boord een algehele oriëntatie van het leven op het schip, inclusief tijden en locaties van de services voor de bemanning, en de Community meetings.

Basic Familiarization—Safety & Security
Bij deze meeting legt de Safety Officer de veiligheidsregels uit en de procedures in geval van nood met betrekking tot de Africa Mercy. De Ship Security Officer wijst je op de regels rondom de beveiliging/veiligheid op het schip en in de havenstad en omgeving.

De eerste werkdag na aankomst aan boord word je verwacht op je werkplek en kun je, nadat je de nodige instructies hebt gehad, aan het werk!

De volgende producten zijn normaal gesproken verkrijgbaar in de Ship Shop, zolang de voorraad strekt. Het kan zijn dat producten opraken voordat de volgende container arriveert, zorg daarom dat je in ieder geval voldoende voorraad hebt voor twee weken. Let op: in het weekend zijn het winkeltje en de bank aan boord gesloten, hou hier rekening mee als je in het weekend arriveert.

Persoonlijke verzorging
> Dove personal care (voor man/vrouw)
>  Wegwerpscheermesjes en scheerschuim
> Tandpasta en tandenborstels
> Lotions, zonnebrandcrème en insectenspray
> Hygiëneproducten voor vrouwen (Always, Tampax, OB)
> Handzeep en desinfecterende handgel
> Waspoeder en wasmiddel
> Pincetten, nagelschaartjes, nagellakremover
> Lippenbalsem

Schoonmaakartikelen
> Afwasmiddel, sponzen
> Allesreiniger

Keukengerei
> Pedaalemmerzakken, hersluitbare zakjes
> Handdoeken
> Mokken

Etenswaren
> Assortiment chocoladerepen en snoep
> Assortiment kauwgom en pepermunt
> Chips en crackers
> Cake en koekjes
> Popcorn
> Bakpakketten
> Frisdranken en sappen
> Graanrepen en nootjes
> Verschillende soorten soep
> Ontbijtalternatieven
> Zelfgemaakte zoete en hartige snacks

Andere producten
> Magneten (om dingen op te hangen in je hut)
> Enveloppen (verschillende maten)
> CD-R, CD-RW en DVD-R
> Batterijen
> UK-stekkers
> Telefoonkaarten
> Basisbenodigdheden voor computer
> Pennen, potloden, plakband, krijt, markeerstiften, lijmstiften, kleurpotloden
> Oordopjes
> Fietshelmen
> Waterflessen
> Ballonnen
> Inpakpapier

Merchandise Mercy Ships
> Verschillende T-shirts
> Kaarten, stickers en magneten
> Keycords
> Mokken
> Waterflessen

Souvenirs
> Een assortiment lokale sierraden, sleutelhangers en tassen
> Een verscheidenheid aan sierraden en andere zelfgemaakte dingen door bemanning

Grote koffers (neem geen koffer met harde buitenkant mee)
> Grote muziekinstrumenten
Vuurwapens of wapens van welke aard ook
Kaarsen
Draadloze apparaten met butaanbrandstof
Producten die bleekmiddel bevatten
Dure sieraden
> Dure elektronica
Items die je wilt schenken aan de lokale bevolking/patiënten (speelgoed, poppen, kleurboeken etc.). Als je dit wilt, neem hiervoor dan contact op met onze (Nederlandse) inkoopafdeling via procurement.holland@mercyships.nl.
Geneesmiddelen die niet voor persoonlijk gebruik zijn, tenzij dat van tevoren met de apotheek aan boord is afgesproken. Voor vragen hierover kun je terecht bij pharmacist.afm@mercyships.org.
Gebruik geen ‘hardcase’-koffer, maar een die enigszins inklapbaar is, om zo ruimte te besparen in je hut. De volgende items zijn aan te bevelen:

Een tas of iets dergelijks voor je was.
Een kleine zaklamp/hoofdlampje
Zonnebril
Muggenspray
Zonnebrandcrème
Reis(koffie)beker (voor als je je drinken overal mee naar toe wilt nemen). Aan boord krijg je een hervulbare (water)fles waar 1 liter in kan.
Broodtrommel/bakjes voor de lunch in het weekend (die je bij het ontbijt al moet klaarmaken).
UK-stekker(s) (alle spanning aan boord is 220 volt, waarvoor je deze UK-stekker nodig hebt)
Slaapzak, muskietennet, hangmat, wereldstekker (voor degenen die ook in het land willen reizen)
Paracetamol en dergelijke.
Voorgeschreven medicatie. Ga je voor langer dan tien maanden, neem dan in ieder geval mee voor 6-12 maanden, waarvan voor minimaal twee weken in je handbagage. Voor vragen, neem contact op met de apotheker aan boord via pharmacist.afm@mercyships.org.
Draag je lenzen? Neem dan ook een bril mee. Door de weersomstandigheden en het klimaat in Afrika kan het dragen van lenzen misschien tegenvallen. Vergeet in ieder geval de lenzenvloeistof niet, want die is aan boord niet verkrijgbaar.
Muziekinstrumenten (beperkte ruimte)
Rugzak, simpele (kleine) schoudertas met rits voor in de stad.
Strand/reishanddoek
Oordopjes
Magneten (de meeste muren op het schip zijn van metaal)
USB-stick (kan handig zijn om foto’s van het intranet op over te zetten)
Sweater/vest. Aan boord is er airconditioning, hierdoor kan het soms koud zijn.
> Aan boord krijg je een handdoek. Wil je er meer dan een, neem dan handdoeken mee.
> Aan boord krijg je een set beddengoed. Heb je een extra set nodig, neem deze dan van thuis mee.
> Op het schip is er altijd wel iets te vieren, dus heb je nog ballonnen, slingers, verjaardagskaartjes: die komen aan boord wel op!

Mensen die langer dan tien maanden aan boord gaan mogen een Mercy Ships auto besturen. In sommige gevallen ook als je korter gaat; dit hangt af van je functie. Om te rijden met een auto van Mercy Ships is 5 jaar rijervaring en een International Driving Permit vereist. In Nederland is dit identiek aan het Internationaal Rijbewijs, dat te koop is via de ANWB. Het Internationaal Rijbewijs is 1 jaar geldig en moet persoonlijk worden aangevraagd. Let op! Een International Driving Permit kun je niet meer aanvragen wanneer je bent uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen bij de gemeente.

Dat kan inderdaad. Gemiddeld vertrekt er iedere maand uit het European Distribution Center (EDC) van Mercy Ships in Rotterdam minimaal één container richting de Africa Mercy. Jouw spullen kunnen daarin mee. Voor het traject EDC - Africa Mercy zijn hier voor jou en je achterban geen kosten aan verbonden. Lees hier meer over het verzenden van post en pakketten naar de Africa Mercy.

Op het vliegveld word je opgehaald door medewerkers van Mercy Ships. Zij zullen duidelijk te herkennen zijn. Bij aankomst in Afrika is het aan te raden om de naam Mercy Ships zichtbaar op je kleding te dragen. Hiermee ben je herkenbaar voor je collega’s op het vliegveld en eventueel in het vliegtuig voor andere Mercy Shippers. Als je als vrijwilliger aan boord gaat, kun je een gratis  t-shirt van Mercy Ships aanvragen bij het kantoor van Mercy Ships Holland.

Waar drijf jij?

Deze website bevat veel informatie over het aanmeldingsproces, het leven aan boord en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Om dit te structureren hebben we de informatie verdeeld in drie fases, met elk een aantal veelgestelde vragen. Je bent nu bij Fase 3.

Fase 3

Ga je aan boord?

HR team Mercy Ships Holland

Heb je vragen of overweeg je misschien om aan boord te gaan? We horen graag van je! Neem gerust contact op via 010-3107901 of hr@mercyships.nl. Of laat even een berichtje achter via het formulier hieronder. Hopelijk tot snel!

Inge den Hollander

Eric Vis

Jeanine de Bruyn

Tabitha Ouwehand