fbpx

Geldzaken

Bankrekening aan boord

Aan boord van de Africa Mercy hebben we de Crew Bank. Dit is een bank speciaal voor de bemanning. De Crew Bank gebruikt een softwareprogramma dat door Mercy Ships is ontwikkeld. De bank is niet verbonden met andere banken. Je geld is opgeslagen op bankrekeningen van Mercy Ships. Bij aankomst krijg je een Crew Bank Account (CBS-account) op je eigen naam en verdere uitleg hierover.

Met je CBS-account kun je geld (laten) storten, geld opnemen en je crewfees betalen. Je kunt over je geld beschikken en je account online bekijken via Navigator, het intranet van Mercy Ships, vanaf het moment dat je aan boord bent. Ticket- en inentingskosten kun je echter niet via je CBS-account betalen.

Geld laten storten

Om geld op je CBS-account te (laten) storten heb je een Designation Code nodig. Ga je voor een maand of langer aan boord, dan raden we je aan om dit via je Crew Bank Account te laten lopen. Na het ontvangen van je Offer Letter ontvang je een mail van de afdeling FinACE in Texas waarin je kunt aangeven dat je een Designation Code wilt ontvangen. Jij en jouw achterban kunnen vervolgens doneren op dit rekeningnummer van Mercy Ships Holland: NL 75 ABNA 04 11 46 77 78, onder vermelding van jouw Designation Code en jouw naam. Let op: zonder Designation Code komt het geld terecht bij de algemene doelen van Mercy Ships. Mercy Ships Holland is een ANBI, dus deze giften zijn aftrekbaar van de belasting.

Verwerking van giften

De giften op jouw naam worden overgemaakt naar het hoofdkantoor in Texas, en FinACE zorgt ervoor dat het geld op jouw CBS- account terechtkomt. Houd er rekening mee dat er minimaal twee weken zit tussen het overmaken van de gift en het overmaken naar jouw CBS-account. Na de eerste donatie ontvang je elke twee weken een overzicht.

Bankkosten

Regel je je fondsen op deze manier, dan wordt iedere twee weken 3 procent van je giften ingehouden, met een maximum van 15 euro per keer. Bijvoorbeeld: als je een gift van 1000 euro krijgt, wordt er 985 op je rekening gestort. Krijg je een gift van 100 euro, dan wordt er 97 euro gestort.

Na vertrek

Wanneer je vertrekt, krijg je het geld dat nog op je bankrekening staat mee. Dit kan contant, via een cheque of een overschrijving naar je eigen rekening thuis. Ben je minder dan een jaar aan boord geweest, dan blijft je Designation Code nog twee weken na je vertrek van boord geldig. Ben je langer dan een jaar aan boord geweest, dan blijft deze na vertrek vier weken geldig.

Betalen crew fees

Je kunt je crew fees ook betalen met je creditcard, een cheque of met contant geld. Deze opties zijn met name handig als je voor minder dan een maand aan boord gaat.

Creditcard
Er worden vier soorten creditcards geaccepteerd aan boord: MasterCard, Visa, American Express en Discover. Je kunt geen bankpas van je bank gebruiken als er geen logo van MasterCard of Visa op staat. MAESTRO-cards zijn niet toegestaan. Via je creditcard kun je bij de Crew Bank geld op je CBS-account laten storten. Als je op de Africa Mercy via je creditcard geld opneemt, wordt dit gezien als een aankoop in de Verenigde Staten. Wanneer je je creditcard gebruikt, wordt 3 procent van het opgenomen bedrag gerekend als kosten voor de transactie. Wil je dus 100 euro opnemen, dan krijg je 97 euro. Deze drie procent zijn niet voor Mercy Ships, maar voor het creditcardbedrijf.

Contant geld
In de Crew Bank worden geaccepteerd: Amerikaanse Dollars (USD), Britse Ponden (GBP), Euro’s (EUR) en de lokale valuta van het land waarin het schip ligt.

Reischeques
Reischeques worden geaccepteerd indien het gaat om een bedrag in Amerikaanse Dollars (USD), Britse Ponden (GBP) of Euro’s (EUR). Er zijn geen extra kosten verbonden aan het storten van reischeques.

De Crew Bank is elke werkdag geopend van 8.30-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur.

Verzekeringen

Mercy Ships adviseert om een aparte ziektekostenverzekering af te sluiten voor de periode dat je aan boord werkt. Het is namelijk de vraag of de Nederlandse zorgverzekering nog geldig en toereikend is. Mocht de basisverzekering in Nederland doorlopen, dan wordt er wereldwijd een vergoeding gegeven voor kosten van onvoorziene noodzakelijke medische zorg. Houdt er wel rekening mee dat de vergoeding uitgaat van wat de behandeling in Nederland kost. De gezondheidszorg in het buitenland kan duurder zijn dan in Nederland.

Tandheelkundige zorg is beschikbaar voor de langetermijnvrijwilligers. Zorgverlening door een mondhygiëniste kan beschikbaar zijn wanneer er een dergelijke professional aan boord is; dit geldt alleen voor langetermijnvrijwilligers. Vrijwilligers die op basis van korte termijn aan boord zijn kunnen alleen voor noodgevallen terecht bij de tandarts voor de bemanning.

Onderaan dit formulier staat een aantal keuzen bij Health and Evacuation Insurance Information, afhankelijk van de lengte van je verblijf aan boord:

If serving in Commitment Levels 1 or 2 (less than 12 months)

Vink hier het eerstje vakje aan: ‘I have enrolled in a health insurance policy with TTc (TTc Top-Up Plan) or with another firm. (Please provide a copy of the policy confirmation).

Verklaring: TTc is de verzekering voor repatriëring die automatisch geldt voor alle vrijwilligers bij Mercy Ships. Vergeet niet een kopie van de polis bij te voegen van de ziektekostenverzekering die je zelf hebt afgesloten.

If serving in Commitment Levels 3 or 4 (12+ months)

Vink hier het tweede vakje aan: 'I have enrolled in a policy with a different insurance company (Please list the company and provide a copy of the policy confirmation).'

Ook hier graag een kopie van de polis bijvoegen.

Met een reisverzekering voor (vrijwilligers)werk ben je extra verzekerd voor diefstal, verlies en beschadiging van bagage of digitale/elektronische apparatuur. Ook ben je verzekerd voor repatriëring (terugkeer naar Nederland) in geval van:

  • levensgevaar of overlijden van een niet meereizend familielid in de 1e of 2e graad, bijvoorbeeld (groot)ouder, (klein)kind, broer of zus;
  • ernstige schade aan je woning, inboedel of bedrijf in Nederland.

De vergoeding voor repatriëring is in dit geval uitgebreider dan de standaard vergoeding die automatisch zit inbegrepen bij de beide verzekeringen van Oom.

We bevelen graag Oom Verzekeringen aan. Er zijn twee opties, afhankelijk van de tijdsduur van de werkperiode bij Mercy Ships. Voor beide verzekeringen geldt dat Oom verschillende pakketten biedt, met verschillende bedragen voor eigen risico. Een verzekering voor repatriëring zit altijd inbegrepen.

1. Oom Tijdelijk in het Buitenland-verzekering

Deze heeft een maximale looptijd van 2 jaar en is speciaal bedoeld voor de vrijwilligers die korter dan 24 maanden bij Mercy Ships werken. Er geldt een korting voor degenen die de basisverzekering in Nederland laten doorlopen.

2. Oom Wonen in het Buitenland-verzekering

Deze heeft een looptijd vanaf 2 jaar en langer. Deze is bedoeld voor vrijwilligers die langer dan 24 maanden bij Mercy Ships gaan werken. Andere mogelijkheden zijn in dit geval: Z&P AdviesGabriël Financiële Bescherming en EZA . Bij hen kun je ook terecht met vragen over de Belastingdienst, het (eventueel) uitschrijven bij je gemeente en dergelijke.

Waar drijf jij?

Deze website bevat veel informatie over het aanmeldingsproces, het leven aan boord en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Om dit te structureren hebben we de informatie verdeeld in drie fases, met elk een aantal veelgestelde vragen. Je bent nu bij Fase 3.

Fase 3

Ga je aan boord?

HR team Mercy Ships Holland

Heb je vragen of overweeg je misschien om aan boord te gaan? We horen graag van je! Neem gerust contact op via 010-3107901 of hr@mercyships.nl. Of laat even een berichtje achter via het formulier hieronder. Hopelijk tot snel!

Inge den Hollander

Eric Vis

Jeanine de Bruyn

Tabitha Ouwehand