Voorbereidingen/aan boord gaan

Voorbereidingen reis

Welke vaccinaties heb ik nodig als ik in Afrika aan boord ga?
Zodra je de acceptatiebrief hebt ontvangen vanuit het kantoor in Texas en je hebt de exacte data doorgekregen wanneer je aan boord mag komen meewerken, kun je de vaccinaties gaan halen. Hiervoor krijg je bij je aanmelding een lijst met vereiste vaccinaties, die je uiterlijk vier weken voor vertrek ingevuld dient terug te sturen. Het gaat om de volgende vaccinaties:

Verplicht voor alle volwassen bemanningsleden:
> Yellow Fever
Gele koorts, eenmalig, levenslang geldig.
> Hepatitis B
Serie van 3. Zorg dat je in ieder geval de eerste twee hebt voordat je gaat.
Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.
> MMR – Measles, Mumps, Rubella
Bij ons bekend als ‘Bof, Mazelen en Rodehond’ (BMR). Hiervoor zijn drie mogelijkheden:
1) een serie van 2 vaccinaties. In Nederland geldt dat je deze als kind hebt gehad als je mee hebt gedaan aan het Rijksvaccinatieprogramma. Na 14 maanden krijg je de eerste en de tweede als je 9 jaar bent. Mocht je de exacte data niet meer weten, dan is dit een richtlijn.
2) Een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen .
3) Door het aangeven dat je de ziekten heb doorgemaakt, maar dan moet je als volwassene nog wel een booster krijgen.
> Tetanus/Diphtheria
In Nederland aangeboden als ‘Difterie, Tetanus en Polio’ (DTP). Deze moet je halen als je ‘m in de afgelopen tien jaar niet gehad hebt.
>Tuberculosetest
Om besmetting te voorkomen nemen we zo min mogelijk risico, daarom verwachten we dat iedere vrijwilliger deze test doet. Het gaat hierbij om de Mantouxtest (skintest). Is de uitslag negatief, dan hoef je niets te doen. Is de uitslag positief, dan is er een longfoto vereist. De Mantouxtest moet je maximaal een jaar geleden gehad hebben, een longfoto vijf jaar. Daarnaast vragen we je een korte vragenlijst in te vullen.
Let op! Als je een BCG-vaccinatie gehad hebt, werkt de Mantouxtest niet. Je moet dan een bloedonderzoek laten doen, bijvoorbeeld de Quanitferontest. Wanneer dit niet mogelijk is, is een longfoto het alternatief. Als je in het verleden een positieve uitslag van de Mantouxtest hebt gehad, is de longfoto en de vragenlijst verplicht.


Verplicht voor vrijwilligers die werken in het ziekenhuis, de tandartskliniek en de machinekamer:
> Typhoid
Buiktyfus, via injectie tot twee jaar terug geldig, via de mond tot vijf jaar terug geldig.
> Hepatitis A
Serie van 2. Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.

Aanbevolen voor volwassen bemanningsleden:
> Typhoid
Buiktyfus, via injectie (max. twee jaar geleden), via de mond (max. vijf jaar geleden).
> Hepatitis A
Serie van 2. Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.
> Pertussis (Whooping Cough)
Kinkhoest
> Polio booster
Geldig als je deze in de afgelopen tien jaar gehad hebt.
> HIB (Haemophilus influenza type B)
Booster
> Meningitis ACWY
Hersenvliesontsteking, geldig als je deze in de afgelopen vijf jaar gehad hebt.
> Rabies
Hondsdolheid, serie van 3.

Kinderen
Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen bij zijn met de vaccinaties die ze in hun kindertijd krijgen. Informeer als ouders ook bij een reiskliniek of kinderen aanvullende vaccinaties kunnen krijgen voor ze aan boord gaan. Neem alle vaccinatiedocumentatie mee naar de Africa Mercy. De prik voor gele koorts is vereist voor kinderen van negen maanden en ouder.

Vraag vooraf bij je ziektekostenverzekeraar of de vaccinaties vergoed worden. Verschillende verzekeraars vergoeden de inentingen geheel of gedeeltelijk, maar soms moet je dan naar een specifieke locatie om de vaccinaties te halen. Bij aankomst aan boord wordt je gevraagd je inentingenboekje te laten zien. Deze wordt samen met je paspoort in een kluis bewaard tijdens je verblijf aan boord.
Waarom heb ik een tuberculose-test nodig?
Aan boord van het ziekenhuisschip werken mensen van over heel de wereld, inclusief de gebieden waar men meer vatbaar is voor een tuberculose-infectie. Om besmetting te voorkomen, nemen we zo min mogelijk risico en verwachten we van al onze vrijwilligers dat ze een tuberculose-test doen voordat ze aan boord gaan in Afrika.
Heb ik ook malariatabletten nodig?
Ja. Mercy Ships raadt je ten zeerste aan om jezelf te beschermen tegen malaria als je naar Guinee gaat, waar het schip momenteel ligt. Neem hiervoor contact op met de huisarts of travelclinic/ggd, zodat zij je kunnen informeren over de vormen van bescherming tegen malaria. Zij geven je vervolgens een recept, zodat je de medicatie kunt afhalen bij de apotheek. Ook al zijn malariatabletten ook aan boord te verkrijgen, toch wordt je vriendelijk verzocht om een voorraad van thuis mee te nemen (voor maximaal 3 maanden).
Waar kan ik een visum aanvragen?
Voor je vertrek naar Mercy Ships krijg je van de organisatie een aantal visumdocumenten/protocollen toegestuurd van het Afrikaanse land waar je naar toe gaat, deze hoef je dus niet zelf aan te vragen. Deze papieren moet je uitprinten en bij je paspoort houden zowel in Nederland als bij aankomst in Afrika. Vergeet je deze papieren, dan kom je het land niet uit!

Mercy Ships heeft met de meeste Afrikaanse landen een regeling dat je zonder visum het land in kan. Zodra je op het schip bent zorgt de purser van het schip voor een geldig visumstempel in je paspoort. Het visum geldt alleen voor de tijd dat je als vrijwilliger staat ingeschreven op het schip. Dus wil je langer in het land blijven, dan moet je zelf voor een visum zorgen.

Er zijn uitzonderingen (als het verblijf niet veel afwijkt van de doorgekregen data), overleg hierover met de Placement Facilitator in Texas.
Vanaf wanneer kan ik mijn vliegtickets gaan boeken?
Zodra je aangenomen bent voor een bepaalde functie bij de organisatie krijg je ook de data waarop je verwacht wordt. Met deze data kun jij je ticket gaan boeken. Boek geen ticket voordat je een definitief ‘ja’ van acceptatie hebt ontvangen en een bevestigingsmail hebt gehad van de financiële afdeling in Texas. De data die je hebt doorgekregen, zijn de aankomst- en vertrekdatum.
Waar kan ik het beste mijn ticket boeken?
Mocht je via een reisbureau willen boeken, dan adviseren we je Anthony Veder of Raptim. Deze reisbureaus kennen Mercy Ships. Medewerkers van Mercy Ships mogen met een zogenaamd zeemansticket reizen. Met deze tickets mag in de meeste gevallen 2 x 23 kilo bagage meegenomen worden.

Deze tickets hebben ook voordelen bij een enkele reis en bij eventuele wijzigingen van de reisdatum (denk bijvoorbeeld aan wijzigingen in persoonlijke omstandigheden of in het reisschema).

De luchtvaartmaatschappij kan in het geval van een zeemansticket vragen naar een verklaring van de rederij. Zo'n verklaring kun je bij de Placement Facilitator in Texas opvragen.

Anthony Veder Travel | www.anthonyvedertravel.nl | travel@anthonyveder.com | +31 (0)10 411 7914
Geeft 24 uur per dag service. Per geboekt ticket gaat een bedrag naar Mercy Ships.

Raptim travel (travelteam 3) | www.raptim.org/nl | travelteam3.nl@raptim.org | +31 (0)13 5323102
Mercy Ships heeft een goede regeling met Brussels Airlines. Mocht je van de goede aanbieding gebruik willen maken bij Brussels Airlines, dan kan Raptim hiervoor zorgen.

Je bent vrij in je keuze voor je tickets en de aanvliegroute, mits je je houdt aan de richtlijnen en voorwaarden van Mercy Ships.
Wat zijn de eisen voor mijn paspoort?
Voor veel landen geldt dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na het vertrek uit het land waar het schip ligt. Hou hier rekening mee.
Wat is slim om mee te nemen naar het schip?
Gebruik geen ‘hardcase’-koffer, maar een die enigszins inklapbaar is, om zo ruimte te besparen in je hut. De volgende items zijn aan te bevelen:

Een tas of iets dergelijks voor je was.
Een kleine zaklamp/hoofdlampje
Zonnebril
Muggenspray
Zonnebrandcrème
Reis(koffie)beker (voor als je je drinken overal mee naar toe wilt nemen). Aan boord krijg je een hervulbare (water)fles waar 1 liter in kan.
Broodtrommel/bakjes voor de lunch in het weekend (die je bij het ontbijt al moet klaarmaken).
UK-stekker(s) (alle spanning aan boord is 220 volt, waarvoor je deze UK-stekker nodig hebt)
Slaapzak, muskietennet, hangmat, wereldstekker (voor degenen die ook in het land willen reizen)
Paracetamol en dergelijke.
Voorgeschreven medicatie. Ga je voor langer dan tien maanden, neem dan in ieder geval mee voor 6-12 maanden, waarvan voor minimaal twee weken in je handbagage. Voor vragen, neem contact op met de apotheker aan boord via pharmacist.afm@mercyships.org.
Draag je lenzen? Neem dan ook een bril mee. Door de weersomstandigheden en het klimaat in Afrika kan het dragen van lenzen misschien tegenvallen. Vergeet in ieder geval de lenzenvloeistof niet, want die is aan boord niet verkrijgbaar.
Muziekinstrumenten (beperkte ruimte)
Rugzak, simpele (kleine) schoudertas met rits voor in de stad.
Strand/reishanddoek
Oordopjes
Magneten (de meeste muren op het schip zijn van metaal)
USB-stick (kan handig zijn om foto’s van het intranet op over te zetten)
Sweater/vest. Aan boord is er airconditioning, hierdoor kan het soms koud zijn.
> Aan boord krijg je een handdoek. Wil je er meer dan een, neem dan handdoeken mee.
> Aan boord krijg je een set beddengoed. Heb je een extra set nodig, neem deze dan van thuis mee.
> Op het schip is er altijd wel iets te vieren, dus heb je nog ballonnen, slingers, verjaardagskaartjes: die komen aan boord wel op!
Wat kan/mag ik niet meenemen?
Grote koffers (neem geen koffer met harde buitenkant mee)
> Grote muziekinstrumenten
Vuurwapens of wapens van welke aard ook
Kaarsen
Draadloze apparaten met butaanbrandstof
Producten die bleekmiddel bevatten
Dure sieraden
> Dure elektronica
Items die je wilt schenken aan de lokale bevolking/patiënten (speelgoed, poppen, kleurboeken etc.). Als je dit wilt, neem hiervoor dan contact op met onze (Nederlandse) inkoopafdeling via procurement.holland@mercyships.nl.
Geneesmiddelen die niet voor persoonlijk gebruik zijn, tenzij dat van tevoren met de apotheek aan boord is afgesproken. Voor vragen hierover kun je terecht bij pharmacist.afm@mercyships.org.
Moet ik nog speciale werkkleding meenemen?
Voor sommige posities is een uniform vereist. Weet je niet zeker of dit voor jouw functie zo is, neem dan contact op met de Placement Facilitator (degene die jou je Acceptance letter heeft gestuurd).

Reception, Purser & Hospitality
Dit is het uniform: wit overhemd + epauletten, lange zwarte broek of zwarte rok en nette, dichte zwarte schoenen.

Zelf meenemen:
Mannen: lange zwarte broek en zwarte, nette, dichte schoenen.
Vrouwen: lange zwarte broek of zwarte rok tot over de knie en zwarte, nette, dichte schoenen.
Wil je zeker weten dat er overhemden in jouw maat zijn, neem ze dan van thuis mee (die geschikt zijn voor epauletten).

Medisch personeel
Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen. Elke vrijdag is er een ‘Crazy Scrub’ event waarbij alle medische staf z’n eigen meegebrachte maffe scrubs mag aandoen naar het werk.

Deck & Engineering
Meenemen naar het schip:
> Laarzen met of schoenen met stalen neuzen.
> Twee overalls (optioneel voor Deck Officers). Er is een aantal overalls aan boord aanwezig, maar als je zeker wilt weten dat je de juiste maat hebt, neem het dan zelf mee.
> Deck & Engineering Officers: tenminste een paar (lange en korte) kakibroeken en kakishirts (geschikt voor epauletten) voor algemeen werk en ‘on duty’-dagen, en een zwarte flanellen broek. Deze kleding kun je bijvoorbeeld bij www.vakkleding.nl kopen of bij Zalando.

Epauletten hoef je niet mee te nemen, aangezien er aan boord Amerikaanse epauletten worden gedragen. Er is veelal wel werkkleding aan boord, maar het is altijd afwachten of het je maat is. Veiligheidsmiddelen voor dek en machinekamer zijn aan boord aanwezig, ook oorkappen. Mocht je over aangemeten gehoorbescherming beschikken, neem deze dan zeker mee naar het schip.

Galley & Dining Room
> Je krijgt een uniform (overhemd). Deze zijn er in allerlei maten en worden aan boord verstrekt. Draag daaronder een zelf meegebracht T-shirt.
> Ook zijn er zwarte broeken vereist en aan boord beschikbaar. Wil je zeker weten dat je er een hebt die goed en lekker zit, neem deze dan zelf mee.
> Daarnaast draag je een pet met het logo van Mercy Ships en een schort, deze krijg je aan boord.
> Verder vereist: schoenen met profielzool. Geen schoenen met gaten aan de bovenkant. Plastic overschoenen zijn beperkt beschikbaar.
> Let op: in de Galley kan het erg warm zijn. Ook kun je tijdens het werken vuil worden, dus breng kleding mee die vies mag worden.
Moet ik beddengoed/handdoeken zelf meebrengen?
Zowel bij de Onboarding in Texas als op het schip ligt er een set beddengoed en een handdoek voor je klaar. Heb je nog een set nodig of wil je meer handdoeken, neem deze dan van thuis mee.
Hoe zit het met geldzaken en verzekeringen?
Registreren bij Ministerie Buitenlandse Zaken?
Ieder die tijdelijk of permanent naar het buitenland gaat kan zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht. In geval van een nood kan een ambassade of consulaat dan contact met je opnemen. Registreren is gratis. Meer informatie.
Waar kan ik meer informatie vinden?

Aan boord gaan

Is er vervoer van de luchthaven naar het schip?
Op het vliegveld word je vrijwel altijd opgehaald door medewerkers van Mercy Ships. Zij zullen duidelijk te herkennen zijn.

Bij aankomst in Afrika is het aan te raden om de naam Mercy Ships zichtbaar op je kleding te dragen. Dit bespoedigt in veel gevallen de procedure bij de douane en het geeft al herkenning op het vliegveld en in het vliegtuig voor andere vrijwilligers van Mercy Ships. Als je als vrijwilliger aan boord gaat, kun je een gratis  t-shirt van Mercy Ships aanvragen bij het kantoor van Mercy Ships Holland (zwart, donkerblauw of oranje).
Ik stap aan boord, en dan…?
Als je de loopbrug op bent gelopen, kom je terecht bij de receptie en word je welkom geheten door een van onze gastheren/vrouwen. Hij/zij geeft je informatie over het schip en je krijgt een paar briefjes die ingevuld moeten worden. Vervolgens geef je je paspoort en inentingenboekje af, deze worden in de kluis bij de receptie bewaard. Daarna ga je op de foto en krijg je een badge, die je altijd bij je moet dragen. Je krijgt je kamer toegewezen, waar je een welkomstboekje ziet liggen met alle informatie die je nodig hebt.

Binnen de eerste 24 uur aan boord krijg je een complete tour over het schip en word je verwacht bij de volgende meetings:

New Crew Orientation
Op je eerste maandagmorgen krijg je van het HR-team aan boord een algehele oriëntatie van het leven op het schip, inclusief tijden en locaties van de services voor de bemanning, en de Community meetings.

Basic Familiarization—Safety & Security
Bij deze meeting legt de Safety Officer de veiligheidsregels uit en de procedures in geval van nood met betrekking tot de Africa Mercy. De Ship Security Officer wijst je op de regels rondom de beveiliging/veiligheid op het schip en in de havenstad en omgeving.

De eerste werkdag na aankomst aan boord word je verwacht op je werkplek en kun je, nadat je de nodige instructies hebt gehad, aan het werk!
Is er internet/WiFi aan boord?
Jazeker. Op de Africa Mercy is een internetcafé. Daarnaast kun je met je eigen laptop/tablet/smartphone op het WiFi-netwerk aan boord. Hou er rekening mee dat het internet best traag kan zijn, met name in de ochtend- en avonduren. Afhankelijk van de snelheid van het internet kan het zijn dat het volgende niet is toegestaan: grote downloads, het gebruik van Skype, Facetime, webcams en het streamen van video’s.
Welke faciliteiten zijn er zoal voor de bemanning aan boord?
> Geldbank voor de bemanning
> Fitnessruimte
> Internetcafé
> Postkantoor
> Ship Shop
> Starbucks Café
> Snackbar
> Keuken voor de bemanning
> (klein) zwembad

Voordat de Africa Mercy in een land arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center (patiëntenverblijf aan land). Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.
Wat is er te verkrijgen in de Ship Shop, het winkeltje aan boord?
De volgende producten zijn normaal gesproken verkrijgbaar in de Ship Shop, zolang de voorraad strekt. Het kan zijn dat producten opraken voordat de volgende container arriveert, zorg daarom dat je in ieder geval voldoende voorraad hebt voor twee weken. Let op: in het weekend zijn het winkeltje en de bank aan boord gesloten, hou hier rekening mee als je in het weekend arriveert.

Persoonlijke verzorging
> Dove personal care (voor man/vrouw)
>  Wegwerpscheermesjes en scheerschuim
> Tandpasta en tandenborstels
> Lotions, zonnebrandcrème en insectenspray
> Hygiëneproducten voor vrouwen (Always, Tampax, OB)
> Handzeep en desinfecterende handgel
> Waspoeder en wasmiddel
> Pincetten, nagelschaartjes, nagellakremover
> Lippenbalsem

Schoonmaakartikelen
> Afwasmiddel, sponzen
> Allesreiniger

Keukengerei
> Pedaalemmerzakken, hersluitbare zakjes
> Handdoeken
> Mokken

Etenswaren
> Assortiment chocoladerepen en snoep
> Assortiment kauwgom en pepermunt
> Chips en crackers
> Cake en koekjes
> Popcorn
> Bakpakketten
> Frisdranken en sappen
> Graanrepen en nootjes
> Verschillende soorten soep
> Ontbijtalternatieven
> Zelfgemaakte zoete en hartige snacks

Andere producten
> Magneten (om dingen op te hangen in je hut)
> Enveloppen (verschillende maten)
> CD-R, CD-RW en DVD-R
> Batterijen
> UK-stekkers
> Telefoonkaarten
> Basisbenodigdheden voor computer
> Pennen, potloden, plakband, krijt, markeerstiften, lijmstiften, kleurpotloden
> Oordopjes
> Fietshelmen
> Waterflessen
> Ballonnen
> Inpakpapier

Merchandise Mercy Ships
> Verschillende T-shirts
> Kaarten, stickers en magneten
> Keycords
> Mokken
> Waterflessen

Souvenirs
> Een assortiment lokale sierraden, sleutelhangers en tassen
> Een verscheidenheid aan sierraden en andere zelfgemaakte dingen door bemanning
Kan ik (of mijn achterban) via Mercy Ships spullen versturen naar het schip?
Dat kan inderdaad. Iedere maand vertrekt er uit het European Distribution Center (EDC) van Mercy Ships in Rotterdam minimaal één container richting de Africa Mercy. Jouw spullen kunnen daarin mee. Voor het traject EDC - Africa Mercy zijn hier voor jou en je achterban geen kosten aan verbonden. Lees hier meer over het verzenden van post en pakketten naar de Africa Mercy.  
Ik heb een rijbewijs, mag ik met de auto's van Mercy Ships reizen?
Mensen die langer dan tien maanden aan boord gaan, mogen een Mercy Ships auto besturen. In sommige gevallen ook als je korter gaat, dit hangt af van je functie. Om te rijden met een auto van Mercy Ships is wel een Internationaal Rijbewijs vereist. Deze kun je kopen bij de ANWB.
Hebben jullie tips voor het onderhouden van contact met het thuisfront?
Eenmaal aan boord van de Africa Mercy lijkt Nederland al snel ver weg en vliegen de weken om. Toch is het leuk voor je familie en vrienden in Nederland om zo nu en dan wat te laten horen. Iedere vrijwilliger doet dat op zijn of haar eigen manier. De een houdt het klein en kort, de ander schrijft lang en deelt het met iedereen. Hierbij wat tips en ideeën.

Eigen website/weblog
Bijvoorbeeld via waarbenjij.nu of reislogger.nl. Je kunt ook een eigen domeinnaam aanschaffen en met bijvoorbeeld Wordpress een site maken. Een voordeel van een weblog/website: iedereen die er behoefte aan heeft kan er kijken en er is makkelijk naar te verwijzen. Je kunt er veel op kwijt. Eventueel nadeel: te bekijken voor iedereen (tenzij je een wachtwoord instelt).

Social media
Ben je meer van de foto’s en korte teksten, overweeg dan eens om een (openbare) Facebook-pagina of Instagramaccount te openen waar iedereen jouw posts kan bekijken. Je achterban kan op deze manier meeleven met jouw tijd aan boord. Een nadeel: mensen zonder social media kunnen dan niet reageren, alleen lezen/bekijken.

Nieuwsbrief
Andere manier is om een update te sturen via de mail, bijvoorbeeld een nieuwsbrief in Word of in de mail getypt. Tip: let hierbij op het gebruik van de cc (adressen voor iedereen zichtbaar) en bcc (adressen voor niemand zichtbaar). Een voordeel: gericht gestuurd.

Vlog
Is filmen jouw ding? Maak dan een wekelijkse/maandelijkse vlog voor het thuisfront. Je kunt ‘m bijvoorbeeld posten op Youtube of Vimeo. Een voordeel: een beter beeld kun je bijna niet geven van het leven aan boord. Een nadeel: in het monteren kan best wat tijd gaan zitten.

Inhoud van je nieuwsbrief
Zeker als je al een tijdje aan boord bent, wordt het dagelijks leven gewoon en is het lastig om iets nieuws te vertellen aan je achterban. Dit zijn vragen die je achterban in Nederland zou kunnen stellen als je op het schip bent:

> [Hoe ging de reis?]
> [Wat valt je op aan boord?]
> Hoe ziet je kamer eruit? Hoe is het om je kamer te delen met anderen? Met wie deel je je kamer?
> Welke werkzaamheden heb je in de afgelopen dagen/weken uitgevoerd?
> Hoe ziet een gemiddelde week eruit?
> In wat voor team werk je? Uit welke landen komen je collega’s?
> Wat heb je zoal naast je werk gedaan?
> Heb je ook patiënten gezien, hoe vond je dat? (niet-medisch beroep)
> Hoe is het eten?
> Hoe is de stad en kom je daar vaak?
> Wat zie je van de armoede?
> Heb je meegedaan aan Mercy Ministries?
> Onderwerpen die je ook eens kunt belichten: de gezamenlijke meetings, het weer, een gemiddelde dag aan boord (drijvend dorp), welke functies er zoal zijn aan boord, verschillen Nederland-land van verblijf, de Nederlandse gebruiken aan boord, ‘rondleiding’ op de AFM.

Aanvullende tips
• Gebruik gerust de verhalen en foto’s van deze website: www.mercyships.nl/verhalen.
• In het internetcafé aan boord kun je op de pc-schijf ook veel foto’s vinden die je kunt gebruiken.
• Informeer eens bij anderen hoe zij contact met het thuisfront onderhouden.

Succes!
Bij wie kan ik terecht met mijn vragen?
Neem contact op met Inge den Hollander via inge.denhollander@mercyships.nl of 010-3107901 .