Geschiedenis

Hoe het begon

In 1964 raast de orkaan Cleo over de Bahama’s, waar de negentienjarige Don Stephens met een team van Jeugd met een Opdracht (JmeO) verblijft. Terwijl ze schuilen voor de storm in een oude vliegtuighangar hoort Don een gebed dat zijn leven voor altijd zou veranderen. Het gebed is van een meisje dat bidt om een ziekenhuisschip, gevuld met vrijwilligers en medische apparatuur, om hulp te bieden aan mensen in nood. Dertien jaar later start Don Stephens een avontuur dat leidt tot het oprichten van Mercy Ships.

Don gaat samen met een team van JmeO op zoek naar een geschikt zeeschip om zijn droom van een ziekenhuisschip voor de allerarmsten werkelijkheid te zien worden. In 1978 wordt zijn droom realiteit met de aankoop van het eerste schip, de Anastasis. In de jaren daarna komen er meer schepen bij, zoals de Island Mercy en de Caribbean Mercy. Deze schepen zijn ingezet in verschillende werelddelen, zoals Azië en Centraal-Amerika. De Anastasis is voornamelijk in Afrika ingezet.  

In 2007 werd een belangrijke mijlpaal bereikt met het in de vaart brengen van het nieuwste schip, de Africa Mercy, het grootste en vijfde schip van Mercy Ships. Deze spannende en meeslepende geschiedenis is beschreven in het boek Ships of Mercy van Don Stephens.

Don Stephens

Mercy Ships Holland

Mercy Ships heeft door de jaren heen kantoren geopend in 16 verschillende landen, waaronder ook in Nederland. In 1990 is Mercy Ships Holland opgericht, een zelfstandige stichting gevestigd in Rotterdam, die een aanzienlijke bijdrage levert in de werving en logistiek van etenswaren, hulpmiddelen en andere benodigdheden aan boord. Daarnaast draagt Mercy Ships Holland bij aan de werving van vrijwilligers en het vergroten van de naamsbekendheid van de organisatie. Vandaag de dag werken er enthousiaste vrijwilligers, zzp’ers en fulltime medewerkers op het kantoor in Rotterdam om de hulp vanuit Nederland voort te zetten.

Nu en morgen

Sinds 1978 heeft het werk van Mercy Ships meer dan 2,5 miljoen kansarme mensen bereikt. De eerste vier schepen zijn, na jaren van trouwe dienstverlening, wegens ouderdom uit de vaart gehaald. Nu wordt de Africa Mercy ingezet en dankzij de capaciteiten van dit schip zijn er nu meer medische operaties en ontwikkelingsprojecten mogelijk dan voorheen. Er wordt op dit moment een nieuw schip gebouwd, zodat dit ook ingezet kan worden om hulpverlening te bieden in Afrika.

© 2019 – Mercy Ships – DisclaimerPrivacyverklaring

Medische zorg voor ieder mens
Wij maken chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten, vanaf het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Dankzij de inzet van honderden professionele vrijwilligers én de betrokkenheid van vele anderen.

Mercy Ships maakt gebruik van cookies.

Wil je meer weten lees dan onze privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen