Door de ogen van de bemanning

Hoe zal het zijn om tien maanden de haven van Douala als woonplaats te hebben? En wat te verwachten van het land en zijn inwoners? We spraken verschillende vrijwilligers aan boord van de Africa Mercy en blikten met hen vooruit op de werkperiode in Kameroen.

Familie Hoek


Remco, Nathalie en Eva Hoek uit Groningen zijn eind juli aan boord gestapt om voor een periode van elf maanden op de Africa Mercy te wonen en werken. Remco werkt als gym- en informaticadocent en Nathalie heeft als primaire taak het zorgen voor hun dochter Eva.
Remco: “Het is mooi om als gezin deel uit te maken van de community hier aan boord. Ik heb erg veel zin om les te gaan geven aan de ruim veertig kinderen die hier wonen en ben benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor gymlessen in Kameroen.”

Nathalie: “Ik zie ernaar uit om de verhalen te horen van mijn collega's in het ziekenhuis en om zelf de patiënten te bezoeken, ook met Eva. Het zal bijzonder zijn om een winter vol zon mee te maken. Qua weer is het in Kameroen heel het jaar door warm, zo'n dertig graden. Gelukkig is er airco aan boord!”


Deddy


Voor Deddy Kruize, operatieassistente en teamleider 'maxfax' (aangezichtsoperaties), is Kameroen haar derde (volledige) werkperiode. Ze staat te popelen om weer aan de slag te gaan.
“Het was goed om van de zomer weer even in Nederland te zijn, en ook goed voor de community om naar Kameroen toe te varen, maar ik ben blij dat het echte werk weer gaat beginnen. Laat alles maar weer lekker draaien op de operatiekamers, zodat er veel mensen geholpen kunnen worden. De regering van Kameroen heeft hoge verwachtingen van Mercy Ships, en we gaan ons best doen die waar te maken!”


Ruben


Ruben Galama uit Bolsward werkt sinds november als magazijnmedewerker in de machinekamer van de Africa Mercy.
“Niet alleen het land is nieuw in deze werkperiode, maar er zijn ook een hoop nieuwe gezichten. Een deel van de bemanning, maar ook de dagwerkers uit het land zelf die aan boord komen helpen. Dat is even wennen, je moet een hoop nieuwe mensen leren kennen, maar ik heb er zin in. Kameroen is net als Benin lekker warm. Verder begreep ik dat het land best duur is, dus het aantal activiteiten naast m'n werk zal waarschijnlijk wat lager zijn. Mijn moeder en zus komen in Kameroen als gast aan boord, daar zie ik erg naar uit. Hoe het leven aan boord is, kun je vaak bijna niet uitleggen aan mensen in Nederland, je moet het echt gezien hebben en ervaren. Het is daarom mooi dat ik ze het werk kan laten zien.”


Smilde


Geert en Janneke Smilde uit Vlissingen werkten eerder op de schepen van Jeugd met een Opdracht en Operatie Mobilisatie en zijn nu voor vijf maanden aan boord van de Africa Mercy. Geert is eerste stuurman en Janneke stuurt onder andere het team van de huishouding aan.
Geert: “Het varen naar Kameroen, daar heb ik als eerste stuurman het meest naar uitgezien. Genieten van alles wat je ziet onderweg en plezier hebben. Het is voornamelijk het schip waar Janneke en ik ons op oriënteren, dus het land maakt me niet zoveel uit.”

Janneke: “Waar ik het meest naar uitzie is het op bezoek gaan bij patiënten. We kwamen aan boord tien dagen voordat we uit Benin vertrokken, dus we hebben nog niet zoveel van het echte werk gezien. Ik herinner me wel een meisje dat geopereerd was aan een gespleten lip en gehemelte. Ze was wat schuchter, maar we kregen een mooie, brede glimlach van haar. Op zo'n moment denk je: hier doen we het voor! Het is mooi om daarin bevestigd te worden.”
Terug naar overzicht