Een jurk met een verhaal

‘Bibiane heeft al veel meegemaakt in haar leven. Ze kreeg negen kinderen, van wie er vier op jonge leeftijd overleden. Onlangs stierf ook haar man. Toch vond ze de kracht om door te gaan, de wil om te overleven. Actief als ze is, startte ze een eigen winkeltje waarin ze deeg van mais, bekend als ‘gui’, verkoopt. Het bereiden van dit deeg kost drie dagen en is een proces van weken, malen, fijnstampen en koken, om de gui vervolgens met vis en uien op te dienen.

Op een dag kreeg Bibiane een ondraaglijke maagpijn die haar dwong om zich in een lokaal ziekenhuis te laten opereren. Daar ging het mis. Ze vertelt: “Geen idee wat de artsen gedaan hebben, maar er ging iets fout en sindsdien kon ik mijn plas niet meer ophouden.” De operatie veroorzaakte een opening bij haar blaas, een fistel, waardoor de urine ongecontroleerd kon lekken.

Gekluisterd
Een radicale omslag in Bibianes leven volgde. “De aandoening belemmerde me zo dat ik niet meer kon koken en ook niets meer verkopen. Ik kon helemaal niets meer.” Haar dagelijkse gewoonten en routine kwamen tot stilstand. Ook met haar inkomen was het gedaan. “Ik was aan huis gekluisterd. Gelukkig bleven mijn kinderen, bij wie ik in huis woon, mij steunen.”

Van de Africa Mercy, liggend op grote afstand van haar woonplaats, had Bibiane nog nooit gehoord. Dat zou ook zo blijven, ware het niet dat teams van Mercy Ships naar de uithoeken van het land werden gestuurd om patiënten te vinden die een operatie hard nodig hebben. Mensen zoals Bibiane! Door haar broer werd ze aangespoord: ‘Probeer het, zij kunnen je opereren, gratis!’ Ze besloot mee te gaan en met de verpleegkundigen haar probleem te bespreken. Zij schreven haar verhaal op en vertelden haar dat ze binnenkort contact met haar zouden opnemen.

bibiane


Niet bang
Bibiane: “Niet lang daarna ging de telefoon en een stem aan de andere kant van de lijn zei me, dat ik in aanmerking kwam voor een operatie!” Hoewel het schip, de mensen en de omgeving nieuw voor haar waren, was ze niet nerveus of angstig. Ook het idee dat ze weer een operatie moest ondergaan, terwijl de vorige drastische gevolgen had, maakte haar niet bang. “Ik weet dat het zal helpen, ik denk er niet eens meer aan!”, zei ze vol vertrouwen.

De medische ingreep, uitgevoerd aan boord van de Africa Mercy door het kundige operatieteam, is succesvol verlopen. Het lekken van de urine hield op! Om het herstel en de terugkeer naar de maatschappij te vieren, werd er een speciale ‘Dress Ceremony’ georganiseerd. Bibiane en de andere vrouwen aan boord, kregen allemaal een prachtige nieuwe jurk, als symbool van herstel en de start van een nieuw leven.

bibiane2


Een droog bed
Tijdens deze ceremonie getuigde Bibiane: “Vijf jaar lang leed ik aan deze aandoening, maar nu is dat afgelopen. Ik werd wakker in een droog bed. Mijn probleem is weg!” Ze heeft een boodschap voor de vrouwen, die ook lijden door een fistel: “Wat ik hen wil zeggen is: raak niet ontmoedigd! Gods tijd is de juiste en ik geloof zeker, dat jullie op een dag ook genezing zullen ontvangen, net als ik.”
Terug naar overzicht