Een kijkje in de tandartskliniek

De haven van Cotonou uit naar links, de hoofdweg volgen, langs het vliegveld, naar rechts, nog een paar bochten en we zijn er: de tandartskliniek! Dagelijks rijdt het zogeheten dental team deze rit van zo'n twintig minuten, om in de kliniek gratis tandartsbehandelingen te geven aan de lokale bevolking. Rijdt u mee?

Het is maandag, de start van een nieuwe werkweek en dat betekent dat er nieuwe afspraken worden ingepland. De inwoners van Cotonou en omgeving zijn daar inmiddels ook van op de hoogte: buiten de poort staan in de Afrikaanse zon lange rijen opgesteld, mannen, vrouwen en kinderen. Daarlangs lopen verschillende Mercy Ships vrijwilligers voor 'crowdcontrol', wat gelukkig meer voor de zekerheid is dan voor de noodzaak.

Armbandjes
Voorpiepen in de rij heeft namelijk geen zin, patiënten worden willekeurig uit de rijen gekozen, om zo omkoping van de voorste plaatsen te voorkomen. Alleen mensen met extreme gevallen, zoals opgezette wangen door een fikse ontsteking, krijgen voorrang. De coördinator van het tandartsenteam loopt druk heen en weer en maakt de selectie, hij deelt armbandjes uit in verschillende kleuren, elke dag een eigen kleur. Hij drukt de mensen op het hart om niet met het bandje te sjoemelen en op tijd aanwezig te zijn op de juiste dag.

Wij nemen intussen een kijkje in de kliniek zelf, waar de airconditioning voor aangename verkoeling zorgt. Er heerst een ontspannen bedrijvigheid in de behandelkamer, waar tandartsen en hun assistenten en de mondhygiëniste in hun opvallende blauwe werkkleding met veel liefde hun werk doen. Elke tandarts heeft twee stoelen. Terwijl de ene patiënt wacht tot de verdoving werkt, wordt de andere patiënt vast geholpen. Een zaal verderop krijgen de patiënten die wachten op hun beurt hygiëneles. Waarom moet je je tanden poetsen? Welk effect heeft eten en drinken op je tanden? Waarom is regelmatig je handen wassen zo belangrijk? Ter aanmoediging krijgen ze een tandenborstel en tandpasta mee naar huis.

Dankbaar
Ook in de kliniek speelt hygiëne natuurlijk een belangrijke rol. Om daar meer van te zien lopen we naar de laatste kamer, waar het medische materieel gesteriliseerd wordt. Een taak waar vaak niet zo aan gedacht wordt, maar die er wel voor zorgt dat de behandelingen in de kliniek het juiste effect hebben.Inmiddels zijn buiten de armbandjes op. Tweehonderd mensen hebben we blij kunnen maken, de anderen krijgen volgende week maandag weer een kans. Het doet zeer om ze teleur te stellen. Maar als we kijken naar elk kostbare individu die we hebben kunnen helpen, zijn we ook zeer dankbaar. Onlangs lag de vierduizendste patiënt in Benin op de behandelstoel. We gaan vol goede moed door, op naar de minimaal zevenduizend.

Lees meer over tandheelkunde op onze projectenpagina.
Terug naar overzicht