Een lach die harten verovert

Graag stellen we u voor aan Israël. Met zijn brede lach verovert hij de harten van iedereen die hem ontmoet. Zijn gespleten bovenlip zal niemand ontgaan, het lijkt wel een fladderende vlinder op zijn gezicht, als hij lacht, huilt en eet. Het lachen heeft hij ongetwijfeld geleerd van zijn moeder, Simone. Een optimistische, volhardende vrouw die weet wat ze wil: een oplossing voor de gespleten lip van haar zoontje.

Peperduur
Optimistisch blijven is niet gemakkelijk in haar situatie. Ze wordt raar aangekeken als ze met haar zoontje door het dorp loopt. Een operatie voor Israël is peperduur, als er al een arts is aan wie ze haar zoontje zou toevertrouwen. Haar man werkt in de haven vlakbij het schip en Simone heeft een eigen winkeltje bij haar thuis (op 1,5 uur afstand) waar ze drinken verkoopt en van de opbrengst haar gezin van vier kinderen onderhoudt.

Onzekere situatie
Hoewel Israël geen borstvoeding kon krijgen vanaf zijn geboorte, kreeg Simone het voor elkaar om hem met een fles toch de voeding te geven die hij als baby zo hard nodig had. Daarnaast kreeg hij pap, want vast voedsel was vrijwel niet mogelijk. Een onzekere situatie. Toch zag hij er gelukkig vrolijk en relatief gezond uit toen we hem voor het eerst ontmoetten. Simone en Israël waren twee van de eersten in Benin die naar het schip afreisden voor een operatie.

Enorm dankbaar
Na uitgebreider onderzoek bleek dat het om een gecompliceerde gespleten lip ging waar twee operaties voor nodig waren, verspreid over een aantal weken. In de weken dat hij bij ons in het ziekenhuis was ontpopte Israël zich als eigenwijze drukteschopper, die duidelijk liet weten met welk speelgoed hij wilde spelen. Na de operaties, die voorspoedig verliepen, was het moeilijk om afscheid van hem te nemen. Zeker als patiënten wat langer blijven, krijgen we echt een band met ze. Als we Simone en haar zoontje uitzwaaien, krijgen we een vrolijke grijns van Israël als groet. En zijn moeder? Ook die heeft een lach van oor tot oor. "We zijn iedereen van Mercy Ships enorm dankbaar. Zo bijzonder dat jullie dit voor ons doen. We bidden voor jullie allemaal!"
Terug naar overzicht