Een onverwachte wending

Terwijl ik dit schrijf, loopt de werkperiode in Madagaskar ten einde. De laatste screenings, de laatste operaties, opruimen, inpakken, afscheid nemen… Het geeft me een dubbel gevoel. Enerzijds verdrietig, omdat we afscheid moeten nemen van nieuw gemaakte vrienden. Anderzijds heel dankbaar voor de vruchtbare tijd die we in het schitterende land hebben gehad.

Ontmoeting
Ik had het voorrecht om het werk op en rond het schip in Madagaskar met eigen ogen te zien. Zo ontmoette ik patiënte Sandrins, een meisje van acht jaar. Sandrins en haar zus Sandra vormen een tweeling. Ze lijken veel op elkaar, maar die gelijkenissen vergeet je als je ze naast elkaar ziet lopen. Ter bestrijding van malaria kreeg Sandrins op vijfjarige leeftijd een injectie in haar rechterbeen, een injectie die niet goed uitpakte. Haar voet werd dik en in de maanden daarna bleef haar voet opgezwollen en kwam helemaal scheef te staan, zoals een klompvoet. Een schrijnende situatie, waar Sandrins mee zou moeten leren leven: moeite met lopen en spelen, en op een gegeven moment zelfs niet meer naar school!

Haar moeder, Lydia, hield het niet vol om haar dochter de weg naar school, zes kilometer, te dragen. Ze vertelt: “Ik zou zo graag willen dat ze weer lessen kon volgen. Ik wil haar zo graag, net als Sandra, de kans geven om te rennen met andere kinderen, om haar te zien lopen als ieder ander en dat ze geaccepteerd wordt!” Een operatie, als die mogelijkheid er al was, zou te veel geld kosten voor het gezin.

Hoop
Op een dag maakte Lydia haar dochter vroeg wakker om de lange reis te maken naar een screening van Mercy Ships, waar ze over had gehoord op de radio. Het gaf haar de hoop die ze zo nodig had in deze hopeloze situatie. Deels strompelend, deels gedragen op de rug van haar moeder, kwam Sandrins uiteindelijk bij de screening aan. Wachtend tussen de honderden mensen vroeg ze zich af: zouden ze ook mij kunnen helpen? Het verlossende antwoord kwam: ze kreeg een operatiekaartje! Ze had twee operaties en maanden van fysiotherapie in het vooruitzicht, die ze dapper onderging.

Met een team van Mercy Ships zocht ik Sandrins aan het einde van deze periode op in haar dorp. Wat een wereld van verschil in het leven van dit meisje! Sandrins, spelend met haar tweelingzus en haar vrienden op straat. Tikkertje, verstoppertje, niets is meer te gek voor haar. Ze kan zelfs weer naar school. Zo bijzonder om dit van dichtbij te zien. Uw steun maakt een wezenlijk verschil in levens van mensen en de mensen om hen heen!

Arjen van der Wolf
Markets Development Coordinator, Mercy Ships International
Terug naar overzicht