Fifalina: één uit duizend

Toen ze negen jaar was kwam ze bij Mercy Ships in de onderzoeksruimte: Fifalina. Haar benen onder haar lichaam zakten steeds verder in elkaar. Ze kon ze niet meer recht houden. Volgens haar moeder waren de benen bij de geboorte recht, maar toen ze haar eerste stapjes zette, viel ze steeds. Langzaamaan begonnen haar benen steeds meer krom te buigen. Van het geld dat haar vader met zijn werkbij elkaar had gespaard, konden ze een dokter bezoeken, maar die vertelde dat hij niets kon doen. Niets hielp en Fifalina’s benen werden zwakker.

'Haar knieën konden haar niet meer ondersteunen.'

Opgave
De weg naar school was hierdoor een enorme opgave. Fifalina moest dertig minuten lopen, maar daardoor werden haar benen overbelast. Het gebeurde weleens dat ze bij aankomst in elkaar zakte. Haar knieën konden haar niet meer ondersteunen. Vanaf dat moment droeg moeder Ludvine haar naar school. Op school had Fifalina het psychisch zwaar: ze kon niet meespelen en kinderen lieten haar links liggen. Fifalina droomde ervan dat ze ooit met haar klasgenootjes kon meespelen.

Video
Ludvine kreeg een video over het werk van Mercy Ships te zien. Ze zag dat er ook benen werden geopereerd en rechtgezet. Samen met Fifalina ging ze op onderzoek uit en kreeg een afspraakkaartje voor een operatie op de Africa Mercy! Aan boord werd ze geopereerd door dr. Frank Hayden. Hij vertelt: ‘Tijdens de operatie werden sommige van haar botten meer dan 200 graden  gedraaid! Een set van pinnen houdt haar knieën en heupen nu in de goede positie. Na de operatie zat Fifalina in een groot plastic pak, dat nog zwaarder was dan haar eigen gewicht. Tijdens de operatie zag ik Fifalina de pijn verbijten en maakte ze me blij met haar glimlach en aanstekelijke gegiechel. Ik zag diep in haar een sterke vechter.’

'Ik zag in haar een sterke vechter.'

Opnieuw leren lopen
Na een tijdje mocht Fifalina weer op haar benen staan. Het eerste wat ze zei: ‘Ik ga weer opnieuw leren lopen!’ Tijdens het revalidatieproces kreeg Fifalina fysieke en psychische begeleiding. Dapper als ze is leerde ze opnieuw lopen en kreeg ze nieuwe kracht in haar benen. Zes maanden later kon ze weer naar haar huis. Ludvine: ‘Nu hoeft ze niet meer op mijn rug, maar kan ze gewoon mijn hand vasthouden!’ Zonder een operatie zou Fifalina nu op haar knieën hebben gelopen. Ze wil later lerares worden, maar voor onze vrijwilligers is ze nu al een inspirerend persoon.

Bekijk hier haar indrukwekkende filmpje.
Terug naar overzicht