'Gebed is een heel krachtig medicijn'

Ze woont op een minuut lopen van haar werk: IC-verpleegkundige Ria Bos. In november 2014 is zij voor een periode van 2,5 jaar aan boord gegaan van de Africa Mercy, het ziekenhuisschip van Mercy Ships, dat momenteel in Madagaskar ligt. Net als ruim 400 andere vrijwilligers uit meer dan veertig landen verliet ze huis en haard om zich in te zetten voor de allerarmsten in Afrika.

Bevestiging
"Sinds mijn twaalfde heb ik het verlangen om in Afrika te gaan werken als verpleegkundige. Na een introductieweekend van Mercy Ships kreeg ik heel sterk de bevestiging dat ik me voor langere tijd voor deze organisatie moest gaan inzetten. "Na een voorbereiding in Texas woont de 26-jarige, afkomstig uit Friesland, nu al weer een aantal maanden aan boord, waar ze werkt op de Intensive Care en de maxillofaciaal-afdeling. Op deze afdeling worden patiënten geholpen die kampen met aandoeningen aan hun gezicht.

Roeping
"In 1 Johannes 3 staat een opdracht: ‘Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die meer dan genoeg heeft om van te bestaan, maar zijn hart sluit voor een broeder of zuster die hij gebrek ziet lijden? Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.’ Ik zie het als een opdracht om handen en voeten te geven aan mijn geloof, Gods liefde door te geven aan de mensen die ik mag ontmoeten, door mijn handelen en door gesprekken."

Ze wijst op haar werk in de ziekenzaal: "Elke dag komen er mensen met afwijkingen aan hun gezicht de afdeling op voor een gratis operatie. Van gespleten lipjes tot enorme tumoren, van ontbrekende neuzen tot grote wonden. Het is fantastisch om de gezichten van de patiënten te zien genezen. Maar het is nog mooier om te merken dat ze niet alleen van buiten, maar ook van binnen genezen, doordat ze aan boord ontdekken dat ze waardevol zijn. Als het wat minder gaat met een van de patiënten is het fijn dat ik weet dat ik niet alleen medicijnen kan geven of een nieuw verband, maar dat ik ook de vrijheid heb om bij hun bed te gaan zitten, hun handen vast te pakken en samen te bidden. Gebed is een heel krachtig medicijn dat niet in pilvorm verkrijgbaar is."

Uitbundig
"Onlangs heb ik een patiënt uitgezwaaid die sinds het begin van november bij ons in het ziekenhuis is geweest. Hij had een grote geïnfecteerde hoofdwond, die na verschillende operaties en heel veel verbandwissels is genezen. Ik heb hem samen met zijn vrouw en dochtertje ontmoet toen ze in de rij stonden voor de screening. Hij was ziek en uitgeput en nu ging hij weg als weer een jonge, vitale man. Het was denk ik de eerste keer dat ik zo uitbundig heb staan juichen op het dok. Het is echt samen met je patiënt delen in de blijdschap van zijn genezing."

 "Het leven aan boord is uitdagend, geen dag is hetzelfde. Je leeft tussen mensen uit verschillende culturen en met diverse achtergronden. Als Nederlander kan ik best wel direct reageren, in andere culturen is dit niet de gewoonte. Ik probeer daarom ook wel een beetje om me de Afrikaanse cultuur eigen te maken. Ik blijf Nederlandse, maar zie mezelf nu vooral als een wereldburger, van 1,88 meter met een Nederlands paspoort en een blanke huid."

Theedrinken
Mist Ria Nederland? "Om eerlijk te zijn, niet echt. Familie en vrienden had ik natuurlijk het liefst allemaal meegenomen om met hun dit fantastische werk te kunnen delen. Op sommige momenten zou even gezellig theedrinken met hen natuurlijk wel gezellig zijn... Gelukkig is er Skype en WhatsApp."

Interview: maart 2015
Terug naar overzicht