Het 'Vernel-effect'

Het is vrijwel onmogelijk om boos te worden op Vernel. Hij is daarvoor gewoon te schattig - en dat weet hij ook! Vernel is een pienter kereltje van 6 jaar oud met kwajongensachtige trekjes. Hij zal je met een schattige glimlach aankijken en je vergeet compleet wat voor stoute streek hij nu weer heeft uitgehaald. Dit noemen we het ‘Vernel-effect’.

Het verhaal van Vernel begint in een vissersdorp acht uur rijden van Pointe Noire, de haven van Congo Brazzaville. Vernel heeft een gespleten lip waardoor zijn tanden en tandvlees zichtbaar zijn tot aan zijn neusgaten. Vernel wordt vaak gepest omdat hij er anders uit ziet, zegt zijn vader. Het gepest was vaak zo erg dat de jongen telkens huilend naar huis kwam.

Op een dag hoorde de vader van Vernel over een ziekenhuisschip in de haven van Pointe Noire waar iedereen gratis operaties kon krijgen. Hij bracht zijn zoon naar de Africa Mercy. Niet lang daarna kreeg Vernel een afspraak voor zijn operatie. Mede door zijn glimlach werd hij al gauw één van de lievelingetjes van de verpleegkundigen aan boord. Hij mocht met ballonnen spelen, op een djembé spelen en gek doen voor de camera. Vernel vond aan boord honderden mensen die hem leuk vonden om wie hij was. Niemand lette op zijn aandoening. Tegen de tijd dat hij geopereerd moest worden, was hij zijn gespleten lip helemaal vergeten.

Na een succesvolle operatie en voldoende tijd om te herstellen was Vernel eindelijk klaar om naar huis te gaan. Zijn dorp zou een heel nieuwe jongen zien. De jongen die altijd gepest werd was nu vol zelfvertrouwen en had ook geen moeite om zich in grote groepen te tonen. Vernel heeft door zijn operatie lichamelijk herstel gekregen maar misschien belangrijker nog was de liefde die hij aan boord kreeg. Die bracht herstel diep van binnen. Nu kunnen nog meer mensen genieten van het ‘Vernel-effect'.
Terug naar overzicht