Iemand in de ogen kijken

Alles wat Jocelin wilde was iemand letterlijk in de ogen kunnen kijken. Er wordt vaak gezegd dat de ogen de spiegel zijn van de ziel. Vier jaar geleden realiseerde de 21-jarige Jocelin zich niet wat een zegen het eigenlijk is om iemand aan te kunnen kijken. De jonge boer reisde voor zaken veel rond over Madagaskar. Zijn charme en open houding maakten hem tot een goede zakenman. Van hem was bekend, dat hij stevig kon onderhandelen.

Zonnebril
Opeens begon hij een druk te voelen achter zijn rechteroog, wat soms leidde tot hoofdpijn. Na een tijd werd zijn rechteroog uit zijn oogkas gedrukt. Achter zijn oog groeide een tumor. Jocelin zocht naar medische hulp, maar hij kon zich geen operatie veroorloven. Hij moest er dus mee leren leven. Met zijn aangetaste oog kon hij maar beperkt zien. Hij droeg steeds een zonnebril en een hoed en dat niet alleen om het oog te beschermen, maar ook om het voor omstanders te verbergen. Hij schaamde zich voor zijn verschijning en voor zijn beperking: iemand niet kunnen aankijken.

Moeilijke keuze
Tijdens een zakenreis naar Antananarivo hoorde Jocelin over Mercy Ships. Hoewel hij al een reis van negen uur achter de rug had vanuit zijn dorp, besloot hij de reis voort te zetten: acht uur extra naar de plek van de screening in Toamasina. Vrijwilliger en chirurg dr. Gary Parker, chef-arts aan boord van de Africa Mercy vertelde hem, dat hij kon worden geholpen, maar ook dat er een kans bestond, dat hij het oog zou moeten missen. Jocelin werd dus geconfronteerd met een moeilijke keus: neem een riskante operatie en de kans op het verlies van een oog op de koop toe of wacht de verdere groei van de tumor af. Hij koos voor een drie uur durende operatie om de tumor in de rechtertraanbuis te laten verwijderen.

Verhoring
In het gebed vóór de operatie smeekte Jocelin God zijn oog te mogen behouden en zijn gebeden werden verhoord. De tumor kon op een veilige manier worden verwijderd en de transformatie van Jocelin kon beginnen. “Ik ben God en Mercy Ships heel erg dankbaar. Operaties zijn heel kostbaar. Ik kon me er geen veroorloven. De tumor is niet alleen verwijderd, ik heb m’n oog mogen behouden. Nu kan ik de mensen weer in de ogen kijken!”
Terug naar overzicht