'Ik vind het een voorrecht om mensen steeds weer op God te wijzen'

"Veertien jaar aan boord alweer. Ik had werkelijk nooit gedacht dat ik zo lang zou blijven." Ans Rozema (46) woont en werkt op ziekenhuisschip Africa Mercy. Als hoofd pastoraat is zij aan boord verantwoordelijk voor de pastorale zorg voor de bemanning. "Ik vind het een voorrecht om mensen steeds weer op God te wijzen."  

Tijdens een discipelschapstraining (DTS) van Jeugd met een Opdracht in Amsterdam hoorde Ans voor het eerst over Mercy Ships. "De slogan ‘God’s love in Action’ trok mij het meest aan. Ik wilde heel graag Gods liefde laten zien aan mensen, in plaats van erover te praten. Tijdens een reis in India had ik gezien hoe groot de nood in de wereld is. Ik dacht: ik ben single en een verpleegkundige, dus waarom zou ik niet helpen?"

Roeping
In eerste instantie ging Ans voor twee jaar aan boord van de Anastasis, de voorloper van de Africa Mercy. Het ziekenhuisschip helpt door middel van gratis medische operaties en trainingen de allerarmsten in Afrikaanse landen. Na verschillende jaren in de functie van verpleegkundige te hebben gewerkt, voelde  Ans zich in 2009 geroepen voor het pastoraat. "Het pastoraatteam bestaat uit zes mensen uit verschillende landen. Wij doen er alles aan om de bemanning zo goed mogelijk te ondersteunen."

"Het schip, met meer dan 400 mensen op een klein oppervlak, is niet altijd een gemakkelijke plek om te leven. Een multiculturele gemeenschap, werken buiten de normale routine, je moeten uitdrukken in een andere taal, verschillende kerkelijke achtergronden: dit kan voor veel mensen stressvol zijn en onzekerheid veroorzaken. Bemanningsleden hebben dan zeker behoefte aan een luisterend oor, iemand die hen begrijpt en verzekert dat dit een normale reactie is."

Dagelijks tijd met God
"Daarnaast helpen we hen bij het afgestemd blijven op God. In een drukke omgeving aan boord is dat niet altijd makkelijk. De ene keer lukt dit, ook bij mij, beter dan de andere keer. Het is essentieel om dagelijks tijd te hebben met God. Niet alleen Bijbel te lezen en te bidden, maar daadwerkelijk contact te maken met Hem en te weten dat er niets tussen Hem en jou instaat. Ook is het heel belangrijk om eerst van God te ontvangen, voordat je kunt uitdelen. Anders kom je snel droog te staan en heb je niets meer om weg te geven."

"Een voorbeeld van Gods leiding in het dagelijks leven? Ik droomde eens dat een patiënt, die de volgende dag geopereerd zou worden, overleed. Ik vertelde dit aan de chirurg, die die nacht ook wakker was geworden en het gevoel had dat we de operatie niet moesten doen. Een second opinion wees uit dat de patiënt het inderdaad niet zou hebben overleefd. God heeft ons echt beschermd die dag. Ik heb jammer genoeg geen spontane genezingen gezien, al heb ik hier veel voor gebeden. Wel heb ik God heel vaak bemanningsleden/patiënten zien aanraken door gebed."

God is trouw
Door de jaren heen heeft Ans verschillende belangrijke waarheden geleerd. "Allereerst: God is trouw! Ik kan dit werk alleen doen met Zijn hulp. Daarnaast: God is het niet om jouw werk te doen, maar om de motivatie van je hart. Werk ik om Gods genade te verdienen of vanuit mijn liefde voor Hem? Alleen in de laatste situatie houd je het vol."

Na veertien jaar met Mercy Ships heeft Ans nog geen plannen om te stoppen. "Sowieso neem ik na elke twee jaar de tijd om te bidden voordat ik een besluit neem of ik wel of niet langer blijf. In ieder geval kom ik eens per jaar naar Nederland voor vakantie. Vaak ga ik in januari, zodat ik in ieder geval een klein stukje van de winter meemaak en de kans heb om te gaan schaatsen, want dat mis ik in Afrika!"
Terug naar overzicht