'Ik voel me zo mooi en gelukkig!'

Yaya's negen jaar oude dochter Moonira zou niet weten hoe haar moeder er zonder tumor uitziet. Acht jaar lang heeft ze de tumor aan haar moeders gezicht alleen maar groter zien worden. Yaya (27) merkte op een dag dat er iets begon te groeien op haar kaak. Het werd groter en groter, totdat Yaya zelfs moeite kreeg met eten en praten. Als dit zo door zou gaan, zou ze sterven doordat ze niet kon ademen.

yaya1


Yaya legde zich hier niet bij neer en zocht naar hulp. Maar in Kameroen, waar de gezondheidszorg schaars en duur is, was er weinig hoop. Yaya's pogingen om geopereerd te worden, waren niet succesvol. Ze bracht veel tijd binnen door. Als het echt niet anders kon en ze de straat op moest, bood een lap stof om haar gezicht de nodige bescherming voor onvriendelijke opmerkingen van vreemden.

yaya2


Drijvend wonder
Acht jaar lang vocht Yaya. Voor zichzelf, voor haar man en vooral voor dochter Moonira. Dat haar oplossing uit zo'n onverwachte hoek zou komen, over water, had ze niet kunnen bedenken. Een drijvend wonder voer de haven van Douala (Kameroen) binnen. Ze mocht komen voor een operatie. De medische bemanning ontdekte dat Yaya, ondanks de ontberingen, niet verbitterd was geraakt. Ze bood snel hulp aan bij het vertalen van andere patiënten en stelde de mensen om haar heen gerust met het feit dat ze zich konden ontspannen en dat de verpleegkundigen en chirurgen te vertrouwen zijn.

Wat een verschil maakte die ene dag van haar operatie. Haar mooie gezicht, dat al die tijd deels verborgen had gelegen achter haar tumor, was terug! Yaya's energie was besmettelijk. Ze zag er zo naar uit om naar huis te gaan en haar familie het resultaat van de operatie te laten zien! Maar ze moet nog een paar maanden blijven voor herstel. Ze kon bijna niet stilzitten. 'Ik voel me zo mooi en gelukkig', riep ze uit. Toen haar man haar na de operatie zag, was ook hij vol vreugde: 'Je bent zo mooi!'

yaya3


Transformatie
Yaya: 'Sinds de operatie voel ik me alsof ik ben vrijgelaten. Alles is makkelijker om te doen. Ik kan bewegen, overal naartoe en ik krijg geen rare opmerkingen meer van mensen op straat.' Na de operatie zag ze, naast het weerzien met haar man, ook enorm uit naar de ontmoeting met haar dochter Moonira. Regelmatig belden ze al met elkaar. Op een dag vertelde haar dochter dat de buurvrouw foto's van een vrouw had laten zien bij wie een soortgelijke verandering had plaatsgevonden. 'Mama, zie je er ook zo uit?', vroeg ze ongelovig. Yaya glimlachte, wetend dat geen enkele foto haar mooie transformatie recht zou doen.

Inmiddels weet Moonira hoe haar moeder eruitziet zonder tumor. Stralend, vrij en gelukkig!

yaya4


yaya5
Terug naar overzicht