Kleine baby, grote verandering

Broodmager arriveren ze bij de Africa Mercy, als mollige baby’s gaan ze naar huis: patiëntjes met een gespleten lip en/of verhemelte. Er zijn weinig afdelingen op het ziekenhuisschip waar de verandering bij een patiënt zo duidelijk zichtbaar is. Zonder operatie heeft een baby met deze aandoening moeite met eten en drinken, kan hij ondervoed raken en hier zelfs aan overlijden. Maar mét een operatie is er een heel nieuw leven mogelijk. Een nieuw leven dat begint met… een kaartje.

Dit operatiekaartje, dat elke patiënt bij Mercy Ships overhandigd krijgt, is eigenlijk een kaartje voor een reis. Een reis die voor zwakke baby’s begint bij: aansterken. Jillian Davis van het ‘Infant Feeding Program’ ontfermt zich over deze baby’s en hun moeders. Ze vertelt: “Geweldig om te zien met hoeveel liefde de moeders voor hun kind zorgen. Ik ben dankbaar dat we hun de kennis en de middelen kunnen geven om hun
baby’s te laten groeien in gewicht en sterker te maken.”

Toekomst
Eenmaal op een gezond gewicht is een baby klaar voor de volgende halte van de reis: de operatie. Een gespleten lip kan vanaf de leeftijd van drie maanden geopereerd worden, een gespleten verhemelte vanaf zes maanden. De medische ingreep wordt door een van de chirurgen aan boord uitgevoerd en duurt zo’n twee tot drie uur. Tussen de operaties door, maar ook erna krijgen de moeders verdere begeleiding bij het voeden van hun kleintje zodat ze aangesterkt, met een nieuwe toekomst voor zich, naar huis kunnen gaan.

Spraaktherapie
We verwelkomen niet alleen baby’s, maar ook oudere kinderen en zelfs grootouders met gespleten lippen. Zij worstelen met het probleem dat ze slecht te verstaan zijn. Voor hen is na de medische ingreep de volgende halte: logopedie. Ook dit wordt gegeven door Jillian, die hulp krijgt van vertaalster Lily uit Madagaskar. Lily is een van de honderden lokale mensen die op het schip samenwerken met de bemanning, bijvoorbeeld als tolk bij de logopedielessen.

Bestemming
Als de patiënt is hersteld, komt de eindbestemming in zicht: thuis. Daar wachten de familieleden, vrienden en buurtbewoners vol verwachting. Hoe ziet hij/zij er nu uit? Zou de operatie geholpen hebben? Is er echt genezing mogelijk? Zomaar gratis? Eenmaal thuis overheerst de blijdschap en de verwondering. En de patiënt zelf? Die gaat een nieuwe toekomst tegemoet.
Terug naar overzicht