‘Er zijn zoveel patiënten die ik niet meer vergeet’

Agnes Pen stuurt als teamleider ‘Hospital Chaplaincy’ het team van geestelijk verzorgers aan.

Hoe hoorde je voor het eerst over Mercy Ships?
Via een vriendin die nog steeds op het schip werkt. Vijftien jaar geleden vertelde ze me erover. Eerst dacht ik dat het niets voor mij zou zijn: veel te avontuurlijk. Op een vakantie in Thailand kwam ik in aanraking met armoede en ik merkte dat ik meer wilde betekenen voor anderen. Ik kwam uiteindelijk uit bij Mercy Ships.

Wat is je taak?
Ik was verpleegkundige en werkte in de orthopedie. Nu stuur ik het team van geestelijke verzorgers aan, om samen met hen om de patiënten heen te staan door gebed, een luisterend oor en advies.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
Ik wilde altijd al verpleegkundige worden en hield als tiener al erg van kinderen. Ik houd van mensen helpen en wil hun verhalen horen. Als je hoort waar sommige patiënten doorheen gaan en hoe ze veracht en verworpen zijn, besef ik hoe belangrijk het is er voor hen te zijn.

Is er een specifieke patiënt die je hart heeft geraakt?
Er zijn er zoveel die ik niet meer vergeet, maar als ik er één zou moeten kiezen is dat Minette.
(zie foto). Door een tumor in haar nek was haar totale leven verwoest. Haar familie verwierp haar en niemand durfde haar aan te raken. Het was bijzonder om te zien hoe ze opbloeide. Als een bloem die openklapte. Door haar periode aan boord kwam ze tot geloof. Het raakt me iedere keer weer om te zien wat God doet in mensenlevens.

Wat wil je tegen mensen zeggen die erover nadenken om aan boord te gaan?
Het is hier geweldig en een voorrecht om er te werken. Ik wil anderen aansporen om te komen.
In het begin was ik ook terughoudend, maar het is bemoedigend te weten dat God je roept. Het valt soms zwaar zo ver van huis te zijn, maar overwin je angst, want het is hier geweldig. Iedereen is nodig. Het is bijzonder om te zien dat zoveel mensen van over de hele wereld bij elkaar komen en hun leven toewijden om zich uit te strekken naar mensen die leven in armoede.
Terug naar overzicht