‘Het enthousiasme aan boord geeft me elke keer een boost’

‘Handen en voeten geven aan het navolgen van Jezus’, zo zou anesthesieassistente Aafke Wiersma haar werk bij Mercy Ships het liefst omschrijven. Inmiddels is ze al drie keer afgereisd naar het schip om haar bijdrage te leveren in gratis zorg voor mensen in Sierra Leone, Guinee en in 2015, Madagaskar.

Aafke: “De eerste keer was voor mij een sprong in het diepe. Kan ik dit wel? Ben ik er wel geschikt voor? Is m’n Engels wel goed genoeg? Ik kon genoeg dingen bedenken. Maar ik dacht: ik waag het toch! En daar heb ik geen spijt van gehad! Het werken bij Mercy Ships is me uitermate goed bevallen. Het is heel anders dan mijn normale werk. Je gaat naar Afrika om iemand te helpen, maar je wordt misschien zelf nog wel meer geholpen.”

“Door al de ervaringen aan boord merk ik dat ik verdraagzamer ben geworden en me beter kan inleven in een ander. Een belangrijke les die ik bij Mercy Ships heb geleerd is, het klinkt misschien raar, maar om er voor mezelf te zijn. Je kunt niet van een ander houden, als je jezelf alleen maar wegcijfert. Die les was confronterend, maar ook heel heilzaam.”

De mooiste herinneringen heb ik aan de community, de gemeenschap waarin je leeft met elkaar. Samen voor één doel gaan: het navolgen van Jezus. Dat gaat aan boord met een enthousiasme waar ik eigenlijk perplex van sta. Dit geeft me elke keer een boost. Een collega verwoordde het als volgt: ‘Ze leven daar hun geloof.’ Ja, dat doen ze en dat vind ik een van de meest inspirerende dingen aan het werk van Mercy Ships.”

Na een periode bij Mercy Ships moet Aafke weer wennen in Nederland. “De ene keer gaat het gemakkelijker dan de andere keer. De eerste keer kon ik het op het werk met niemand delen, niemand heeft het beleefd. Sommigen hadden wel in het buitenland gewerkt, dus dan kun je stukjes delen, maar de drive erachter is heel anders. Het voorbeeld van Jezus navolgen? Dat werd niet begrepen. Toch schijn ik er wel iets van uit te stralen. Een collega zei: ‘Als jij over Mercy Ships gaat vertellen, gaan je ogen sprankelen, je kan er zo bevlogen over vertellen.’ Mooi dat ik zo toch iets kan overbrengen.”

[Interview: februari 2016]
Terug naar overzicht