‘Het werk heeft me gegrepen en niet meer losgelaten’

Het is 2014 als Nel Strijbis in haar kerk een presentatie bijwoont over Mercy Ships. Nog geen jaar later is ze aan boord, om voor twee maanden te werken in de keuken en de eetzaal. “Het was echt een sprong in het diepe. Ik hou helemaal niet van reizen, ben erg honkvast. En dan ineens naar een ander werelddeel, in m’n eentje? Maar ik voelde dat ik dit moest doen, ik werd getrokken door het werk. Het heeft me gegrepen en niet meer losgelaten.”

Praktisch
“In het dagelijks leven help ik mijn man in ons bloembollenbedrijf, ben ik actief als kleuren- en kledingconsulente en werk ik in een aanloophuis. Ik werk graag met m’n handen. Op de Africa Mercy heb ik daarom voor de keuken en de eetzaal gekozen. Je hoeft geen verstand te hebben van medische zaken om op het schip iets goeds te doen. Ik vond het een mooie ervaring om me in te zetten voor een ander met een taak waar ik goed in ben.”

Engels
“De tijd aan boord is me goed bevallen, maar een groot struikelblok voor mij was het Engels spreken en verstaan. De mensen met wie ik werkte zeiden: ‘Het gaat toch goed?’ Dat konden ze wel zeggen, maar ik kon te weinig benoemen wat ik wilde of bedoelde en daardoor voelde ik me soms best opgesloten. Ik dacht nog: als ik hier een paar weken ben, gaat het me wel beter af. Maar dat viel tegen.”

Sambany
“De mooiste herinnering? Dat is aan de patiënt Sambany. Ik was er in de tijd dat hij werd geopereerd aan de grote tumor in zijn gezicht. Op de dag en ook de avond van zijn operatie hoorde je het gonzen op het schip: ‘zijn ze nog met hem bezig?’ Iedereen leefde mee. Uiteindelijk was de operatie rond half twaalf afgelopen als ik me goed herinner. Het was een ontroerend moment toen hij een paar dagen later in de grote zaal naar voren kwam, zonder tumor, en iedereen voor hem ging klappen. Ik vond het een indrukwekkende, mooie ervaring.”

Vertellen
“Hoewel ik zelf niet nog eens zou gaan, vanwege de taal, raad ik het anderen zeker aan. Je hoeft geen medische achtergrond te hebben om op dat schip iets goed te doen en dat vind ik mooi. Ook al is het alweer een jaar geleden dat ik aan boord was, nog steeds vragen mensen naar mijn ervaringen, bijvoorbeeld op verjaardagen. Dat zijn mooie momenten om te vertellen over Mercy Ships.”

[Interview: februari 2016]
Terug naar overzicht