‘Toen ik het schip voor het eerst zag, moest ik huilen’

Tijdens een werkperiode van tien maanden werken er ruim 1200 vrijwilligers op de Africa Mercy. Een groot deel komt om de patiënten te verzorgen, maar ook een aantal om zorg te dragen voor de bemanning. Een van hen is Tabitha Ouwehand, hoofd van de gastheren en -vrouwen aan boord.

Ze vertelt: “Gastvrijheid is een Bijbels begrip, vind ik. Ik hou ervan om gasten te verwelkomen en het hun naar de zin te maken, ze moeten zich welkom voelen. Het is fijn dat ik daar ook hier op de Africa Mercy zorg voor mag dragen.” Sinds maart 2015 is ze werkzaam in haar huidige functie en kan ze zich geen ander werk meer voorstellen. “Veel chirurgen, tandartsen en verpleegkundigen blijven maar voor een korte periode. Het is belangrijk dat ze zich, na een lange reis naar het schip, welkom weten en zich meteen opgenomen voelen in de gemeenschap.”

Tabitha herinnert zich de keer dat zij bij het schip arriveerde nog goed: “Het was een emotioneel moment. Toen ik het schip voor de eerste keer zag, moest ik huilen. Ik had zoveel verhalen gelezen, zoveel video’s gezien en uiteindelijk ligt het schip daar, in het echt! Het was overweldigend.”

Hoewel Tabitha er is voor de bemanning, weet ze zich verbonden met de missie van Mercy Ships. “Het gaat niet alleen over het verwijderen van tumoren of over het fysiek veranderen; het gaat over het een patiënt teruggeven van zijn of haar waardigheid. God kan iedereen op het schip daarvoor inzetten, patiënten en bemanningsleden.”

[Interview: oktober 2015]
Terug naar overzicht