Lucrech: 'Ik kan nu leren schrijven!'

"Het gaat vandaag veel beter dan gisteren," zegt Nick, terwijl hij de
5-jarige Lucrech aanwijzingen geeft om zijn duim te buigen richting zijn wijsvinger. Nick is de fysiotherapeut van Lucrech aan boord van de Africa Mercy. Sinds de operatie van Lucrech besteden de twee elke dag een half uur aan oefeningen om de volledige functies van Lucrechs hand weer terug te krijgen.

Ernstige brandwond
Niet zo heel lang geleden liep Lucrech een ernstige brandwond op aan zijn arm. Hij probeerde wat speelgoed te pakken, maar viel vervolgens met zijn arm in een pot met kokende bonen. Door zijn brandwond werd de huid op zijn hand gruwelijk strakgetrokken totdat elke vinger in een geklemde positie stond. Zijn ongelukkige misvorming zorgde ervoor dat andere kinderen bij hem uit de buurt bleven. Door klasgenoten werd hij gepest, omdat hij niet kon schrijven of met een bal kon gooien, zoals de rest. Lucrech kon er niet meer tegen en bleef thuis.

Niet beschikbaar
“Als we ernstige brandwonden in de westerse wereld behandelen, zouden we meteen een huidtransplantatie doen voordat een contractuur wordt gevormd”, legt Tertius Venter, chirurg bij Mercy Ships, uit. “We zouden het met fysiotherapie en ergotherapie behandelen en daarna spalken. Maar in grote delen van Afrika is deze hulp simpelweg niet beschikbaar. De enige manier waarop het lichaam zichzelf kan genezen en infectie kan voorkomen, is om alles samen te trekken om de wond dicht te maken.”

Terug naar school
Gelukkig biedt Mercy Ships uitkomst voor Lucrech en anderen die kampen met aandoeningen als brandwonden. Lucrech kan alweer bijna naar huis. Als je hem vraagt wat hij gaat doen nu zijn rechterhand genezen is, zegt hij: “Ik ga weer naar school. Ik kan nu leren schrijven!”
Terug naar overzicht