'Mensen stikken door uitgegroeide tumoren'

Martin Pool werkte als anesthesiemedewerker op ziekenhuisschip Africa Mercy. Hij is in het dagelijks leven anesthesiemedewerker in het UMC in Groningen. Via een collega, die drie maanden als vrijwilliger op het schip Africa Mercy werkte, maakte Martin kennis met Mercy Ships. "Zijn verhalen en foto’s troffen me diep en het idee met eigen handen hulp te gaan verlenen sprak me erg aan."

"Ik zat in een donkere periode in mijn leven vanwege een scheiding. Mijn beide ouders waren ernstig ziek en kerkelijk raakte ik ‘in verval’. Na het overlijden van mijn moeder in 2012 had ik een sterke behoefte mezelf nuttig te maken. Een missie op de Africa Mercy was het eerste en enige wat me voor ogen kwam. Ik meldde me aan en vorig jaar maart was het zover: ik mocht naar Conakry, Guinee om vier weken te werken in mijn eigen vakgebied."

Emotioneel
"Een geweldige ervaring! Vakinhoudelijk verschilde het werk in nuances – het is anesthesie die naar westerse maatstaven wordt gegeven, maar daarom zeker niet minder uitdagend en interessant. Maar om de gezondheidsproblemen, waar mensen in Afrika mee worstelen, van dichtbij mee te maken, was een heel emotionele ervaring. En ik ben door mijn werkervaring in Nederland best wel wat gewend!"

Wonden
"In Afrika dreigen mensen bijvoorbeeld letterlijk te stikken door uitgegroeide tumoren in het hoofd-/halsgebied, die zonder behandeling de luchtpijp zullen afsluiten. Of mensen hebben ernstige wonden opgelopen door (oorlogs)geweld. Zo was er bijvoorbeeld een man door rebellen gemolesteerd: hij had een groot hangslot door neus en gehemelte geduwd gekregen, met alle ernstige gevolgen van dien."

Nanfadima
"En dan de operatie, waar ik als teamlid van begin tot eind bij betrokken ben geweest en die de meeste indruk op me heeft gemaakt: die van Nanfadima, 19 jaar. Haar linker aangezicht was nagenoeg verwoest ten gevolge van de ziekte Noma. Hierbij ontwikkelt zich een zweer in het mondgebied, overgaand in versterf van de wang, lippen, tandvlees, en verdere delen van het gelaat. Zo waren bij Nanfadima haar oogkas en oog aangetast."

Nieuwe kansen
"Na een operatie van ruim tien uur waren de wonden gereinigd en gesloten ten koste van een deel van haar kaak en haar linkeroog. Ondanks dat ze, ook na de operatie, altijd de sporen van die verwoestende ziekte bij zich zal dragen, zijn haar kansen om te leven en zich ook in een sociaal leven te kunnen begeven, aanmerkelijk gestegen."

Warme band
"Ook in persoonlijk opzicht was de ervaring aan boord van de Africa Mercy bijzonder en goed. Het leven op de kleine oppervlakte van het schip met zoveel mensen om me heen, maakte dat ik, zelfs voor mijn doen, snel kennismaakte met een groot aantal mensen en met sommigen van hen in korte tijd een heel vertrouwde en warme band opbouwde. Ik merkte dat er mensen om me heen waren die door dezelfde soort problemen gingen als die ik had gekend en nog ken en dat ik ze tot hulp kon zijn."

Geloofsleven grote rol
"Van huis uit ben ik gereformeerd vrijgemaakt opgevoed en tot mijn veertigste praktiserend en belijdend lid geweest. Toen mijn moeder overleed, liet ze me op haar sterfbed weten dat ze heel graag wilde dat ik mijn weg naar Jezus terug zou vinden. Ik stond daar toen niet open voor. Mijn persoonlijke relatie met God, hoe klein die nog maar is en hoe hard die nog voeding nodig heeft om groot te groeien, herken ik in mijn gedachte en overtuiging dat Hij mij naar de Africa Mercy heeft geleid. Meer concreet kon mijn moeders gebed niet beantwoord worden! Ik voel me gezegend dat ik in 2015 opnieuw naar de Africa Mercy mag voor een nieuwe missie van vijf weken!"
Terug naar overzicht