Mensen zien door de ogen van Jezus

Tussen de operatiekamer en de ziekenzaal bevindt zich een belangrijke plek: de post-anesthesia care unit (PACU), de uitslaapkamer. ‘Onze’ Alice Neuteboom staat aan het roer van deze afdeling. De nuchtere Hollandse, die stiekem ook weleens ‘mama PACU’ wordt genoemd, vertelt over haar indrukken bij Mercy Ships.

Wat gebeurt er precies op de uitslaapkamer?
"Patiënten met verschillende aandoeningen komen hier na hun operatie terecht om te stabiliseren. Na de operatie is er een verhoogde kans op complicaties door de anesthesie in combinatie met de aandoening en eventuele voorgeschiedenis van de patiënt. Door constante monitorbewaking houden we de vitale functies, zoals ademhaling, bloeddruk, hartritme en zuurstofvoorziening in het bloed nauwlettend in de gaten."

Wat zijn grote verschillen tussen je werk in Benin en in Nederland?
"De diverse aandoeningen, bijvoorbeeld de grote aangezichtstumoren die je onder ogen krijgt, zie je niet in Nederland. Kinderen die zijn geboren met een gespleten lip en/of een open gehemelte overlijden als zij niet worden geopereerd. Sommigen van hen worden levend begraven, omdat er een vloek op de familie zou rusten. In Nederland hebben wij een vrije toegang tot de gezondheidszorg. Dit in tegenstelling tot de bevolking in Afrika. Er moet eerst worden betaald voordat men wordt geholpen. Zelfs het toiletpapier in het ziekenhuis moet soms worden gekocht!"

Welke patiënt herinner je je nog goed?
"Een vijfjarig meisje uit Madagaskar is me bijgebleven. Ze had een enorm bloedvatengezwel in haar gezicht. Het was echt afschuwelijk om te zien. Ze is hier meerdere malen aan geopereerd. Ik had haar op schoot en op dat moment wilde ik het liefst in huilen uitbarsten. Dit komt dan zo ineens binnen.
Ten gevolge van deze gezwellen zijn mensen outcasts, maar wij kunnen ze zien door de ogen van Jezus: ze zijn uniek. Door de operatie hebben ze de kans om te genezen, een beter sociaal leven te leiden en te werken."

Je bent nu voor negen maanden aan boord, waarom doe je dit werk?
"Mijn diepste reden om dit mooie werk te doen is de opdracht van Jezus. Hem liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Ik wil mijn gaven proberen in te zetten voor de allerarmsten in deze wereld. Van tevoren was ik gewaarschuwd: als je éénmaal naar het schip gaat, kan het zijn dat je er niet meer vanaf komt. Het is een gezonde verslaving geworden."

[Interview: januari 2017]
Terug naar overzicht