Nieuw zicht voor zusjes Anna en Dorkas

“Dorkas was een gezonde baby toen ze geboren werd,” herinnert Nicole zich. “Maar de problemen begonnen kort daarna.” Ze begon zich zorgen te maken toen ze zag dat haar kindje constant raar met haar ogen bewoog. “Ik vroeg me af wat dat zou kunnen zijn,” zei ze.

Toen drie jaar later haar tweede dochter, die de naam Anna kreeg, geboren werd, werd haar vrees bevestigd en vergroot. “Ik kon het niet geloven,” zei Nicole. “Haar zicht was nog slechter dan dat van haar zus.” Twee kinderen die allebei niet kunnen zien… Nicole, die hen alleen opvoedde, had haar handen meer dan vol aan deze ongelooflijke situatie. “Kwam dit vanwege mijn zonden; was dit een vloek?” vroeg ze zich af.

300.000
In werkelijkheid was de aandoening van de beide meisjes genetisch bepaald. Dorkas en Anna zijn twee van de ruwweg 300.000 blinde kinderen in het Afrikaanse deel ten zuiden van de Sahara. De meeste van deze kinderen zouden kunnen zien als ze toegang zouden hebben tot de moderne gezondheidszorg.

Hoewel Nicole niet wist of haar kinderen behandeld konden worden, zocht ze desondanks hulp. “Het moment dat ik mij realiseerde dat mijn beide dochtertjes blind waren, begon ik te hopen dat ze geopereerd zouden kunnen worden,” zegt ze. Nicole volgde het advies van haar moeder op en ging naar het nationale ziekenhuis in Togo. Een oogarts onderzocht de meisjes en stelde de diagnose: staar. Er was alleen geen chirurg die hen kon helpen...

Op reis
“We hebben gewacht, gewacht en gewacht, maar er gebeurde maar niets,” zegt Nicole. Toen kreeg Nicole te horen dat Mercy Ships dichtbij was en dat daar de staar van de kinderen zou kunnen worden behandeld. Ze vatte weer moed en ging op reis van Togo naar buurland Benin. Het was alle moeite meer dan waard! Nicole mocht de screening met twee gele kaartjes in bezit verlaten: het bewijs dat haar beide dochtertjes waren ingepland voor een gratis operatie. Nicole: “Ik was voortdurend in gebed verzonken, me afvragend of ze na de operatie wel zouden kunnen zien. Ik was daar nog niet zo zeker van.”

De dag brak aan dat Anna en Dorkas werden geopereerd. De operatie bij de zes jaar oude Dorkas slaagde glansrijk, maar Nicole maakte zich grote zorgen om de twee jaar oude Anna, de jongste, omdat het met haar zicht veel slechter gesteld was.  

Nieuw zicht
Na Anna’s operatie gaf oogarts Bob Burlingame via de vertaler de uitslag aan Nicole. “Ik vroeg aan de vertaler haar te zeggen dat alles heel, heel erg goed was verlopen en dat ik verwachtte dat Anna veel, veel beter zou kunnen zien,” zei hij. De vertaler zocht Nicole op en seconden later hoorde dr. Bob achter uit de gang schreeuwen: “Looft God! Looft God! Mercy Ships redde het zicht van mijn baby’s!” En ze kwam aanrennen terwijl ze luid God loofde.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvCBuy_Lzk8&
Terug naar overzicht