Nieuwe schoenen voor Nestore

'Rakapila' noemden zijn klasgenoten hem, 'persoon met rare voeten'. Als hij probeerde mee te voetballen werd hij steevast honend uitgelachen, door nota bene zijn eigen vrienden. Nestore (14) uit Madagaskar werd geboren met een klompvoet. Omdat zijn familie zich geen behandeling kon veroorloven, liep hij heel zijn leven op slippers en was het lopen pijnlijk. Toch had hij een twee uur durende wandeling en een busreis over om naar de Africa Mercy in Toamasina te reizen. Zou de Africa Mercy uitkomst bieden voor zijn voet?

Nestore’s brede lach en positieve houding maakten bij zijn komst meteen indruk op de bemanning. Noël Grant, orthopedisch teamleider, vertelt: “Ik vergeet nooit meer hoe hij binnenkwam. Hij lachte van oor tot oor en dat bleef zo. Hij bracht een hoop vreugde mee.” De behandeling van Nestore’s klompvoet betekende twee operaties en maanden in het gips. Maar het resultaat mag er zijn! Nestore is de koning te rijk met zijn ‘nieuwe’ voet. “Ik ben zo gelukkig als ik ernaar kijk! Door deze operatie kan niemand meer zien dat ik daar een groot probleem had. Mijn leven zal compleet anders zijn.”

Zijn mooiste ervaring met Mercy Ships was de liefde en het geduld, die de bemanning hem bewees tijdens zijn zes maanden durende behandeling. Het was als een genezende balsem voor een jongen, die door zijn vrienden thuis zo was beschadigd. Zijn moeder Georgette somt op waar hij het meest van genoot: “De manier waarop de lieve verpleegsters voor ons zorgden en van ons hielden. De vriendelijke artsen en de open manier van omgaan met elkaar. De manier waarop de vertalers aan de verpleegsters wisten duidelijk te maken hoe wij ons voelden.”

Nestore voegt eraan toe: “Ik wil Mercy Ships heel erg bedanken voor het feit dat zij hier gekomen zijn. Als dat niet was gebeurd, was ik gebleven wie ik was.” Nu stapt hij een nieuwe toekomst binnen, uitgerust met een ‘nieuwe’ voet, nieuwe, zwarte sportschoenen, nieuw zelfvertrouwen en een nieuwe droom: “ik wil chirurg worden en mensen kunnen helpen, net zoals Mercy Ships mij heeft geholpen”.
Terug naar overzicht