Op de OK

In gedachten loop ik van mijn cabin op de M/V Anastasis naar de operatieafdeling van het allereerste Mercy Ship. Boven de ingang is het bordje te zien: ‘Ambulatorio’. De grand lady (1953) ademt nog steeds de Italiaanse sfeer uit met een sierlijke lijn, het vele hout in de cabins en de luxe eetzalen. In 1978 begon de Anastasis aan haar tweede leven als hospitaalschip. Vandaar de naam ‘wederopstanding’.

Eerst met twee heel kleine OK’s, later drie, met oude apparatuur. Dr. Gary’s OK had een verrijdbare operatielamp. Rond de wieltjes lagen natte doeken om hem op zijn plek te houden op het deinende schip. Chirurgische instrumenten werden toen met de hand schoongemaakt en weer gesteriliseerd in oude stoomautoclaven. De omkleedruimte voor personeel was niet meer dan een voorraadkast met een houten blokje wat je om kon draaien, met de tekst men en women. We deden staaroperaties, verhielpen schisis, verwijderden tumoren en reconstrueerden gezichten. Dat doen we nog steeds, al is het palet uitgebreid met meer specialismen.

eric1


Dr. Gary is er ook nog: al 31 jaar aan boord! Soms doet hij een hele bijzondere operatie. Ik herinner me nog dat Bob, de Ghanese vertaler, naar de OK werd geroepen om model te staan. Dr. Gary wilde zijn patiënt weer een echte Afrikaanse neus geven, die hij door een traumatische verwonding was kwijtgeraakt. Door de jaren heen kwamen de verbeteringen op het oude schip: OK-lampen aan het plafond (uit Nederland!) en een desinfectiemachine voor de instrumenten.

Toen ik voor het eerst op de OK van de Africa Mercy kwam, was ik werkelijk ontroerd. Wát een ontwikkeling en vooruitgang. Grote OK’s met goede apparatuur en een moderne sterilisatieafdeling. Een first world hospital voor de kust van Afrika! Inmiddels werk ik niet alleen een paar weken per jaar op ons ziekenhuisschip als operatieassistent. Ook werk ik op het Rotterdamse kantoor in het HR team voor de Nederlandse vrijwilligers. Ook hier hebben de nodige veranderingen plaatsgevonden, met bijvoorbeeld mooie informatieavonden voor mensen die geïnteresseerd zijn om op het schip te werken. De verbeteringen bij Mercy Ships zijn een grote zegen van de Here God. In Zijn naam mogen we dit werk doen. Wie 40 jaar geleden durven denken dat een nieuw, tweede ziekenhuisschip eraan zou komen?

Eric Vis
Operatieassistent en HR-medewerker Mercy Ships Holland


Deze column staat ook in ons magazine 'Mercy', dat is verschenen ter gelegenheid van 40 jaar Mercy Ships.
Back to overview?>