Op reis met God

Haar baan bij de kredietbank in Assen zegde ze vorig jaar april op en vroeg God wat Zijn plan was. De 29-jarige Willeke Sikkema kreeg dit antwoord uit onverwachte hoek. Een volkomen vreemde zei tegen haar dat ze contact met Mercy Ships op moest nemen. Binnen een half jaar werkte ze als kok op het ziekenhuisschip Africa Mercy in Madagaskar. Daar werd ze binnen twee weken teamleider over het gedeelte van de keuken waar de koude gerechten worden bereid.

“Dat vond ik spannend. Ik had toen nog geen goed beeld van wat er gedaan werd, aangezien ik nog maar een paar dagen had gewerkt. Ik las Filippenzen 4:13, 'Ik ben in staat alles te doen, door Christus, die mij kracht geeft'. Wat voor bevestiging wilde ik nog meer krijgen? God gaf mij de nodige kracht, wijsheid en al het andere wat nodig was om te wennen, leiding te geven en alles in goede banen te leiden.”  

Dagwerkers

“We werken samen met mensen uit Madagaskar. Die mensen zijn fantastisch. Ons team bestaat uit ongeveer vijf mensen die op het schip wonen en zo’n veertien dagwerkers uit Madagaskar.”

Willeke heeft een drukke job, maar toch is er ook tijd voor een lolletje. “We hebben vaak lokale en christelijke muziek aan staan en daar dansen we op en we zingen de songs uit volle borst mee. Het ritme van de keuken is ‘twee dagen werken -  twee dagen vrij’. We hebben zoveel vrije dagen omdat we hele lange dagen werken.”

In haar vrije tijd bezoekt Willeke graag de dagwerkers. “Ik vind het geweldig om te zien waar ze wonen, hoe ze leven en hun familie te ontmoeten. Af en toe gaan we weekendjes weg of dagjes uit. En een dagje relaxen in het zwembad op het schip is ook heerlijk. 's Avonds is er ruimte voor spelletjes, films, een boek en Bijbelstudie.”

Gepuzzel

De kokkin vindt het een hele kunst om in haar werk voor iedereen het beste te bereiden en het eten op tijd te serveren. “Iedere dag is anders. Eten er vandaag 700 mensen aan boord, morgen kunnen dat er 500 zijn. Er gaat veel eten doorheen op het schip, daarom is er altijd een grote voorraad aanwezig. Het is moeilijk om precies dat fruit te serveren dat rijp genoeg is, en niet overrijp. Heb je bananen, avocado's en ananassen in voorraad, dan wordt het een heel gepuzzel omdat het snel bederft en dat moet je zien te voorkomen.”

Één geheel

“De rol van het keukenpersoneel is cruciaal, maar dat geldt voor alle banen op het schip. Wordt er niet gekookt, dan wordt er niet gegeten en niet gewerkt. Maar als de housekeeping het schip niet schoon houdt, wordt het een zooitje. En als de engineroom niet werkt, hebben we geen airco en is het erg warm op het schip. Is het ziekenhuis dicht, dan is al het andere werk overbodig. Het is één samenwerkend geheel, met allemaal onmisbare elementen, als verschillende delen van hetzelfde lichaam. Het ene werk is niet belangrijker dan het andere.”

Nog een jaar

“Wat heb ik een heleboel geweldige dingen meegemaakt, fantastische mensen ontmoet en ongelooflijke wonderen zien gebeuren. Het is prachtig om God aan het werk te zien en samen, vanuit zoveel verschillende culturen, voor hetzelfde doel bezig te zijn. Het is mij goed bevallen, daarom blijf ik nog een jaar.”

[Interview: juli 2015]
Terug naar overzicht