Van het platteland naar een Afrikaans eiland

Gijsbert de With reisde in november 2014 af naar de Africa Mercy om voor drie maanden in de machinekamer aan de slag te gaan. Reparatiewerk, lassen, monteurswerk, het was weer eens wat anders dan de landbouwmachines waar hij in het dagelijks leven mee werkt.

“Eerder was ik al naar Canada geweest, nu wilde ik wel eens naar Afrika. Via vrienden kende ik Mercy Ships en bij een stand van deze organisatie op de Pinksterconferentie Opwekking heb ik eens geïnformeerd en me daarna aangemeld. Ik vond het werk wat ik deed erg leuk. Als monteur gewoon lekker bezig zijn, door het hele schip heen.” Zo ontwikkelde Gijsbert bijvoorbeeld een speciale glasbreekmachine om de glazen flessen van de apotheek op een simpele manier te verwijderen. Deze werd op de Africa Mercy met veel enthousiasme ontvangen.

Hoe heb je het ervaren om met zo’n 450 mensen op een schip te wonen? “Dat was wel erg wennen. Ik kom van het platteland af, dat is een stuk rustiger. En als je dan ineens allemaal mensen om je heen hebt, is dat wel wennen in het begin.”

Werken aan boord een aanrader voor anderen? “Uiteraard, zeker. Het is een verrijking. Je ziet de Afrikaanse cultuur, hoe de mensen daar leven. We leven hier in welvaart en in Madagaskar hebben ze veel minder. De inwoners zijn erg aardig en het viel me op hoe gelukkig ze daar zijn.”

“Inmiddels ben ik getrouwd en heb ik een tweeling. Als de mogelijkheid er is zou ik best nog wel eens willen gaan, maar voorlopig heb ik nog geen plannen.”

[Interview: februari 2016]
Terug naar overzicht