Van Rotterdam naar Madagaskar

Onze collega’s op het kantoor van Mercy Ships Holland, Astrid (relatiemanager) en Renate (receptie en secretariaat), verbleven in februari 2015 aan boord van de Africa Mercy in Toamasina, Madagaskar. Net als alle andere bemanningsleden werkten ze als vrijwilligers en betaalden ze hun kosten zelf. Hieronder een verslag van hun belevenissen:

Om na drie jaar werken op kantoor het enorm mooie werk op de Africa Mercy nu van dichtbij zien en erin meedraaien, is heel bijzonder. Het voelt vertrouwd om aan boord te zijn en we kregen (letterlijk en figuurlijk) een warm welkom bij aankomst. We hadden grote verwachtingen van het leven en werken aan boord. En deze verwachtingen worden ruimschoots overtroffen op allerlei terreinen. Zowel als het gaat om het (dienend) samenwerken met vrijwilligers uit zoveel landen, als de positieve sfeer en de veelheid aan werkzaamheden die aan boord en op de diverse locaties worden uitgevoerd.

Ons werk bestaat uit het meedraaien in een team in het restaurant van de Africa Mercy. Samen met lokale dagwerkers en vrijwilligers uit diverse landen verzorgen we drie maaltijden per dag voor alle vrijwilligers aan boord (± 450), lokale dagwerkers (± 200) en de patiënten met hun verzorgers (± 180) in de ziekenzalen.

Ondanks het grote aantal nationaliteiten wordt er goed samengewerkt onder het motto: Willing to work together! Iedereen is positief ingesteld om goed werk te leveren. Naast ons werk in het restaurant nemen we deel aan de Mercy Ministries: het bezoeken van en activiteiten doen met kinderen van een dovenschool en het lokale ziekenhuis, het HOPE centre. Ook zijn we op ziekenbezoek geweest bij kinderen in een lokaal ziekenhuis.

Madagaskar is qua natuur een prachtig eiland, momenteel midden in het regenseizoen. Temperaturen zijn rond de dertig graden, met zon, maar ook bewolking en heftige regenbuien. De bevolking van Madagaskar is heel vriendelijk, behulpzaam en open. De armoede en medische nood zijn enorm!

Deze medische nood maakte het meeste indruk op ons tijdens het meehelpen (bewaken van de orde) bij de screening van tandartspatiënten. Enorme rijen mannen, vrouwen en kinderen, waarvan de gebitten in een zeer slechte staat zijn. We ontmoetten deze Malagassiërs bij het HOPE Center en de tandartsenkliniek. Ook hebben we patiënten van de ziekenzalen bezocht.

Daarnaast hebben we diverse community-samenkomsten aan boord bijgewoond en kregen we onder meer een lezing van dokter Gary Parker over de soorten operaties die Mercy Ships doet. We zien er naar uit om onze ervaringen van hier te delen in Nederland, met potentiële vrijwilligers, donateurs en andere betrokkenen. Hen te vertellen van de medische nood die er is in Afrika en dat Mercy Ships daar heel concreet iets aan doet!
Terug naar overzicht