Van vreugde naar verdriet naar… vreugde!

De toekomst van Mairamou zag er zeven jaar geleden nog mooi uit. Ze was gelukkig getrouwd en met haar man keek ze reikhalzend uit naar de geboorte van hun eerste kindje. Maar toen liep alles anders…

Na een lange, pijnlijke bevalling kwam de baby levenloos ter wereld. Hun verdriet werd zwaarder toen bleek dat de langdurige bevalling blijvende schade had veroorzaakt aan Mairamous lichaam. Door een fistel, een beschadiging van de blaas, was ze incontinent geworden.

Harde klap
Als je in een land woont waar gezondheidszorg beschikbaar is, kun je onmiddellijk aan fistel behandeld worden. Maar in landen als Kameroen, waar er slechts 77 artsen zijn voor elke miljoen inwoners*, was er voor Mairamou geen hulp. Drie maanden na de dood van haar baby kreeg ze nog een harde klap te verwerken: haar man overleed plotseling. Op 20-jarige leeftijd was ze haar baby én haar man kwijt. Ook haar lichaam liet haar in de steek. Ze zag geen toekomst meer voor zich…  

mairamou1


Trauma
Zeven lange jaren gingen voorbij. Mairamou probeerde zich te focussen op de dingen die haar opvrolijkten, zoals haar kerkelijke gemeente. Maar dat was lastig. Voordat ze een emotioneel en fysiek trauma opliep, was ze een sociaal en actief gemeentelid. Ze zong in het kerkkoor en nam deel aan allerlei evenementen. Maar haar toestand beïnvloedde de omgang met anderen.

Eenzaam
‘De mensen wilden me liever niet’, vertelt ze met verdriet in haar stem. ‘Ze wilden het liefst dat ik naar huis zou gaan vanwege de geur.’ Mairamou stonk namelijk enorm naar urine. Ze sloot zichzelf af van de buitenwereld en verkocht geen voedsel meer op de lokale markt. Ze zat alleen thuis en voelde zich steeds eenzamer worden. ‘Ik wist niet welke kant het op zou gaan met mijn leven. Ik bad elke dag om genezing van mijn aandoening.’

Genezing
Op een dag hoorde Mairamou op de lokale radio over de komst van Mercy Ships. In eerste instantie was ze bang om te hopen. Stel je voor dat het zou uitlopen op een grote teleurstelling? Maar toen nam ze het moedige besluit en startte de lange reis naar het schip, op weg naar genezing. ‘Met Gods genade zal het lukken, hield ik mezelf voor’, vertelt de inmiddels 27-jarige vrouw. En ze vond genezing!

mairamou2


Nieuwe kracht
Aan boord van de Africa Mercy kreeg ze niet alleen een gratis fisteloperatie, maar ook nieuwe kracht en waardigheid. Op het ziekenhuisschip ontmoette ze veel andere vrouwen, die dezelfde aandoening hadden en ook afwijzing ervoeren. Maar samen waren ze sterk. Ze liepen zingend door de ziekenhuisgangen, wachtend op de dag dat ze volgens de artsen ‘droog’ zouden zijn.   

Nieuwe jurk
Die dag kwam. Om hun genezing en hun stap terug in de maatschappij te vieren, kregen alle vrouwen een nieuwe jurk. Mairamou zag er stralend uit, gekleed in levendige groene en gele tinten en stralend als een lentebloem. Een prachtig symbool voor de nieuwe start in haar leven.

Nieuw begin
‘Ik zal dit schip nooit meer vergeten’, vertelt ze met een lach van oor tot oor. Ik kreeg gratis kleding, gratis zorg, gratis eten. Alle zorg werd met liefde gegeven. Ik voel me zo gezegend! God heeft mijn gebeden verhoord. Ik ben een ander persoon, vrij om te gaan waar ik wil!’ Na zeven jaar van lijden en verdriet is Mairamou klaar voor een nieuw begin in haar leven!

Uw onmisbare steun!
Zoals God omziet naar verlaten mensen, willen wij ons uitstrekken naar mensen zoals Mairamou. Dank u wel voor uw steun, waardoor het werk op en rond de Africa Mercy door kan blijven gaan. Mogen we op uw steun blijven rekenen?

mairamou3


*Cijfers WHO
Terug naar overzicht