Voor de troepen uit

Voor Harmen en Andrea is de Africa Mercy al vier jaar hun thuis. Momenteel werken ze in het Advance team, het team dat de voorbereidingen doet voor de komst van het schip in een nieuw land. Andrea werkt daarin als leidinggevende, Harmen als ziekenhuiscoördinator. Op een van hun lange, intensieve dagen vol voorbereidingen nemen ze even de tijd om ons hier een en ander over te vertellen.

Leeft de komst van het schip onder de bevolking?
Andrea: “We zijn nu zes weken in Benin en het woord verspreidt zich snel. Veel mensen kennen het werk van Mercy Ships aangezien we al vier keer eerder hier zijn geweest. We werken nauw samen met de regering en andere contacten, zonder hun support zouden we niet zoveel kunnen bereiken. Heel gaaf is, omdat we zo nauw samenwerken, dat contacten ook deel worden van de missie. Mensen zien enorm uit naar de komst van het schip. We hebben nooit zo diep beseft hoeveel hoop we vertegenwoordigen met het schip.”

Twee jaar geleden waren jullie ook in Benin, toen werd de komst van het schip geannuleerd in verband met ebolagevaar. Hoe kijken jullie terug op die periode?
Andrea: “Het was enorm pittig om na vier maanden van voorbereidingen contracten te moeten ontbinden en mensen te moeten teleurstellen. Tegelijkertijd was het noodzakelijk en de juiste beslissing. Wat ons het meeste is bijgebleven, is dat mensen teleurgesteld waren, maar wel hun hoop op God gevestigd hielden.”
Harmen: “In 2014 hebben we alle 250 contactpersonen en de 220 lokale werkers verteld dat we terug zouden komen zodra het kon. Het voelt goed dat we onze belofte van toen nu kunnen inlossen.”

Wat merk je van het gebrek aan goede gezondheidszorg in Benin?
Harmen: “Op straat zie je soms mensen over straat kruipen. In het Westen zouden zij een rolstoel hebben. De bevolking van Benin is arm en de gezondheidszorg is niet optimaal ontwikkeld. Je ziet mensen die hulp nodig hebben, maar geen geld bezitten. Patiënten moeten zelf lakens en materialen meebrengen en naar de apotheek om medicijnen te kopen. Ook de hygiëne in Benin laat te wensen over. Tijdens mijn bezoeken aan ziekenhuizen zie ik de trieste toestand van gelimiteerde gezondheidszorg, bijvoorbeeld te weinig ziekenhuisbedden.”

Hoe kan Mercy Ships het verschil maken in Benin?
Andrea: “Het is triest om te zien dat anno 2016 er nog steeds zoveel mensen geen toegang tot kwaliteitszorg hebben en daarvan merken we hier dagelijks de gevolgen. Het is indrukwekkend hoe door een vrij eenvoudige operatie mensen weer kunnen functioneren in de maatschappij. Mercy Ships kan zo niet alleen een verschil maken voor de patiënt, maar ook voor de familie en een heel dorp! Een verschil maken in het leven van mensen. Een voor een! Liefde en hoop hebben een rimpeleffect!”

[Interview: augustus 2016]
Terug naar overzicht