Zafiline

Haar ogen stralen van triomf, moed en liefde. Maar toen we deze
26-jarige vrouw voor het eerst ontmoetten, vertelden haar ogen een heel ander verhaal; een verhaal van lijden, hopeloosheid en verdriet.

Geen hulp
Zafiline was 20 toen haar probleem begon met een ontstoken kies. Ze kon geen tandarts betalen, met als gevolg dat er een tumor begon te groeien in de buurt van de ontsteking. Ze bezocht een arts in de buurt, maar kwam toen tot de ontdekking dat de enige mogelijkheid tot genezing een operatie zou zijn die ze niet kon betalen… Ze zocht hulp bij de traditionele genezers, maar ook die waren niet in staat haar te helpen.

Toekomstdromen
De tumor in Zafiline’s kaak groeide en werd zo groot als twee softballen. Het was niet kwaadaardig, maar de grootte bemoeilijkte haar het slapen en eten steeds meer. Als er geen hulp zou komen, zou de tumor haar uiteindelijk fataal worden. De situatie waarin ze verkeerde, leek hopeloos. Dromen over de toekomst leek voor haar geen zin te hebben. Zafiline was bang dat ze geen kans zou krijgen te trouwen en een eigen gezin te stichten.

Hoop
Een radiospotje veranderde alles. Het ziekenhuisschip van Mercy Ships bleek in Madagaskar te zijn. Chirurgen, vrijwilligers bij Mercy Ships, konden tumoren zoals die van haar verwijderen en dat nog gratis ook! Vier dagen reisde ze met de bus, een reis die alles van haar zou vergen aan moed om de angst voor haar moeilijkheden te boven te komen.

Naar huis?
Tegen de tijd dat Zafiline en haar moeder in de hoofdstad Antananarivo aankwamen, was ze zo bang dat ze eigenlijk niets anders meer wilde dan naar huis gaan. Een zendeling daar overtuigde haar van de goede reputatie van Mercy Ships. Hij verzekerde Zafiline keer op keer dat ze de behandeling zou vinden die ze zocht.

Operatie van vier uur
Uiteindelijk kwam Zafiline in de haven van Toamasina bij de Africa Mercy aan. Ze mocht meteen aan boord gaan, maar was door ondervoeding te zwak om een ingewikkelde operatie te kunnen doorstaan. Eerst moest ze aankomen en dr. Gary Parker, hoofdchirurg aan boord, moedigde haar aan alles op te eten wat ze zag. Binnen tien dagen na haar aankomst werd ze tijdens een vier uur durende operatie verlost van de tumor, die ze zo lang had moeten meedragen.

Belangrijke ontdekking
Tijdens de eerste paar dagen van herstel moest Zafiline opnieuw al haar moed bijeen rapen. Ze had een sterk gezwollen gezicht en voelde zich helemaal niet prettig. Vooral het verwisselen van het verband was een nare ervaring. Tijdens die moeilijke dagen deed ze een belangrijke ontdekking: ze realiseerde zich dat ze was omringd door liefdevolle mensen. De liefde en genegenheid, die de verpleegsters haar gaven, had ze nooit eerder meegemaakt. Zelfs medepatiënten gingen voor haar bidden in de dagen na haar operatie.

Knap
Opeens drong het tot haar door, dat men van haar hield en dat ze knap was en een verbazingwekkende verandering vond plaats. Niet alleen de tumor was verwijderd, ze zag er jonger uit! Ze werd niet langer beperkt door de tumor. Ze kon ‘zomaar’ gaan eten, slapen en een gewoon leven leiden. Zafiline’s moeder vatte de reis van haar dochter naar genezing samen in een enkele zin: “Dank U God voor wat U hebt gedaan.”
Terug naar overzicht