'Beleef Mercy Ships' groot succes!

15-11-2017
Mooi, inspirerend en hoopvol. Zo typeerden bezoekers van Mercy Ships afgelopen dinsdagavond het event in De Basiliek in Veenendaal. Maar liefst zevenhonderd mensen genoten van wervelende én ingetogen muziek, van de inspirerende woorden van gastspreker Don Stephens en hoopvolle video’s.

foto: Ellis Peeters

foto: Ellis Peeters

De talrijke bezoekers stapten via een loopbrug naar binnen, onder de warme klanken van de Afrikaanse PPM Worship Band. Het welkom van kapitein Maria en matroos Daniël was hartelijk. Vrijwel iedere bezoeker, vaak ook donateur van Mercy Ships, wilde met dit event dichterbij het schip komen, dat momenteel in Kameroen ligt. Ingrid en Jaap: ‘We komen niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om Mercy Ships eens ‘te beleven’. Het is prachtig om te zien hoe inventief de artsen zijn en hoe belangeloos iedereen aan boord zijn werk doet.’ Gea is verpleegkundige en wil op deze avond meer van Mercy Ships weten omdat ze eventueel als vrijwilliger mee wil gaan. Waarom? ‘Omdat aan de allerarmsten door een operatie kwaliteit van leven wordt teruggegeven. Dat spreekt me enorm aan.’ Willemieke en Bart vertellen enthousiast: ‘Het werk van Mercy Ships straalt de liefde van Jezus uit. Juist de kwetsbaren in deze wereld krijgen gratis medische hulp. Dat is mooi!’

foto: Ellis Peeters

foto: Ellis Peeters

Met presentator Jan van den Bosch, tevens bestuursvoorzitter van Mercy Ships, gingen de trossen los. De vaart werd ingezet met zang en muziek van Gerald en Nelinda Troost. De vrijwilligers Martha Rodenburg en Jan Rienier van de Kieft vertelden over hun ervaringen aan boord. Mercy Ships-ambassadeurs Kirsten Alting en Anne-Marith Boone verzorgden de muzikale intermezzo’s met respectievelijk een hoopvol, indringend lied en teder pianospel.

foto: Ellis Peeters

foto: Ellis Peeters

Wat doe je met je droom?
De avond was compleet met een toespraak van oprichter Don Stephens en een livestreamverbinding met Corné Blom, ziekenhuisdirecteur op de Africa Mercy. Don Stephens vertelde over zijn ontmoeting met Moeder Teresa in de jaren zeventig. Die stelde hem de confronterende vragen: waarom heeft God je op deze wereld gezet, waar ligt je pijn (want God gebruikt die pijn om je voor te bereiden op je taak) en wat doe je met je droom? Niet veel later kocht hij op spectaculaire wijze de Anastasis. Later volgden er meer schepen. Sinds 1978 heeft Mercy Ships meer dan 2,5 miljoen kansarme mensen bereikt. De eerste vier schepen zijn wegens ouderdom uit de vaart gehaald. Op dit moment vaart alleen de Africa Mercy, het grootste en vijfde schip van Mercy Ships. In 2019, zo is de planning, komt er een nieuw schip bij. 

foto: Ellis Peeters

foto: Ellis Peeters

Uniek kijkje op de Africa Mercy
Het kijkje op de Africa Mercy  en het gesprek met de Nederlandse ziekenhuisdirecteur via een livestreamverbinding sprak de honderden bezoekers aan, waaronder Jenneke. ‘Ik vond het zeer de moeite waard. Ik kreeg samen met de andere video’s een betere indruk van het werk van Mercy Ships.’ Deirdre en Mart delen die mening en vullen aan: ‘Don Stephens vertelde een inspirerend verhaal. Dat het niet uitmaakt hoe groot je droom is en wat je wel of niet kan – hij was immers zelf geen arts of scheepsbouwer -, maar je gaat ervoor omdat je de mensen in nood wil helpen.’ Kees en Marijke vonden de hele avond gezellig. ‘We lopen warm voor deze organisatie. Waarom? We gaan voor het leven.’


Bekijk hier de aftermovie!
Terug naar overzicht