Nu twee containers naar de Africa Mercy!

15-12-2017
Stapels wc-papier, vaten olie, dozen etenswaren. We staan er soms nauwelijks bij stil, maar alle hulpverlening op de Africa Mercy kan niet zonder honderden goederen. Vanuit onze loods in Rotterdam gaat er elke maand een container met spullen naar het schip. Vandaag wordt de tweede container van december verscheept. Een drukte van belang!  

Aan de Ridderkerkstraat heerst, voordat de containers komen, een enorme bedrijvigheid. Op de afdeling Procurement zorgen Paul, Johan en Daniël ervoor dat er elke maand één of meer containers naar de Africa Mercy gaan. Ons schip ligt momenteel in Kameroen. Juist de dagen voor verscheping is het enorm druk om alles op tijd te regelen en te zorgen dat de containers op tijd geladen en verscheept worden. Deze maand gaan er maar liefst twee containers weg. De grote hoeveelheid goederen paste gewoonweg niet in één container. Het gaat behalve om etenswaren en smeerolie, ook om persoonlijke goederen, medische en technische materialen. Daarnaast zit er nu een flinke hoeveelheid verf voor het schip bij.

Soms per vliegtuig
Onze loods in Rotterdam, het Europees Distributie Centrum, is de spil in de bevoorrading van het schip. Paul vertelt: ‘In totaal sturen we 22 containers per jaar naar de Africa Mercy. Daaronder valt eens in de acht weken een container met diepvriesproducten, zoals groenten en vlees.’ Het duurt ongeveer vier tot vijf weken voordat de bemanning op de Africa Mercy de spullen kan ontvangen. Gaan goederen alleen per schip naar de Africa Mercy? ‘Nee, urgente items, zoals sommige medische spullen, brieven, kaarten en persoonlijke pakketjes voor de bemanning gaan door de lucht’, zegt Paul.

Specifieke producten
Hoe gaat het in zijn werk? De afdeling Procurement kijkt eerst wat er aan boord nodig. Vervolgens kopen ze de benodigde, specifieke producten tegen gunstige condities. Ook proberen ze daarvoor donaties te krijgen. Oneerbiedig gezegd: het schip is dus geen dumpplaats voor producten die wij hier niet nodig hebben. Alleen wat ze aan boord nodig hebben, gaat die kant op. Een anonieme reder en vervoerder in Nederland sponsoren het transport. Mercy Ships betaalt slechts een klein deel.  

Mooi werk
Daniël werkt dagelijks in de loods om te zorgen dat daar alles goed verloopt. Het is nu even flink druk met twee containers, maar hij doet het met liefde, ‘omdat ik een hart voor mensen heb. Mercy Ships doet mooi werk door mensen in Afrika te helpen die genezing hard nodig hebben. Ik werk daar graag aan mee door samen met Paul en Johan ervoor te zorgen dat alle spullen op tijd en goed afgeleverd worden.’  
Terug naar overzicht