Persbericht: Groei in medische hulp, vrijwilligers en inkomsten

19-06-2017
ROTTERDAM - Dankzij een groei in inkomsten, een stijging van het aantal Nederlandse vrijwilligers en een doelbestedingspercentage van 81,4% blikt Mercy Ships Holland terug op een succesvol 2016. Naast de positieve ontwikkelingen in Nederland was er ook sprake van een groei van het werk op het ziekenhuisschip in Afrika: ruim 1.700 gezondheidswerkers werden getraind, bijna 900 meer dan het jaar ervoor.

Jaarlijks zijn er ongeveer 1.200 vrijwilligers nodig om de medische hulp en training voor de allerarmsten in Afrika mogelijk te maken. Het aantal Nederlandse vrijwilligers, die voor korte of lange termijn aan boord wonen en werken, steeg van 83 naar 101. Mercy Ships Holland is dankbaar voor het enthousiasme van de Nederlanders die de handen uit de mouwen steken op de Africa Mercy.

Hoog doelbestedingspercentage
De inkomsten van Mercy Ships Holland stegen met 33% naar 4.459.706 euro. Deze stijging werd veroorzaakt door de toename in nalatenschappen. Van iedere euro die de donateur aan Mercy Ships Holland schenkt, ging 81,4 cent naar de doelstelling. Dit is hoger dan in de afgelopen jaren het geval was.
 
Duurzame verandering
Mercy Ships biedt gratis operaties op het ziekenhuisschip aan de allerarmsten in Afrika (in 2016 ruim 1.500). Zo krijgen mensen met bijvoorbeeld kromme benen, een gespleten lip of een uitgegroeide tumor een nieuwe kans. Daarnaast wordt het lokale medische personeel getraind, onder meer op het gebied van chirurgie, anesthesie en hygiëne. Al vele jaren ligt de focus op het uitbreiden van deze trainingen. Op deze manier worden kennis en vaardigheden doorgegeven, waardoor de gezondheidszorg in het land verbetert. De impact is groter, het is duurzamer en de verandering blijft wanneer het ziekenhuisschip naar een volgend land vaart.
 
Nieuw schip
De groei van het werk van Mercy Ships Holland, in zowel inkomsten, vrijwilligers als in trainingen vormen een mooie voorbereiding voor de komst van een tweede ziekenhuisschip in 2019, dat momenteel in China wordt gebouwd. Daarmee zal de impact van het werk van Mercy Ships in Afrika minimaal verdubbelen.
 
Meer informatie: www.mercyships.nl/jaarverslag.
Terug naar overzicht