Train de trainer!

21-02-2017
“Goedemiddag studenten, welkom! Dit is Adonis, hij is een 22-jarige vrouw, drie weken zwanger, die vandaag naar het ziekenhuis komt met ernstige vermoeidheid, wie zou hem willen onderzoeken?” Zo begint de middagsessie van de cursus ‘Anesthesie voor verloskunde’. U begrijpt: Adonis speelt voor proefkonijn, maar hij is bij de deelnemers in goede handen.

De cursus geven we in samenwerking met AAGBI (Vereniging van Anesthesisten in Groot-Brittannië en Noord-Ierland). Hierbij leren de deelnemers, opgeleide anesthesisten, hoe ze door het toepassen van eenvoudige methoden zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat moeders en baby’s overlijden. Lindsay McCurley, vrijwilliger bij Mercy Ships en een van de trainers, vertelt: “Vaak kennen ze de meest ingewikkelde procedures, maar het zijn juist de eenvoudige dingen die niet worden onderwezen en die bepalend zijn of iemand overleeft of sterft.”

Hoe kunnen meer anesthesisten in Benin deze levensreddende methoden toepassen? Dankzij de manier van onderwijzen, de zogenaamde ‘Train-de-trainer-methode’, waarbij de cursist eerst zelf aan de cursus deelneemt, vervolgens mee-uitlegt en daarna zelfstandig de cursus aan anderen geeft. Deze week hebben zes nieuwe trainers (anesthesisten) uit Benin vijfentwintig collega’s de cursus gegeven. Dit is een van de voorbeelden van de verbetering van de gezondheidszorg op lange termijn!
Terug naar overzicht